Beköszöntött az ősz. Persze azért reméljük, hogy még sokáig velünk marad a meleg meg a jó idő, és csak a naptár szerint történik meg az évszakváltás, elvégre 25-30 fokban is remekül működnek az őszi programok.

Mi egy ideje már éberen figyeljük az őszt, és azt, hogy milyen kulturális programok várnak ránk, így most csokorba is szedtünk 10 fontos, nagyszabású és kihagyhatatlan eseményt.

Az 50 éves hiphop a Magyar Zene Házában

Az embert, akinek szó szerint a kezei alatt született meg a műfaj, DJ Kool Hercnek hívják. Az ő neve talán kevéssé ismert, de ha ő nincs, akkor most nem lenne otthon a polcon Run DMC-, Beastie Boys-, 2Pac-, Snoop Dogg- meg Eminem-lemezünk, és nem keresnék magukat pillanatok alatt milliomossá az amerikai gettók zenére érzékeny szülöttei. A hiphop a zenebizniszen belül is a legjövedelmezőbb, pedig csak egy 1973-as lakótelepi bulit akart feldobni vele az említett DJ. Azóta eltelt 50 év, a műfaj nálunk is virágzik, és rendkívül népszerű, a Magyar Zene Házában éppen ezért tartanak is egy nagyobb szabású ünneplést november 17-én este fél 8-tól. Bár lesz DJ is, aki minden bizonnyal szkreccselni is fog, ám elsősorban egy nagyobb létszámú élő hangszeres kísérőzenekar tolja majd az alapokat az MC-k (Slow Village, 6363, Saiid, Lil Frakk, Co Lee, Ponza és Bongor) rappelése alá. 

A magyar tetoválás története a mozikban

Kempf Márta Anna mozija, a Varrat című egész estés dokumentumfilm a hazai tetoválás igaz történetét meséli el. Világpremierje a 19. CineFest Miskolci Nemzetközi Filmfesztiválon lesz, majd szeptember 14-én országszerte játszani kezdik a mozikban. A film azt meséli el, hogyan lett a primitív tetkókból mára divat, sőt menőség és önálló művészeti ág, és hogy a nemzetközi folyamatokhoz meg trendekhez mit adtak hozzá a legnagyobb magyar mesterek, és hogy pontosan kik is ők. De nemcsak ők szólalnak meg a filmben, hanem más szakemberek is, illetve több híresség, köztük neves külföldi zenészek is. A Varrat a Vertigo Média filmje, ami ezzel folytatja a hazai audiovizuális kultúra történetének feldolgozását, a videókorszak, a képregények világa és a magyar szinkron után ezúttal a tetoválók kerültek terítékre. 

Benkő Imre a Mai Manóban

A hazai fotográfia legendás alkotója idén 80 esztendős, előtte tiszteleg a Mai Manó Ház egy remek kiállítással, ami augusztus utolsó napján, 31-én nyit, és október 1-ig tart nyitva. Benkő Imrének teljesen mindegy volt a közeg, ahol fotózott, ugyanolyan pontos és érzékeny munkát végzett mindenhol, legyen az az elátkozott Ózd városa vagy a szabadság szigete, a Sziget Fesztivál. Ráadásul fotósorozataira jellemző, hogy van, amin éveken, évtizedeken át dolgozott. Ilyen a Mai Manóban kiállításra kerülő Városliget-sorozat, amibe még fiatalon, 1969-ben vágott bele, és amely sorozatba még idén is került újabb kép. Az 50 fotóból álló kiállítás izgalmas utazás lesz a jelenből a múltba, majd évről évre haladva vissza a jelenbe. 

Bodó Viktor a 6szín Teátrumban

A rendező-színész Bodó Viktor a színházi élet egyik legkülönlegesebb alkotója, a 6szín Teátrumban nézhetjük meg friss munkáját, melynek címe A csoport. A darab egy önsegítő csoport története, melyben függők igyekeznek túljutni a traumáikon és a függőségeiken. Ők mesélnek magukról, kapcsolódnak egymáshoz, és közben a realitás összekeveredik az abszurddal, a dráma a tragikomédiával. A kétórás darabban, melyhez szakértők és egykori függők segítségét, tapasztalatait is felhasználták, összesen 13 színész játszik, többek között Zsótér Sándor, Terhes Sándor, Stork Natasa, Kerekes Vica és Kerekes József. A csoport bemutatója ugyan még nyáron volt, de az előadások igazán ősszel indulnak be, van is már pár dátum: szeptember 25., valamint október 14. és 28

Elvis Costello a Müpában

A brit dalszerző-énekes, Elvis Costello zeneileg igazából nehezen behatárolható, egy mindentől és mindenkitől független zenei univerzumnak számít. Talán Tom Waitshez lehetne őt hasonlítani. A billentyűs hangszereken játszó Steve Nieve a leghűségesebb társa, aki már Costello legelső, 1977-es nagylemezén is szerepelt, és azóta töretlen a munkakapcsolatuk. A Müpa színpadára is együtt lépnek majd szeptember 30-án 20 órakor. Válogatni pedig lesz miből, egyből ott van a közös munkálkodásuknak emlékművet állító ötlemezes koncertalbum, az 1996-os Costello & Nieve

Renoir a Szépművészetiben

A Szépművészeti Múzeum őszi nagy dobása a Renoir – A festő és modelljei című új tárlat lesz, ami szeptember 22-én nyit, és a párizsi Musée d’Orsay-vel, valamint a Musée de l’Orangerie-vel együttműködésben valósul meg. A 2024. január 7-ig megtekinthető kiállítás a legnagyobb impresszionista festőművész közel hatvan évig tartó pályáját mutatja be, amennyire csak lehetséges, a maga teljességében. Renoir gazdag és sokszínű életművének jelentős része túllép az impresszionizmus keretein, talán mert egy örökké kísérletező alkatú művész volt. 

Presser Gábor az Arénában

Az idén 75 éves magyar rocklegenda, Presser Gábor ősszel két koncertet is ad a Papp László Budapest Sportarénában, egyet szeptember 30-án, majd még egyet október 1-jén. Úgyhogy a Még 1 koncert cím ennyiből nem stimmel, hisz kettő biztosan lesz belőle. Valószínűleg a teljes életmű mából nézve legrelevánsabb számai hangzanak majd el, és színpadra állnak Presser Gáborral mindazok, akikkel az elmúlt bő 50 évben együtt dolgozott.

Cicaverzum a mozikban

Már régóta lehet olvasni-hallani erről az új magyar moziról, a Cicaverzumról, amit egy elsőfilmes rendező, Szeleczki Rozália készített. Az abszurd vígjáték hőse egy ifjú, harmincéves nő, Fáni (Törőcsik Franciska), aki nagyon szerencsétlen a szerelemben, ezért inkább a magányos életet választja, míg össze nem hozza a sors egy fekete színű macskával – aki beszél hozzá, viszont csak ő hallja az állat hangját. Ez pedig egyre őrültebb szituációkba sodorja hősnőnket. A fontosabb szerepekben kipróbált hazai színészek domborítanak (Alföldi Róbert, Tordai Teri, Udvaros Dorottya, Polgár Csaba), akik mellett olyan hazai popsztárok is feltűnnek kisebb szerepekben, mint Csobot Adél vagy Beton.Hofi. A filmet október 19-től játsszák a mozik. 

Pintér Béla Újpesten

Szeptember 9-étől már játsszák a Pintér Béla és Társulata új darabjából készült előadást az UP Újpesti Rendezvénytérben, a címe pedig az, hogy Réka és az oltatlanok. Van, aki ebből már sejteni véli, hogy miről szól majd a mű (leírás még nincs), de aki ismeri Pintér Béla munkásságát, tudja jól, valami teljesen másról fog szólni, mint amit sejt az ember. Persze rólunk fog szólni, és a mindennapjainkról a jelenben. A darab szereplői Pintér Béla jól bejáratott színészei, mellettük pedig a két húzónév a nemrég szerencsésen felépült Gálvölgyi János, illetve Szabó Kimmel Tamás

Kraak & Smaak az Akváriumban

A holland DJ- és producertrió ezúttal zenekaros formában látogat el hozzánk, egyenesen az Akvárium Klubba, hogy fennállásuk 20. évfordulóját velünk is alaposan megünnepelje. A 2000-es években feltűnt formáció többször járt már nálunk – kis helyen, nagy helyen, fesztiválon egyaránt –, és bár az elmúlt két évtized alatt sokat puhult a funkból, soulból, diszkóból és elektronikából barkácsolt zenéjük, de az eredetiségükön ez mit sem változtatott. A koncertre november 11-én kerül sor. 

Címkék