Az esemény a Szecesszió Fesztiválja nevet kapta, június 6-10. között zajlik majd, és a programok nagy része a Ráth György-villában lesz, hiszen a múzeum még mindig zárva tart.

Június 6-án kezdődik, és a szecesszió (vagy másképp mondva: art nouveau) világnapján, vagyis június 10-én végződik az Iparművészeti Múzeum fesztiválja, melynek témája ez a különös, egyedülálló és titokzatos, elsősorban a századfordulón dívott képző- és iparművészeti, valamint irodalmi irányzat. Manapság már kevesen művelik, viszont a kultusza nagyobb, mint valaha, nem véletlenül jelölték ki tíz évvel ezelőtt, 2013-ban június 10-ét a szecesszió világnapjának. Azért ezt a napot találták a legalkalmasabbnak, mert az irányzat két jeles képviselője, a spanyol-katalán Antoni Gaudí és hazánk fia, Lechner Ödön pont ezen a napon hunyt el, előbbi 1926-ban, utóbbi 1914-ben. 

A június 6. és 10. között zajló fesztivál számos izgalmas és érdekes programot kínál a kiállításoktól kezdve a városi sétákon és előadásokon át a workshopokig, sőt még jógázásra is lesz lehetőség. Értelemszerűen a sétákat kivéve minden program helyszíne a Ráth György-villa lesz. Magyarországon első ízben gyönyörködhetünk majd a híres bútortervező, Carlo Bugatti bútorcsodáiban, megismerkedhetünk a XIX-XX. századi fémművesség mestereivel és alkotásaikkal, és lesz még szó könyvművészetről meg a Zsolnay gyár lüsztermázairól is. A szecessziós fesztivál programjai ingyenesen látogathatók, csak regisztrálni kell rájuk. Egyedül a városi sétáért kell majd részvételi díjat fizetni. A további részletekről, a pontos programokról itt lehet tájékozódni, tovább itt lehet rájuk regisztrálni is.

Címkék