Maître d’, concierge, valet, commis, guest experience ambassador – csak néhány furcsa munkaköri elnevezés, amelyek azonban ma már Budapesten is általánosak a legelegánsabb luxushotelekben. De a hazai szállodák nem álltak itt meg, vannak olyan pozíciók, amelyek akár a nemzetközi láncolatokon belül is páratlanok, ugyanis csak a magyar fővárosban nyitott egységben felvételiztettek ezekre. A legszokatlanabb munkakörökkel jövünk most.

A globális luxushotel-láncolatoknál normális, hogy a pozíciók elnevezéseit nem fordítják le a nemzeti nyelvekre, hanem az angol vagy a francia megfelelőt használják a névjegykártyán. A szakácsok rangsorát egy jobb étteremben, így a hotelek vendéglátóegységeiben is a francia megfelelőikkel jelölik, eszerint egy chef lehet: de cuisine, sous, de partie vagy commis is. És ott vannak a kifejezetten furcsa, szinte már eufemizmusnak tekinthető elnevezések is: a szállodai szobaasszonyokat hívhatják room stylistnak (szobastylistnak), az élükön álló vezetőt pedig director of style-nak, azaz stílusigazgatónak. Egy sikkesebb helyen könnyen lehet, hogy a recepción dolgozók is már nagykövetek, például lobby ambassadorok. Jó tudni, hogy aki kinyitja a kocsi ajtaját, és beparkol az ember helyett a szálloda garázsába, az a valet (eredetileg a szó inas’-t jelent), a főpincért pedig, aki odakísér az asztalhoz, egy elegáns hotelben ma már itthon is maître dhôtelnek vagy slendriánabbul csak maître d-nek nevezik. És itt igazából még nincs is semmi látnivaló, hiszen a luxusszállodai hierarchia megnevezései pont ezek Szingapúrtól Buenos Airesig. 

De van pár olyan különlegesség, amely csak egy bizonyos szállodaláncra vagy csak egyetlen hotelre jellemző.

De van pár olyan különlegesség, amely csak egy bizonyos szállodaláncra vagy csak egyetlen hotelre jellemző.

Hölgyek vörösben

Ha az ember betér egy Kempinski Szállodába – így az Erzsébet téren lévő Kempinski Hotel Corvinus Budapestbe is –, szemet szúrhat, hogy az egyik pult mögött egy elegáns hölgy kirívó piros kosztümben beszélget kedvesen a vendégekkel. Ő a híres Lady in Red (hölgy vörösben/pirosban), akinek lényegében az a feladata, hogy a házon belül boldognak érezze magát a vendég. Üdvözli a VIP-vendégeket (miután ellenőrizte a szobáikat), különleges kéréseknek igyekszik eleget tenni, érdeklődik a vendégek elégedettsége felől. A szállodalánc márkanagyköveteknek hívja őket, több mint egy évtizede ugyanis velük személyesíti meg a Kempinski brand eleganciáját és kifinomultságát. 2021 tavaszán a Kempinski és a Salvatore Ferragamo divatház szorosabbra fonta az együttműködést, amelynek az is része volt, hogy a világon minden Lady in Red (így a budapestiek is) kaptak egy párat a márka Vara nevű cipőmodelljéből – természetesen piros színben.

Ahol sztárok választják ki, hogy mit hallgassunk

A budapesti Aria Hotelben minden a zene körül forog. 

A budapesti Aria Hotelben minden a zene körül forog. 

Magyarországon egyedül ennek a hotelnek van zeneigazgatónak hívott posztja, amelyet Magyar Kornél tölt be. Ő diszponál minden felett a hotelben, ami zenei program, legyen szó a londoni Royal Opera House-zal együttműködésben megvalósuló opera- és balettvetítésekről vagy a szűk körű házi koncertekről. Korábban olyan hírességek muzsikáltak itt, mint Nyári Károly vagy Bogányi Gergely, a közeljövőben pedig fellép Rost Andrea is, a Hot Jazz Banddel. A világhírű operaénekesnő egyébként a hotel operaszárnyának zenei kurátora is. További három ilyen, egy-egy zenei stílusnak dedikált szárny van még a hotelben, a jazznek egyelőre még nincs felelőse, de a klasszikusnak Fischer Iván a tiszteletbeli védnöke, a kortárs zenének pedig Rúzsa Magdi a kurátora, akik többek közt népszerűsítik a szobákba bekészített zenei válogatást, vagy akár Spotify-listákat állítanak össze.

Revüest marabutollakkal

A Matild Palace, a Luxury Collection Hotel tavaly ősszel egyedülálló revüműsort állított össze új, Matild Café & Cabaret nevű kávéház-éttermének. A nagy Gatsby, a 20-as évek világa elevenedik meg a Ferenciek terén, visszahozva a lokáción egykor működött Belvárosi Kávéház XX. század eleji hangulatát is. Charleston-ruhákkal, gyöngysorokkal, hatalmas tollas legyezőkkel tarkított produkció ejti ámulatba a nézőket két fogás között – merthogy ez valójában egy műsoros vacsora, amely műfaj egyre nagyobb divat ismét a vendéglátásban. 

Nem tudunk más olyan luxushotelről, amely kifejezetten revüszámra igazolt volna táncosokat, 

Nem tudunk más olyan luxushotelről, amely kifejezetten revüszámra igazolt volna táncosokat, 

hogy hetente több este is elkápráztassa a kulturáltan mulatni kívánó közönséget. Hogy egy ilyen volumenű, ekkora invesztíciós költséggel járó show-műsort (ennyi táncossal) színpadra állítson egy hotel, ez szinte példátlan globális szinten is.

Balett és élő zene a luxushotel bárjában

A Four Seasons Hotel Gresham Palace 2020 őszén nyitotta meg új, art deco ihletésű, de kortárs kialakítású bárját, a Múzsát, ahol az ázsiai inspirációjú vacsoramenü mellett a Herend Afternoon Tea-t is felszolgálják délutánonként (pénteken, szombaton és vasárnap). 

A kiváló koktélokhoz és a finom falatokhoz esténként műsor is dukál, amelyért Ledinger Carmen, a szálloda kulturális nagykövete felel. Teszi ezt úgy, hogy maga is sikeres zenész, a Wonderland-band zenekar énekese. Széles körű ismeretei révén maga állítja össze a zenei programot, amelynek része, hogy a hotel olykor balerinát is hív. 

Unikális, hogy egy luxusszállodában rendszeresen, a program állandó részeként piruettezzenek a bárban, de Budapesten erre is van példa.

Unikális, hogy egy luxusszállodában rendszeresen, a program állandó részeként piruettezzenek a bárban, de Budapesten erre is van példa.

Címkék