Nemcsak a munkájuk lett láthatóbb, hanem ők maguk is. Új Kreatív Központot nyitott a Habitat for Humanity, amely már 25 éve segíti a rászorulókat abban, hogy minél szebb otthonban lakjanak. A szervezet új, Margit körúti helyszínére nemcsak akkor érdemes benézni, ha önkéntesként lakások felújításában vennénk részt, hanem akkor is, ha bármilyen más módon segítenénk a lakhatási problémával küzdőket, vagy általánosságban érdekel bennünket a kérdés.

Magyarországon mintegy 3 millió embert érintenek a lakhatással kapcsolatos problémák, minden negyedik ember egészségtelen, korszerűtlen, rosszabb állapotú otthonban él. Nekik segít a Habitat for Humanity. Az Amerikából induló szervezet 70 országban van jelen, Magyarországon 25 éve dolgoznak azért hogy minél többen élhessenek megfelelő otthonban. Több mint két évtizedes itthoni működésük alatt 150-nél is több házat építettek és 800 lakást újítottak fel, ezen kívül műszaki tanácsadással, háztartás-gazdálkodási és képzési programokkal is igyekeznek segíteni.

A forradalmi mintaprogramok, amelyek a terepi munkát a lakhatással foglalkozó szervezetek között egyedülálló módon kombinálják az érdekképviselettel és kutatással, csak magán- és vállalati támogatások segítségével működnek. A legfontosabb otthonfelújítással kapcsolatos programjaik jelenleg Újpesten járnak a megvalósulás közelében.

A szervezet munkáját több száz önkéntes támogatja, mi is könnyen csatlakozhatunk hozzájuk, a segítő szándék mellett akár olyan okból is, hogy tanuljunk, megnézzük, milyen munkafolyamatokkal járhat egy felújítás, esetleg kollégáinkkal közösen, csapatépítő céllal is részt vehetünk az építkezésekben (borítóképünkön az egyik céges csapat). A munkát természetesen koordinátor szakember segíti, így attól sem kell félnünk, hogy nem a képességeinkhez szabott feladatot kapunk, és a biztonsági előírások betartására is ügyelnek.

Mostantól azonban nemcsak a munka eredménye, a sok felújított lakás, hanem maga a szervezet is még láthatóbbá válik, ugyanis megnyílt új Kreatív Központjuk a Margit körút egyik legfrekventáltabb részén. 

Mostantól azonban nemcsak a munka eredménye, a sok felújított lakás, hanem maga a szervezet is még láthatóbbá válik, ugyanis megnyílt új Kreatív Központjuk a Margit körút egyik legfrekventáltabb részén. 

Az új közösségi térben mindenről szó lesz, ami a lakhatáshoz kapcsolódik, szakmai konferenciák, workshopok, tematikus kiállítások várják az önkénteseket, a környék lakóit és minden érdeklődőt.

Betérve, jelenleg az otthon témájával kapcsolatos fotókiállítást is megtekinthetünk, de lesz itt nyílt nap és filmklub is, és a felújítással, szépítéssel kapcsolatos workshopokra sem kell már sokat várnunk, érdemes lesz a programnaptárt figyelni. Ha pedig saját ötletünk van, akkor is bátran fordulhatunk hozzájuk, nyitottan várják a különböző javaslatokat.

Címkék

Elérhetőségek

Habitat for Humanity Kreatív Központ 1027 Budapest, Margit körút 26. Facebook-oldal Weboldal