Az Szent István napi rendezvényekről sokaknak azonnal a tűzijáték jut eszükbe, pedig augusztus 20-án sok más színes, és akár füstmentes szórakozásban lehet részünk.

1083. augusztus 20-án Szent László király a pápa hozzájárulásával oltárra emelte Szent István relikviáit Székesfehérváron, ez a gesztus jelezte a szentté avatást. A 14. századtól kezdve egyházi ünnepként élt tovább, később országos szinten elterjedt az augusztus 20-ai megemlékezés, igaz, a szocializmus évtizedei alatt „Új kenyér Ünnepe” néven. Sokan a hagyományosan megrendezett tűzijátékot tartják a Szent István napi programok csúcspontjának. Az ünnepi programok kiválasztásánál érdemes figyelembe venni, hogy a tűzijáték során keletkező füstben – mivel ez is égéssel járó folyamat – számos káros anyag keletkezik, mely nem csak a levegőt, de a talajt és a vizeket is szennyezi.

Mi magunk is rengeteget tehetünk azért, hogy hasonlóan csodálatos ünnepi programokon vegyünk részt, és közben környezetünket is óvjuk. 5 ilyen különleges eseményre szeretnénk felhívni a figyelmet.

Csehország a Várfok utcában

A Budai Várban augusztus 18. és 20. között megrendezésre kerülő Mesterségek Ünnepe egyike Európa legnagyobb kézműves fesztiváljainak. A Kárpát-medence szinte valamennyi tájegységét megidéző vásár mellett számtalan program gondoskodik az igényes szórakozásról, ezek elsősorban népzenei jellegűek. Az idei év díszvendége Csehország lesz, az innen érkezett kézműves mesterek segítségével kékfestéssel, ütőfakészítéssel, hímzéssel és gyapjúfeldolgozással ismerkedhetnek meg a látogatók.

Ingyenes múzeumtúra

Augusztus 20-án több állami fenntartású múzeum ingyen fogadja a látogatókat. Érdemes ilyenkor betervezni ezeket az intézményeket. A teljesség igénye nélkül ilyen a Magyar Nemzeti Galéria, a Magyar Nemzeti Múzeum és a Szépművészeti Múzeum, de a „nagy klasszikusnak” számító múzeumok mellett regisztrációs jeggyel mehetünk be a nemrég megnyílt, külsejében különleges Néprajzi Múzeumba, illetve előzetes bejelentkezéssel ingyen látogatható a vár alatti Sziklakórház és Atombunker. A családok pedig a Magyar Vasúttörténeti Parkban tehetik emlékezetessé az idei augusztus 20-át.

Paprikaillat a Vörösmarty téren

A Vörösmarty tér augusztus 20-án megtelik finom „magyaros” illatokkal. Ezen a napon szervezik meg a Csárdafesztivált. Hazánk legismertebb és legkedveltebb ilyen jellegű vendéglátóhelyei Szent István napon a belváros szívében gondoskodnak arról, hogy senki ne maradjon éhes. A magyaros konyhák kedvelőinek „kötelező” erre a gasztroprogramra kilátogatni, és magukba szívni a paprika vagy a rétes semmivel össze nem téveszthető illatát. Az remek ízek mellett népzenei programok teszik teljessé az élményt.

Ismerd meg a sportolók világát

Izgalmas és egyedülálló időtöltést ígért a Március 15. térre tervezett Sporthősök program. Az esemény azt tűzte ki célul, hogy a „laikusok” is bepillanthassanak az élsport világába. Olyan érdekes sztorik, megtörtént momentumok hangzanak majd el, amelyek a televíziós sportközvetítésekből nem derültek ki. A tavalyi esemény „Igaz történetek a közvetítésen túl” címmel futott, a szervezők 2023-ben ugyanebben a szellemben tervezik az idei folytatást.

Kalandozások Sisivel Gödöllőn

A főváros közvetlen közelében lévő Grassalkovich-kastély is számtalan felfedezni valót és szépséget kínál, nemhiába szeretett itt tartózkodni Ferenc József császár felesége, Sisi. De vajon milyen volt az élet a barokk kastélyban, amikor a legendás császárnő és udvarhölgyei járták az épület folyosóit? Miért volt számára különleges Magyarországnak ez a szeglete, miért szeretett ennyire itt tartózkodni? A Gödöllői Királyi Kastély idén augusztus 20-án „Mesélő lakosztályok” címmel interaktív múzeumpedagógia foglalkozással várja az érdeklődőket, családokat. A programon való részvételhez előzetes bejelentkezés szükséges.

Láthatjuk, hogy számtalan alternatíva áll rendelkezésére annak, aki valamilyen okból mégsem a tűzijátékot választaná. Fontos tudni, hogy nem csak a tűzijátékban, de bármilyen égés során keletkező füstben megtalálhatóak a káros égéstermékek, többek között a dohányfüstben is. Sokan tévesen azt hiszik, hogy a dohányzás főleg a nikotin miatt káros, de a tudomány mai állása szerint elsősorban az égés és az égés során felszabaduló füst, és a füstben lévő káros anyagok tehetőek felelőssé a dohányzás okozta megbetegedésekért.

Az FDA, az Amerikai Egyesült Államok Élelmiszer- és Gyógyszerengedélyeztetési Hivatala a cigaretta égésekor keletkező közel 7 ezer vegyi anyag közül 93-ról megállapította, hogy káros, vagy potenciálisan káros.  Azonban a nikotin sem veszélytelen, amellett, hogy függőséget okoz, megemeli például a vérnyomást és a szívfrekvenciát. Így a legjobb, ha el sem kezdünk dohányozni, ha viszont már dohányzunk, akkor a legjobb, amit tehetünk, ha minél előbb leszokunk róla.  Már az első cigarettamentes naptól jelentősen csökkennek a dohányzás okozta ártalmak. Aki a jól ismert egészségügyi kockázatok ellenére sem hagyja abba ezt a káros szenvedélyt, tájékozódhat az ártalomcsökkentés lehetőségeiről.

Az égés és füst nélkül működő technológiák, például a dohányt nem tartalmazó nikotinpárna, az e-cigaretta vagy a dohányhevítéses technológia a cigarettázásnál lényegesebb kevesebb károsanyag-kibocsátással járnak.  Ezek a technológiák sem veszélytelenek, hiszen tartalmaznak például nikotint; illetve a füstmentes alternatívákhoz kapcsolódó károsanyag kibocsátás csökkenése és az egészségkárosító hatás közötti összefüggés vizsgálatára még hosszútávú kutatások szükségesek. Épp ezért a legjobb választás az, ha egyáltalán nem fogyasztunk semmilyen dohány- és nikotin tartalmú terméket.

A cikk társadalmi felvilágosítás céljából létrejött, reklámcélokat nem szolgáló tájékoztatás, megrendelője a Philip Morris Magyarország Kft. 

Címkék