A nyár első hónapja, főleg a június 22. és 28. közötti napok aligha szólhatnak másról, mint a fesztiválokról és a különböző kulturális és gasztronómiai programokról. Ma kezdődik a VéNégy Fesztivál és Színházi Találkozó Nagymaroson, ahova a színház, a zene, de akár a Dunakanyar szerelmesei is boldogan ellátogatnak, ráadásul az idei a 10., vagyis egy jubileumi alkalom. Olyan izgalmak is lesznek, mint a Szentivánéj a Fővárosi Állatkertben, az Afrika Fesztivál Budapest, és nem utolsósorban a Kolorádó is hívja a szabadságra, kikapcsolódásra és táncra vágyókat.

Június 22., csütörtök

Pictorial Collective: Petőfi utcák népe – Szubjektív fotós látlelet a magyar társadalomról

A születése óta eltelt két évszázadban divat volt azon töprengeni, mit gondolna ma Petőfi. A Capa Központ június 22. és október 1. között látogatható, Petőfi utcák népe című kiállítása azonban azt mutatja be, ha a költő most indulna vándorútjára, vajon mit látna. Hogyan élnek ma a magyarok?

A Pictorial Collective dokumentarista fotós kollektíva kilenc tagja – Bácsi Róbert László, Bődey János, Hirling Bálint, Mohai Balázs, Móricz-Sabján Simon (†), Pályi Zsófia, Stiller Ákos, Urbán Ádám és Végh László – másfél év alatt több ezer kilométert megtéve járta be Magyarországot, Kárpátalját, a Vajdaságot és Erdélyt, hogy megörökítsék a Petőfi utcák életét. A tárlaton látható közel 200 fényképből és 2 videómunkából kirajzolódó Petőfi utca a mai magyar társadalomról ad szubjektív látleletet.

További infók

VéNégy Fesztivál és Színházi Találkozó

Pezsdítő nemzetközi kínálattal és több mint 50 zenei programmal vár a jubileumi VéNégy Fesztivál a Dunakanyar legszebb részén, Nagymaroson. Hazai frontról köszönthetjük az Analog Balatont, a Bëlgát, a Carson Comat, a Halott Pénzt, az Elefántot és még sok más fellépőt, de a fesztivál szervezői azt is kiemelten fontosnak tartják, hogy a Visegrádi Négyek országaiból érkező fiatal tehetségeket is bemutassák, így több feltörekvő zenekar lép majd színpadra: érkezik például a cseh Kill The Dandies! és Ina West Lengyelországból. A fesztivál sztárfellépője pedig a holland soulénekesnő, KOVACS lesz, valamint érkezik az osztrák Cari Cari és a holland Kraak & Smaak

A fesztivál különlegessége, hogy a zenei programok mellett nemzetközi színházi előadásokat nézhetünk meg. Ilyen például az Olomouci Morva Színház Vérnász című előadása, a Song of the Goat Színház Antigonéja, de számíthatunk utcaszínházi produkciókra is.

További infók 

Június 23., péntek

Szentivánéj az Állatkertben

A Fővárosi Állat- és Növénykertben egy különleges hangulatú és nem mindennapi estén a népi hagyományoké, az érdekes állatoké, valamint a tűzé a főszerep. Pál Dénes fellépésén kívül Fandyr időutazásán is részt vehetünk, amely visszarepít minket az ókori Pannóniába. A Berka Együttessel moldvai táncokat tanulhatunk, és igazi táncházban is próbára tehetjük tudásunkat.
 
Az izgalmas családi programokon és a szórakoztatáson túl a természet és az állatok szeretetére is nagy hangsúlyt fektetnek a szervezők az idén harmadik alkalommal megszervezett Szentivánéj az Állatkertben eseményen.

További infók 

ajsa luna, Dina Jashari & Drugari (MK)

Mélysötét elektronika, magával ragadó szövegvilág és baljós, ugyanakkor mesebeli hangzás jellemzi leginkább a Z generációs Hamupipőkeként aposztrofált ajsa lunát, akit június 23-án hallhatunk az A38 színpadán.

Ezen az estén koncertezik még Dina Jashari észak-macedóniai művész is, aki szívét és elméjét önti ki dalaiban, és most zenekarával érkezik a Hajóra. Álmodozó harmóniák, érzelmes szövegek, modern és friss ütemek jellemzik zenéjét, mely főleg a pop, a dream pop, a neo-soul és a jazz között mozog.

További infók 

Június 24., szombat

Múzeumok Éjszakája

Az idei Múzeumok Éjszakáját június 24-én, szombaton rendezik meg. A tavalyihoz hasonlóan idén is több száz helyszínen több ezer programon vehetünk részt. Koncertekkel, tárlatvezetésekkel, interaktív eseményekkel, családi programokkal és több meglepetéssel várnak bennünket a különböző múzeumok és kiállítóterek.

További infók 

Octopus – Margitszigeti csibészkedés

Ha már egy jó placc és a szép idő adott, nem kell más, csak egy kis zene a tökéletes hangulathoz. Épp erre számíthatunk június 24-én az Octopus – Margitszigeti csibészkedésen, ahol a fellépők a Budai House Clique (Colbora, Hoffmann), Deliquent, Stereostrip, Matteo Carnevali és Lucien lesznek.

További infók 

Vintage Night Market – Industrial Lamp Budapest

Július 23-án és 24-én éjszakai garázsvásárt rendeznek az Industrial Lamp Budapest Budafoki út 70. alatt lévő székhelyén, ahol retró és vintage bútorokat, ipari lámpákat, vintage posztereket, képkereteket és különleges porcelánokat, kerámiákat is találhatunk majd.

További infók 

aqb summertime ease

Folytatódik az aqb nyári programsorozata, amelyen jó ételekre, italra, zenére, a későbbiekben pedig még bolhapiacra és különböző workshopokra is számíthatunk.

Június 24-én, szombaton egy magyaros tematikájú pop-uppal készülnek a szervezők, ahol speckó kolbászos paprikás krumplit, vega lecsót és kemencés rétest készít nekünk Bihari Gergő séf. Aki nem ismerné, annak érdemes az Instagram-oldalát csekkolni, és kiderül, hogy nem akármilyen főzőcskézésről lesz itt szó.

További infók 

Június 25., vasárnap

Kevin Morby (USA)

Az egész történet onnan indul, hogy Kevin Morby nézeget egy doboznyi családi fotót gyermekkori házának pincéjében, Kansas Cityben. Néhány órával korábban, a családi vacsora közben édesapja összeesett, és kórházba kellett szállítani. A képek nézegetése közben Morby még mindig érezte a testébe szorult sokkot és félelmet. Addig nézegette a képeket, mígnem meglátta édesapját fiatalon, büszkén és erősen, ahogy ingjében pózol a fűben. Szerencsére édesapja jobban lett, viszont Morby a félelem, a szorongás és a remény gondolatai között cikázott.

Elindult Memphisbe, beköltözött a Peabody Hotel 409-es szobájába, és esténként hangfelvételen rögzítette ötleteit. A dalok csak úgy jöttek. Ez az időszak arról szólt, hogy mit kezdjünk azzal a kevés idővel, amink van. Ebből az elmélkedésből született meg a 2022-es This Is A Photograph album. Június 25-én többek között erről hallhatunk dalokat az Akvárium Klubban.

További infók 

Art deco Budapest

június 25-i art deco városi sétán különleges feladatra vállalkozhatunk: Budapest három kerületén át emeljük magasba tekintetünket és merülünk el három évtized, az 1910-es, az 1920-as és az 1930-as évek építészetének csodáiban. Az építészetet történelemmel fűszerezhetjük: egykori fővárosi lakók bőrébe bújva ismerjük meg a (részben korai) art deco stílusuk miatt kiemelkedő épületek izgalmas történeteit, lakóik, dolgozóik életének eseményeit, hogy ne csak lássuk, de át is éljük a korszak különleges hangulatát.

Bűnügyi regények, korabeli sajtócikkek vezetnek majd minket nyomra, amelyek segítségével illegális szerencsejátékok, meg nem épült sugárutak és elbontott kupolák rejtélyeit tárjuk fel. Megismerve általuk az 1920-as, 1930-as évek Budapestjének izgalmas arcát, a modern nagyváros pezsgő, néha razziáktól, néha nagy mulatságoktól hangos belvárosát.

További infók 

Robert Capa, a tudósító

Robert Capa, a tudósító címmel június 13-án megnyílt a világ első állandó Robert Capa-életmű-kiállítása az idén 10 éves Robert Capa Kortárs Fotográfiai Központ új, 500 nm-es kiállítóterében.

Az egyedülálló tárlat a sorozatból mintegy 140 – köztük számos ikonikussá vált – fényképet bemutatva a fotográfus életének fontosabb állomásait tárja a elénk, az életmű által meghatározott témák szerinti feldolgozásban. Robert Capa munkássága azért fontos, mert képeivel és hozzáállásával mély hatást gyakorolt a közönségre, örökre megváltoztatta a fotóriporteri szakma normáit, és hozzájárult a történelem megértéséhez és az emlékezéshez.

További infók 

Június 26., hétfő

Machine Gun Kelly (USA)

2023 júniusában Machine Gun Kelly rapper érkezik a Budapest Parkba, első magyarországi koncertjére. A zenész és színész, ahogy a neve is utal rá, fékezhetetlen energiával robbant be a szakmába, friss nagylemeze, a Mainstream Sellout egyből a Billboard 200-as listájának vezető helyére került, és a jövő évi Grammy-jelöltek között is megtalálható a Legjobb rockalbum kategóriában. Egyre növekvő népszerűségét mutatja, hogy túl van már egy telt házas stadion- és arénaturnén, és a zenéhez való hozzájárulásáért bekerült a Time 100 Next listájára is.

Machine Gun Kelly neve ismerős lehet filmekből is: színészként a Túl a fényeken című filmben debütált, ő játszotta a Pearl Jam roadját a Roadies című Cameron Crowe-sorozatban, a Mötley Crüe dokumentumfilmjében Tommy Lee bőrébe bújt, de láthattuk a Bird Box című Netflix-filmben és a Big Time Adolescence vígjátékban is. Legutóbb a Taurusban játszott főszerepet, ahol egy hozzá hasonló rocksztár karaktert játszik mennyasszonya, Megan Fox oldalán. Életéről dokumentumfilm is készült, Machine Gun Kelly rózsaszín élete címmel. 

További infók 

sincology 2022 könyvbemutató

Június 26-án megjelenik sinco 2022-es képes magyar könnyűzene-történeti antológiája. A kötetbemutatóra várnak mindenkit a Három Hollóba, aki szívesen részt venne egy pop-rock zenei sinco-bingóban, a játék nyertese egy Sincology 2022-es kötettel ünnepelheti győzelmét. Az este házigazdája Sallai Laci.
 

Az idei a hatodik év, amikor megjelenik a Sincology, Bátori Gábor ’jim’, azaz sinco albumba gyűjtött képes krónikája. A kötetbe ebben az évben rekordszámú fénykép került, amelyek segítségével visszaidézhetjük az elmúlt tizenkét hónap kis magyar poptörténelmét. A sincologyban ezúttal is időrendben lapozhatjuk végig az év termését, koncert- és sajtófotóit, és bemutatja közvetlen baráti kapcsolatát a zenekarokkal a jól elkapott backstage-pillanatokon keresztül. A fotókon idén is számos hazai előadóval találkozhatunk, köztük például az Elefánttal, az Analog Balatonnal, a 30Y-nal, a Quimbyvel, az Esti Kornéllal, a Blahalouisianával, és még sorolhatnánk.

További infók 

Június 27., kedd

Clutch (US): No Stars Above Tour 2023

Június 27-én visszatér Budapestre, a Barba Negra színpadára a Clutch zenekar. Az amerikai metál- és rockbanda harmincéves múltja során tizenhárom stúdiólemezt jelentetett meg, amelyeken különböző hangzásjegyekkel kísérleteztek: zenéjükben felfedezhető a funk, a hardcore punk vagy a klasszikus hard rock is. Most a No Stars Above-turné keretein belül érkeznek, a vendégek pedig a magyar Grand Mexican Warlock és a Dungaree együttesek lesznek.

További infók

Június 28., szerda

Kolorádó Fesztivál

Ha a város zaja helyett egy másfajta zsongásra vágyunk, érdemes feljegyezni a Kolorádó Fesztivál időpontját: idén június 28. és július 2. között bulizhatunk Budapest és a természet határán, ráadásul szuper előadókra. Az előző évekhez képest már a szerdai, beköltözős nap is teljes értékű programnappá avanzsál, így a megszokottnál több fellépővel szemezhetünk a listán. Érkezik többek között a francia La Femme, Moxie és Surgeon az Egyesült Királyságból, de a hazai frontról köszönthetjük például a Pogány Indulót, Дevát és a Carson Comát is. 

További infók 

Afrika Fesztivál Budapest

Bambusznád, majomkenyérfa és kókuszdió – ha elsőre csak ennyi jut eszünkbe az afrikai kultúráról, de annál kíváncsibbak vagyunk rá, érdemes június 28. és július 1. között a Botellón Teraszra látogatnunk. A belvárosi dzsungelben különleges afrikai ételek, jéghideg italok, vérpezsdítő élő zene, táncos műsor, valamint afrikai ruhák és ékszerek segítenek közelebbről is megismerni, átélni az afrikai életérzést. 

További infók 

Ha további programokat böngésznétek, ide kattintsatok!

Címkék