Keresés EN

Gasztró

Találka egy bajigur és egy nasi uduk felett – Megnéztük a baKudapa indonéz kávézót

Ki ne akarna Indonéziába utazni, ahol türkizszínű a tenger, vulkánok formálják a tájat, és olyanokat lehet enni, mint a nasi goreng vagy a pisang bolen!? A jó hír az, hogy ami a nasi gorenget illeti, elég a Károlyi-kertig elzarándokolnunk, a szomszédos utcában ugyanis megnyílt a város első indonéz kávézója, a baKudapa. Meglátogattuk a helyet, ahol Arvita, Angela, pozitív energiák, szumátrai kávékülönlegességek és kellemesen fűszeres falatok fogadtak.

Annak, aki a Kiskörút felől érkezik a baKudapába, a következő útvonalat ajánljuk: vágjon keresztül az Unger-házon, majd sétáljon át a Károlyi-kerten. Így két rejtett helyszínt is bejárhat, mire megérkezik a harmadikhoz. Ez a harmadik a baKudapa, a város új indonéz kávézója. Ez a kifejezés pedig már önmagában is kuriózum, hiszen lássuk be, Budapest nem bővelkedik a délkelet-ázsiai szigetországra specializálódott helyekben. Hirtelen mi egyetlen éttermet tudunk mondani, az Aslit, ami, mint látogatásunkkor hamar kiderült, a baKudapa nagy tesója.


A baKudapát a Henszlmann Imre és a Magyar utca sarkán találjuk. A hely kicsi, de annál energikusabb: pulzál belőle a vidámság, ide-oda röppennek a terima kasih-k (köszönöm indonézül) és a fűszeres illatok. Van egy galériája és egy, a Károlyi-kertre néző terasza is, így kényelmesen le lehet ülni, de egy szumátrai kávét és snacket akár két egyetemi óra közben is felkaphatunk.

Érkezésünkkor Arvita és Angela mosolyogva fogadnak. Arvita Jakartából származik, és 5 éve költözött Magyarországra, Angela pedig egy éve tanul Budapesten. Ahogy beszélgetni kezdünk, hirtelen elszivárognak a fejünkből a balis Instagram-képek, és feltárul egy új világ: a lányok lelkesen mesélnek a K betű formájú szigetről, Celebeszről (Sulawesi), ahonnan a baKudapa név származik, és a jelentéséről, amit egyben missziónak is kitűztek: találkozni egymással.

És valóban: amíg náluk voltunk, több indonéz vendég is betért, hogy aztán a deli kínálatában lelje meg az otthon ízeit: fűszerek, alaplékocka, gyömbértea, banánchips, Pastel koekjes aprósütemény, krékerek.

Persze nemcsak bevásárolni lehet, hanem maradni, leülni, beszélgetni és enni is (a falra függesztett menün szerencsére képekkel illusztrálják az ételeket). A harapnivalóktól a rizses fogásokon át a kókuszos és banános desszertekig terjed a választék, Indonézia minden területéről inspirálódtak. Mi töltött batyukkal indítjuk a sort: húsos kroket, pastel és risoles kerül elénk.

Ezután nasi gorenget (sült rizs édes szójaszószban főzve, tojással vagy anélkül) és nasi udukot (tradicionális párolt rizs kókusztejjel, sült tésztával, sült tojással és tempeh-vel) kóstolunk. Bár ha Indonéziában lennénk, ezt az egytálételt a kezünkkel ennénk, itt most kanálra halmozzuk a fűszeres, édes, sós és csípős összetevőket. Az indonéz embereknek ugyan meg sem kottyan a csípősség, a magyarokra való tekintettel itt a chili külön tálkában érkezik.

Édességgel zárunk, pisang bolen (banánszeletek házi készítésű tésztában) és dadar gulung (indonéz palacsinta pálmacukorban főtt kókuszreszelékkel) színesíti a tányérunkat: falatnyiak, nagyon édesek, és az előbbi az új kedvencünk lesz.

A lányoktól egyébként bónusz kulturális és utazási tippeket is be lehet zsebelni. Megtudjuk például, hogy gasztrokalandokért Jáva szigetére kell menni, az indonézek körülbelül napi 5-ször is fogyasztanak rizst (ami nem főételszámba megy), és hogy mindennél jobban szeretik a kávét. Ha valami, a kávé biztosan közös nyelv a nemzetek között, így persze itt is fontos része a kínálatnak. Viszont, ahogy azt várjuk is, indonéz változatban. Mindennek az alapja a szumátrai kávé, és ha tradicionálisak szeretnénk lenni, kóstoljuk meg a bajigurt (kávé, pálmacukor, kókusztej, fahéj) vagy az Ice klepon lattét, ami pandanlevél- (csavarpálma levele) kivonattal készül!

Örülünk a baKudapa érkezésének: egy végtelenül kedves, nemzetközi és hiánypótló hely, ahol jó újra és újra találkozni. Nemcsak egymással, de egy másik kultúra ízeivel és történeteivel is.

Cimkék

Hasonló tartalmak

Szabadidő

Megtaláltuk az új kedvenc „nappalinkat” – Megnyílt a Kollab a Mammutban

?>

A Kollab a Mammutban egy kísérleti hely, ami hol kávézóként, hol coworking helyként, hol kultúrtérként és lazulóhelyként vár mindenkit.

Szponzorált

Ezeken a helyeken kóstolhatod meg Budapest hivatalos születésnapi tortáját!

?>

Húsz cukrászati műremek versenyzett a Budapest hivatalos születésnapi tortája címért, melyet a Belvárosi Auguszt Cukrászda alkotása nyert meg.

Növényi alapú ételek egy csipet skandináv életérzéssel – A Hÿgge Bisztróban jártunk

?>

„Ellenszer a hideg időre, az esős napokra és a mindent beborító sötétségre” – a Hÿgge Bisztróban azt kaptuk, amire most vágyunk.

Shopping

Új kulináris zarándokhely a MOM Parkban – Megnyitott a Bocca Gourmet Stories

?>

200 négyzetméteres gourmet-üzlet nyitott a MOM Parkban a hazai és a nemzetközi delik legjavával – megnéztük a Bocca Gourmet Storiest.

Neked ajánlott

A