A május 25. és 31. közötti pünkösdi programok, gyermeknap, szabadtéri sportok és koncertek már mind azt az érzést keltik bennünk, hogy kezdünk belépni a nyárba. Ha a nyaralás még messze van, akkor itt Budapesten is lehet ám bőven szórakozni! Nem mindennapi eseményekre is ellátogathattok, mint például a Déri utcai szomszédünnep, ahol a VIII. kerület bohém eklektikáját ismerhetitek meg közelebbről, de Zsámbékra is érdemes kimozdulni a Pünkösdi Fesztiválra, ahol csendes erdei séta és hangos jó zene is vár rátok. Böngésszetek, töltsétek el tartalmasan a hosszú hétvégét és használjátok ki a szép időt!

Május 25., csütörtök

Deva + Analog Balaton, vendég: Superflake

Két izgalmas és eklektikus elektronikus zenei produkció találkozásának lehetünk tanúi május 25-én a Budapest Parkban. A budapesti bázisú Analog Balaton duója zeneileg a pop-rock dallamosságát ötvözi az elektronikus zene monotonitásával, szövegeik tűpontos látleletei a szétcsúszott hajnaloknak és másnap reggeleknek. Дeva megközelítése elsőre talán lágyabbnak tűnhet, de lakozik benne egyfajta megmagyarázhatatlan, földöntúli energia, ami azonnal beszippantja a hallgatót. Tavaly megjelent Csillag című lemeze érzékeny, már-már természetfeletti, és egy ősi földre kalauzol. A két koncertet pedig a Superflake zenekar vezeti fel.  

További infók

Block Party – Déri utcai szomszédünnep

Déri Miksa utcai minifesztiválon a VIII. kerület bohém eklektikáját ismerhetjük meg, találkozhatunk az ott lakókkal és dolgozókkal is. Szemezgethetünk a kerületi kreatív vállalkozások termékeiből egy igazi lokál marketen, megnézhetjük a Nyolcésfél művészeinek, Kovács Gabriellának, Szilágyi Imola Nellinek és Csorba Rékának a festményeiből összeállított pop-up kiállítást, megismerkedhetünk a coworkinggel a Loffice segítségével, kreatív műhelyeken vehetünk részt, és kvízen is kipróbálhatjuk magunkat. A legkisebbeket játszósarok és színezőverseny várja, de gasztronómiai vonalon sem lesz hiány: pizza, fröccs és kávé mellett izzíthatjuk be a józsefvárosi nyarat.

További infók 

Mayberian Sanskülotts, Lady / Bird

A Mayberian Sanskülotts zenéje úgy ötvözi a nyolcvanas évek hazai és nemzetközi újhullámos zenekarainak keserédes romantikáját, a shoegaze gleccserként elomló grandiozitását és a kortárs dream pop álomszerű visszhangfüggöny mögé rejtett dallamait, hogy közben mindvégig megőrzi karakteres, azonnal felismerhető hangulatát.

A zenekar nemrég ünnepelte 10 éves szülinapját, aminek alkalmából egy új, angol nyelvű lemezt is összeraktak. A 2022 tavaszán megjelent vietnami balzsam ihlette God Tiger dalaival állnak majd színpadra május 25-én. Szintén ezen az estén hallhatjuk a Csóka Ági lassan három éve érlelődő szólóprojektjéből kinőtt Lady / Bird zenekart is.

További infók 

II. Belvárosi Bor & Pezsgő Fesztivál

Nyissuk meg a nyarat a belváros szívében egy hangulatos, szabadtéri borozással, pezsgőzéssel! A tavalyi óriási sikerű rendezvény után idén május 24-29. között rendezik meg a II. Belvárosi Bor & Pezsgő Fesztivál és Junibor Ünnepet. A Szabadság tér nagy, füves területeivel és árnyat adó fáival idén is tökéletes helyszínéül szolgál a rendezvénynek.

Az esemény a legkiválóbb hazai borászatok és pezsgő pincészetek termékeivel, valamint izgalmas street food kínálattal várja az érdeklődőket, akik hangulatos, szabadtéri borozással, pezsgőzéssel nyithatják meg a nyarat a pünkösdi hosszú hétvégén. A rendezvényre a belépés ingyenes, a fogyasztás üveg fesztiválpohár megvásárlásához kötött. (x)

További infók 

Május 26., péntek

II. Zsámbéki Pünkösdi Fesztivál

Május 26. és 28. között a II. Zsámbéki Pünkösdi Fesztivállal nyílik meg idén a Zsámbéki Nyári Színház kapuja. A háromnapos eseményen a hazai könnyűzene meghatározó, emblematikus alternatív előadói lépnek színpadra akusztikus produkcióikkal a Zichy-kastély ősfás udvarának színpadán.

A programsorozat csendes erdei sétával, zarándoklattal indul Vecsei H. Miklós színművész vezetésével május 26-án, pénteken, hogy végül – a Páty-Zsámbék 14 km-es túra után – célba érjünk a fesztivál helyszínére, ahol olyan zenekarok és előadók váltják egymást, mint a 30Y, a Felefánt, a Henri Gonzo és a Papírsárkányok, Wunderlich József, valamint Vecsei H. Miklós és a QJÚB.  

További infók 

Norbert Kristof és Kálmán Lili Anna

Május 26-án melankolikus dallamokat hallhatunk Norbert Kristof és Kálmán Lili Anna előadásában, a Három Holló Kávéházban.

Közel 15 évnyi lebegés, melankólia, megbékélés, tépelődés áll már Norbert Kristof mögött: egyenletes tempóban sorjázó albumok, egyenletes, megbízható színvonalon. Kálmán Lili Anna pedig egy egyszálgitáros és egyszálzongorás dalszerző lány. Már régóta foglalkozik zenével és ez tölti ki a mindennapjait. Nagyon nagy jelentősége van a dalszövegeknek a zenéjében, hiszen minden száma egy történetet mesél el.  

További infók 

Május 27., szombat

Hétvégi piknik és jóga a város felett

Budapest nemrég nyílt Crowne Plaza hotele a szállóvendégek mellett a hazai közönségnek is izgalmas programokat kínál: május 27-től hétvégente a hotel Cult éttermének impozáns tetőkertjében finom falatok, a szálloda fitnesztermének teraszán pedig jóga várja a feltöltődni vágyókat, akik a reggeli mozgás mellett még egy jó ügyet is támogathatnak.

A tavalyi nagy siker után a szálloda piknik stílusúra hangolt villásreggelivel várja azokat, akik pazar környezetben, finom falatokkal indítanák a napot. Idén ráadásul a brunch előtt jógával is készül a szálloda az AdniJóga Alapítvánnyal együttműködve, mely az itteni óráknak a bevételéből jótékonysági alapon tud ingyenes jógát tartani nehéz élethelyzetben lévő felnőtteknek és gyerekeknek.

A szálloda Cult éttermének város felett elhelyezkedő fás, füves tetőteraszán a piknikek tervezésére specializálódott Effclusive Picnics csapatának kifejezetten a szálloda részére megalkotott piknikszigeteiből választhatnak a brunchra érkező vendégek. (x)

További infók 

Kikeltető 2023 Záróbuli

Áprilisban egymás után háromszor töltötte meg a közönség a Gólyát, ahol az ország legfrissebb tehetségei mutathatták meg magukat, május 27-én pedig a Turbinában, két színpadon egymást követve lépnek fel a shortlisten szereplő előadók, és olyanok is akiket előző szezonokból ismerhetünk.

Visszatér a Gólyás Klubestekről az oldschool-newschool magyar rap új királynője, Sisi, a jazzes hip-hopban utazó Lighghty, az eddigi legnézettebb koncertvideót magáénak tudó Lenkke_, az újhullámos r’n’b-t meghonosító Kollár Dea, a kiváló debreceni posztpunk LakótelepJuhász Zoli, aki szerint az élet gyönyörű, valamint Mádava is, akinek a szólóprojektjére a Jazzbois ugrott be háttérzenekarnak.

Az első Zeneházas performansza után itt debütál élőben WeAreGloria koncertszettje, valamint most láthatjuk először Kikeltetőn a Rancheros Melancholicot és a 313-at. Velünk lesz a tavalyi évből Hegedűs Józsi és Sophie M is, az afteren pedig LATO után a shortlistes Pepee és Dominimal, és barátaik, VVCsabberkick és Granato foglalják be a kistermet.  

További infók 

SANTSAT 

Újabb SANTSAT bulin vehetünk részt május 27-én, a Gödöllői Arborétumban. A Sziszi jógát és meditációt követően érkezik DARĀGE, Route 8, Terra Kontra DJs, Adis Is OK (SANTSAT) és Telemala (SANTSAT) az erdőbe.

További infók 

Május 28., vasárnap

Gyermeknap a Gyermekvasúton 2023

Gyermekvasút kedvezményekkel és izgalmas programokkal ünnepli a gyereknapot: május 28-án a 18 éven aluliak díjmentesen utazhatnak a Széchenyi-hegyi Gyermekvasúton, a vonatok pedig 40-50 percenként járnak. A Hűvösvölgy állomáson 10 és 17 óra között családi programokra is számíthatunk: a kisebbeknek lesz arcfestés, óriásszínező, óriás társasjáték, alkotóház, ugrálóvár, akadálypálya, gyermekvasúti LEGO-járművek, egyenruhás fotózás.

Részt vehetünk családi kvízen, megnézhetünk egy tűzoltóautót, és felszállhatunk egy nosztalgiabuszra. A vasútrajongók hajtányozhatnak, és fenntartható terepasztal, valamint vonatszimulátor is várja őket. A KRESZ-pályán pedig a helyes közlekedés szabályaival ismerkedhetnek meg a gyerekek.  

További infók

Lupa Gyereknap 2023

Lupa egy ingyenesen látogatható gyereknappal indítja a szezont. Május 28-án programok hosszú sora várja a családokat, ahol az apróbb és nagyobb gyermekek is megtalálják a számukra kedves időtöltést. Lesz majd Ninja Warrior akadálypálya, lézerharc és kincskeresés, íjászat és célbalövés.

Ha már az időjárás is kedvez, a vízen – egyebek mellett – kipróbálhatják a fiatalok a vízi kalandparkot, a vitorlázást és SUP-olást, és suhanhatnak az Óriásbanánon, de aki a parton maradna, annak ott a homokvárépítő verseny vagy akár zöldségfaragás és persze megannyi sport: a strandröplabda, a strandkézilabda, a tollas és a petanque – hogy csak néhányat említsünk.  

További infók 

2001: Űrodüsszeia – Filmvetítés Ligeti György születésnapja alkalmából

Valamikor a távoli múltban, az emberiség hajnalán a különös, fekete monolittal való találkozásnak köszönhetően a majomemberek fölfedezik a tüzet és az eszközhasználatot. Évezredekkel később amerikai kutatók hasonló oszlopra bukkannak a Holdon, amely rejtélyes rádiójelet sugároz a Jupiter felé. Űrexpedíció indul útnak, hogy megvizsgálja, kinek szólhat az üzenet. A hosszú út alatt a fedélzeti komputer meghibásodik, és ez a legénység életébe kerül. Az egyetlen túlélő a visszatérés reménye nélkül mégis megpróbálja teljesíteni a küldetést.

2001: Űrodüsszeiát május 28-án, a Bakáts téren nézhetjük meg, a film zeneszerzője, Ligeti György születésnapja alkalmából.

További infók 

Május 29., hétfő

Játszóház Projekt 10. születésnap

Játszóház Projekt 10. születésnapját közös játékokkal és egy nagy bulival ünnepli, amelyen május 29-én, a Dürer Kertben vehetünk részt. Lesz családi társasjátékozás, Blood on the Clocktower, rekorddöntési kísérletek, sőt, sor kerül egy várva várt társas hazai ősbemutatójára is. A jó hangulatért, az izgalmas játékok mellett, koncertek is felelnek: érkezik Illésfalvi Hajna ukulelével, Szacharoz és sqto.  

További infók 

Mötley Crüe & Def Leppard: The World Tour

Két rocklegenda érkezik május végén Budapestre: az angliai Def Leppard együttes és az amerikai Mötley Crüe februárban indult közös világ körüli turnéra, 29-én pedig az MVM Dome-ban koncerteznek. 

A Los Angeles-i Mötley Crüe kvartettje 41 éve aktív, azóta pedig több, mint 100 millió albumot adott el világszerte, 22 Top 40 slágert, 3 Grammy-jelölést, 5 New York Times bestseller könyvet, egy csillagot a hollywoodi Hírességek Sétányán és egy óriási sikerű Netflix filmet tudhat magáénak. A szintén több mint négy évtizede működő Def Leppard is számos meghatározó albumot adott ki hosszú pályafutása során, a koncerten pedig a 2022-ben megjelent Diamond Star Halosról is elhangzanak majd dalok.  

További infók 

Május 30., kedd

Németh Domonkos Tamás: ösvénytan

Németh Domonkos Tamás ösvénytan című első egyéni kiállítása betekintést nyújt az alkotó folyamatban lévő, a természetjárás témájával foglalkozó munkáiba. A május 30-tól június 10-ig látogatható kiállításon különös figyelemmel fordulhatunk a turistatérképek felé.

Németh koncepciójában a feltérképezés nem egyszerűen információ rögzítése, hanem olyan gesztus, amellyel a térkép készítője a saját szempontjai szerint értelmezi és rendszerezi, használatra, fogyasztásra előkészíti az adott területet. A turistatérképek sérüléseit képalkotó eszközként felhasználó munkák mellett például infracsapdás és generatív mesterséges intelligencia programot eltérítő munkákat is láthatunk a Foton Galériában.  

További infók 

Május 31., szerda

The Anahit akusztikus koncert

Az ironikus popot játszó The Anahit zenekar dalszövegei pillanatnyi érzelmi állapotok, élethelyzetek lenyomatai. Olykor húsbavágóan mélyek, máskor viccesek és ironikusak, s azt üzenik: mindannyian voltunk már hasonló helyzetben, senki sincs egyedül. A május 31-ei akusztikus koncertjükre a régi nagy kedvencek és az új szerzemények akusztikus átiratait hozzák.  

További infók 

A Haris Park és a HOLD bemutatja: GinUP

Buda kedvenc garden party sorozata megújul! 2023. május 31-én újraindul a már hagyománnyá vált nyáresti GinUP kerti lazítás a Haris Park lélegzetelállító kertjében, amely a nyári időszakban havonta egyszer, mindig szerda esténként fog ismétlődni.

Idén az élő zenén, az izgalmas WarmUp by Wallis Motor beszélgetéseken, és a hűsítő italokon kívül extra programok is várják az érkezőket – az első alkalommal, május 31-én a HOLD támogatásával a HOLD Bázisról vizslathatjuk meg az égboltot, és lesz video mappinges fényjáték is a Haris Park homlokzatára festve.

Az idei nyár legalább 3 különböző tematikájú GinUP alkalmat tartogat: május 31-én olasz, június 21-én német és július 12-én angol ízek, illatok és dallamok várnak ránk – mindig szerdánként, és mindig 18:00 órás kezdéssel. (x)
 
További infók 

+1 program

Recirquel: My Land

Ha már előre terveznétek a következő hét programjait, akkor ajánljuk nektek a nemzetközi hírű hazai újcirkusz-társulat, a Recirquel My Land című produkcióját június 2-án a Müpában. Az előadást 2018 augusztusában a világ egyik legrangosabb művészeti fesztiválján, az Edinburgh Festival Fringe keretében mutatták be, ahol a kritikusok több ezer produkció közül a legjobbnak ítélték. A Vági Bence által rendezett előadás az emberiség gyökereit, az ember és anyaföld közötti örök kapcsolatot állítja fókuszba, és jeleníti meg egy illúziókkal teli térben. A produkció egy új előadó-művészeti műfaj, a cirque dan... (x)

További infók 

Ha további programokat böngésznétek, ide kattintsatok!

Címkék