A nyár közepe sem telik el szuper programok nélkül a fővárosban és környékén! Július 6. és 12. között a fesztiválok és a koncertek kerülnek előtérbe, hiszen újra megrendezik a Waldorfesztet a Dunyakanyarban, azonban idén új helyszínen, Nagymaroson. A várva várt híres német zenekar, a Rammstein két egymást követő napon, július 11-én és 12-én is koncertet ad a Puskás Arénában. A héten vár rátok még növényvásár, jógával egybekötött tárlatvezetés, a kicsiket pedig a DinóVerzum varázsolja el.

Július 6., csütörtök

Waldorfeszt 2023

10. alkalommal szervezik meg a Waldorfesztet a Dunakanyarban, idén új helyszínen. Az 1000 fős, alulról szerveződő kisfesztivál július 6. és 9. között a Börzsöny szívébe, a hegyek közé költözik, és ott teremt egy olyan kulturális teret, ahol bemutatkozhatnak fiatal művészek, civil szervezetek, ahol eszmét cserélhet bárki – mindezt szabadon, nyugodtan, egy békés környezetben. 

Civil, kézműves-, zenei, irodalmi, színházi és egyéb alkotói közösségek programjaira készülhetünk, ahol a természetközeliség, a szórakozás és a tánc lesz a középpontban. Ebben idén olyan fellépők segítenek többek között, mint a Balaton, Hari_Drama vagy a Flanger Kids és a Tindia.

További infók 

Duna-part Feszt 2023

Van élet Budapest határán túl is – mondják a Duna-part Feszt szervezői, és ebből kiindulva a Ráckevei-Dunára hívják a fesztiválozni vágyókat. A második alkalommal megszervezett, háromnapos eseményre idén július 6. és 8. között kerül sor, olyan fellépők kíséretében mint a Carson Coma, az Aurevoir., Beton.Hofi vagy a Bagossy Brothers Company.

További infók 

Csobbanás – tárlatvezetés és jóga

A kánikulában csobbanhatunk a képzőművészetben is! Vízesések, strandok és a tenger hullámai hűsítenek a festményeken a Magyar Nemzeti Galériában tartandó július 6-i programon.
 
tematikus tárlatvezetés után együtt jógázhatunk a Mat on the Moon alapítójával, Kovács Eszter jógaoktatóval. A jóga pihentető relaxációval és légzőgyakorlatokkal egészül ki, hogy teljes legyen a kikapcsolódás, és a művészet után mozgással oldjuk a feszültséget. 

További infók 

Július 7., péntek

Szobanövényvásár a VAJ-ban

Most a sok finom péksütemény mellett a szobanövények lesznek a középpontban a VAJ-ban. A Pilea Projekt szervezésében vásáron szerezhetjük be az otthonunk legújabb lakóit, ráadásul az esemény alkalmából a Pilea-vásárlásokra VAJ-kedvezményt, a VAJ-vásárlásokra pedig Pilea-kedvezményt kaphatunk majd.

További infók 

Király-nap – A legpestibb utca legkirályabb napja

Július 7-én a szokásosnál is nagyobb zsongás lesz a Terézvárost és Erzsébetvárost összekötő Király utcán, ahol az egész család talál izgalmas elfoglaltságot. A kicsik Búgócsiga Zenede-koncerten, közös élménydoboláson vehetnek részt, és papírhangszert is készíthetnek. A nap során több kvízen is próbára tehetjük a tudásunkat, és helytörténeti sétára (Eklektikus Erzsébetváros) is indulhatunk. Lesz közösségi festés és természetesen zenei aláfestés is, koncertek és retro disco ezen a napon.

További infók 

Denagyvilág Fesztivál 2023

Közösségi összefogásból jött létre az idén először megrendezett Denagyvilág Összművészeti Fesztivál. A július 7. és 9. között tartó eseménynek Szigetmonostor ad otthont, a Szentendrei-sziget legdélibb települése.

A fesztiválon számos zenei műfaj otthonra lel, a jazztől a világzenén át a népzenéig, irodalmi és társművészeti programokkal, gyerekeknek szóló udvarral és folkkocsmával. A Nagyszínpadon Szabó Balázs és bandája, a Góbé, a Babcsán Projekt, a Cimbaliband, a Zajnal és a Times New Roman lép fel. A Régi-módi jazz udvarban Szirtes Edina Mókus és Nagy János, Várallyay Petra és Bolyki Sára, a Borbély Műhely, a Kodály Spicy Jazz, Kovács Linda és Szesztay Dávid. A Panoráma Színházban pedig stand-up- és irodalmi műsorok, felolvasóestek várnak mindenkit, érkezik Lackfi JánosMészáros András, Lakos Fanni és Kakasy Dóra.

További infók 

KoreaON 2023 – Koreai Kulturális Fesztivál

Július 7. és 8. között idén is ingyenes és változatos programokkal vár a KoreaON 2023 – Koreai Kulturális Fesztivál a Frankel Leó úti Koreai Kulturális Központban. A szervezők több mint 8000 négyzetméteren adnak ízelítőt a koreai kultúra sokszínűségéből.
 
Felpróbálhatjuk például a koreai népviseletet, a hanbokot, elsajátíthatunk néhány elegáns táncmozdulatot, megszólaltathatjuk az egyik tradicionális hangszert, vagy énekelhetünk egy koreai dallamot. Az oktatótermekben a koreai nyelvvel, kalligráfiával ismerkedhetünk, a gasztronómia szerelmesei pedig hagyományos koreai ételbemutatón, kóstolón és miniworkshopokon vehetnek részt. A K-pop rajongóira is gondoltak a szervezők, a K-Beauty-standokon pedig a koreai nők arcápolási titkairól tudhatunk meg többet.

További infók 

Július 8., szombat

Mom Juice a KIOSK-ban

Kifáradt és cool édesanyáknak szerveznek szuper lazítós programot a KIOSK-ban. Az étterem kéthetente átalakul a város legmenőbb játszóterévé, ahol edukációs gyerekprogramokkal, lufihajtogatással, bábszínházzal, bűvészmutatványokkal, rajzversennyel és óriásbuborékokkal szórakoztatják a csemetéket. 

Következő alkalommal július 8-án 10 órától vehetünk részt a kifejezetten szülőknek és gyerekeiknek szóló Mom Juice-on: amíg a kicsik kitombolják magukat, minket Omorovicza beauty sarok és Garden Chandon Spritz vár!

További infók 

DínóVerzum

Július 7-én a dínók életre kelnek, és beköltöznek a BOK Sportcsarnokba, ahol 40 életnagyságú dinoszaurusz, interaktív VR-élmény és régészkedés várja majd a látogatókat. 

A közel 3000 négyzetméteres „őskori lelőhelyen” visszarepülhetünk a földtörténet leghatalmasabb őshüllőinek idejébe. A DínóVerzum kiállításon nem csak a szórakozásé a főszerep, hiszen miközben a mintegy 40 életnagyságú példány között kalandozunk, számtalan érdekes tényt is megtanulhatunk. Az őslények világában nemcsak a dínók fantasztikus méretei ejtik ámulatba a látogatókat, hanem számos extra aktivitással is várják a közönséget. Ilyen például a Kids Zone, ahol a gyerekek régészekké válhatnak, vagy a Sketch and post sarok, ahol a dinoszauruszrajzok digitálisan kelnek életre. A VR-élmény segítségével testközelből is érzékelhető a dínók kalandos élete, míg a Dínó ride során azt figyelhetjük meg, milyen az, amikor barátságos társ lesz belőlük.

További infók 

Historical Tales with Hernan Cattaneo (AR)

Július második szombatján tánccipőt húzhatunk a lábunkra, és bevethetjük magunkat a bulizásba a Historical Tales 8-i eseményén. Ez alkalommal, Worakls² és Mathame fellépése után, Hernan Cattaneo argentin DJ érkezik a budai Várba, és ő gondoskodik a szuper house-ütemekről.

További infók

Július 9., vasárnap

Alma Együttes: Almamánia

„A gyerekek választottak minket.” Az Alma Együttes kezdetben felnőtteknek zenélt, de egy véletlen felkérés kapcsán olyan sikeres gyerekkoncertet adtak, hogy ezt követően rövid időn belül azon kapták magukat, hogy szinte már csak gyerekkoncertjeik vannak. Mostanra évi 250-300 telt házas koncertet adnak itthon és külföldön.
 
Legsikeresebb daluk, a Ma van a szülinapom a leggyakrabban megosztott hazai tartalom a Facebookon. Az együttes a rendkívül sikeres Bogyó és Babóca rajzfilmsorozathoz írt zenét, főcímdalt készített a Khumba vagy a Manu, a legsirályabb fecske című, 3D-s animációs rajzfilmekhez. Az ország talán legismertebb gyerekzenekara az egyórás családi koncert során improvizatív módon kezeli a táncos-zenés együttlétet: a gyerekek, sőt a szülők is aktív részesei és formálói a műsornak. (x)

További infók 

Fábián Juli Utcabál

Fábián Juli nagy hatással volt a magyar jazz- és popzenére. Az énekesnő számos műfajban és formációban énekelt, különleges alt hangja és sajátos énektechnikája hamar ikonikussá tette a zenei életben.

Életében többször is állt a Budapest Park színpadán. Halálának 5. évfordulója alkalmából a Park elénk eső részét Fábián Juli térre nevezték át, július 9-én pedig (a születésnapja alkalmából) egy utcabált is rendeznek. Ezen a különleges alkalmon több mint tíz zenész lép fel, és egy 2 órás Random Trip-koncerttel tiszteleg az énekesnő emléke előtt.

További infók 

A Kéjnegyed bugyrai: szélhámosok és kurtizánok a gettóban

Szex, bűn, gyilkosság és művészet a gettóban – a 19. és a 20. század egyik budapesti fertőjében szerveznek tematikus sétát július 9-én 18 órától. Az eseményen kiderül, hogy mely kuplerájokban mulattak Európa uralkodói, miért volt híres exportcikk a magyar nő, és nevezetes gyilkossághelyszíneket is felderíthetünk.

További infók

Cseh Tamás, Csengey Dénes: Másnap – Zsámbéki Nyári Színház

Cseh Tamás és Csengey Dénes közös dalainak csak egy szelete került a közönség elé keletkezésük idején, a 80-as évek végén. Az ekkor született dalszövegek nagyobb része viszont több mint harminc évet pihent a fiókban, mígnem a Cseh Tamás Archívumban őrzött hagyaték részeként megkezdődött ezek feldolgozása. Kiderült, hogy némely szöveghez dallamok is készültek Tamás Bartók Béla úti lakásán vagy éppen Dénesnél, Keszthelyen.

Ezek szerencsére szintén fennmaradtak régi kazettákon a szerzők kommentárjaival együtt. A megtalált, megtisztogatott szövegekből, félkész dallamfoszlányokból, dúdolgatott ötletekből állította össze estjét Beck Zoli és Szűcs Krisztián, Csengey Balázs segítségével.

További infók 

Július 10., hétfő

Reggelizz a Gólemben!

A VII. kerületi Gólem Központ eddig elsősorban színház volt, másodsorban változatos menüsorokkal operáló ebédlőhely, mostantól viszont már korán kinyitnak, és a reggelinket is elfogyaszthatjuk ezen a roppant hangulatos, otthonos helyen. Nem is indulhatna jobban a hét, mint egy kiadós reggelivel, megkóstolva a közel-keleti, zsidó–arab konyha valamely különlegességét!

További infók 

Analog Balaton studio session premier előtti vetítés

Az Analog Balaton az elmúlt fél évben egy kis videón dolgozott, amelyen a zenét és a képi világot hangolták össze. Július 10-én az ETELE Cinemában ezt mutatják meg egy premier előtti vetítés során, miután 6363 moderálásával a studio sessionről és ennek hátteréről is mesélnek.

További infók 

Július 11., kedd

Rammstein (DE), Abélard (FR)

2019-ben, a Puskás Aréna hangpróbája gyanánt órákon keresztül a Rammstein Deutschland című száma szólt a stadion hangszóróiból – kinek kisebb, kinek nagyobb örömére. Ilyen előjellel szinte borítékolható volt, hogy a német zenekar a közeljövőben fellép majd a Puskásban, és noha azóta eltelt néhány év, idén júliusban végre megvalósul a dolog.

látványos pirotechnikai megoldásairól is híres német zenekar két egymást követő napon, július 11-én és 12-én is koncertet ad a stadionban, a Europe Stadium Tour 2023 keretén belül. Ha kíváncsiak vagyunk a nem mindennapi show-ra, érdemes lecsapni a jegyekre! A support a francia Abélard lesz.

További infók 

Július 12., szerda

Pictorial Collective: Petőfi utcák népe – Szubjektív fotós látlelet a magyar társadalomról

A születése óta eltelt két évszázadban divat volt azon töprengeni, mit gondolna ma Petőfi. A Capa Központ június 22. és október 1. között látogatható, Petőfi utcák népe című kiállítása azonban azt mutatja be, hogy ha a költő most indulna vándorútjára, vajon mit látna. Hogyan élnek ma a magyarok?

A Pictorial Collective dokumentaristafotós-kollektíva kilenc tagja – Bácsi Róbert László, Bődey János, Hirling Bálint, Mohai Balázs, Móricz-Sabján Simon (†), Pályi Zsófia, Stiller Ákos, Urbán Ádám és Végh László – másfél év alatt több ezer kilométert megtéve járta be Magyarországot, Kárpátalját, a Vajdaságot és Erdélyt, hogy megörökítsék a Petőfi utcák életét. A tárlaton látható közel 200 fényképből és 2 videómunkából kirajzolódó Petőfi utca a mai magyar társadalomról ad szubjektív látleletet.

További infók 

Keress fel történelmi lakóhelyeket!

Budapest utcáin, a régi épületek, paloták között sétálva szinte mindannyiunkkal előfordult már, hogy elkalandoztunk, és régi korokba, kalapban korzózó hölgyek és sétapálcás urak közé képzeltük magunkat. Az azonban sokkal ritkábban fordul elő velünk, hogy egy-egy korhűen berendezett egykori otthon, megmaradt lakrész segítségével révedhetünk vissza a múltba. Pedig a főváros erre is számtalan lehetőséget kínál. Egy szerdai nap (munka után) tökéletes lehet arra, hogy egy különleges lakásmúzeum vagy fennmaradt szoba nyomába eredve kikapcsolódjunk.

További infók 

Ha további programokat böngésznétek, ide kattintsatok!

Címkék