Budafokra általában a takaros sváb porták, a pezsgők és borok, a hangulatos Duna-part miatt látogatunk. Ráadásul a városrész alatt is hasonlóan kedélyes élményekre számíthatunk, hiszen kiterjedt pincerendszert is találunk itt, ahol jobbnál jobb borok és pezsgők készülnek, illetve gombatermesztés is folyik. Izgalmas és kicsit ijesztő is, hogy egy rendezett, családi házas rész közelében ehelyett egy 1500 négyzetméteres, a hidegháború elején készült, atombiztos óvóhelyet találunk, működőképes berendezésekkel.

Már sokszor megírtuk, hogy Budafokon a föld alatt legalább ugyanannyi érdekesség rejlik, mint a föld felett, ám a Sörház utcai óvóhely még minket is meglepett (hivatalos címe Sörház utca 5., de a 14-es szám udvaráról lehet megközelíteni). A közelben lévő Garamvári Szőlőbirtok pihenésre csábító épülete és csinos szőlőskertje mellett néhány méterrel elhaladva mélyen az utca szintje alatt meghúzódó udvart veszünk észre, ahova leereszkedve, majd 

egy hatalmas kapubejárón áthaladva találjuk a Sörház utcai óvóhelyet.

egy hatalmas kapubejárón áthaladva találjuk a Sörház utcai óvóhelyet.

Budafokon a római kortól fogva bányásztak követ

Ha a termekben a fejünk fölé nézünk, talán még láthatunk néhányat azokból a vágásokból, amelyek kialakították a vastag mészkőrétegből a pincét is alkotó járatok egy részét, Budafokon ugyanis a római kortól fogva bányásztak követ, az elhagyott vájatokban pedig borospincék működtek. A Sörház utcai óvóhely története is hasonló módon kezdődött, a terület négy, alagúttal egybenyitott vájatból áll, a XIX. században pedig Krämer Fülöp borász pincéi működtek itt. A pincerendszer azonban érdekes módon nem a II. világháború előtti, első légoltalmi építkezések folyamán, hanem csak jóval később, a hidegháború alatt került az akkori hatalom látóterébe, egészen más formában.

Az 1950-es években Sztálin és Tito konfliktusa kapcsán itthon is felrémlik az atomháború veszélye, ennek következtében pedig a déli határszakasz megerősítése mellett óvóhelyeket is építenek. Ebben az időszakban merül föl, hogy Budafokon, a meglévő pincerendszer átalakításával, légoltalmi szükségkórházat alakítsanak ki, több mint 5000 négyzetméteren, műtőkkel és több mentőautó számára elegendő beállóhellyel. Ez a terv azonban nem valósul meg, közel húsz év múlva viszont a járatokban, jóval kisebb, de még mindig tekintélyes, 1500 négyzetméteres területen megépül a jelenleg is eredeti formájában és berendezéseivel látható óvóhely, amit egyébként háborús célokra végül nem kellett használni.

Az óvóhely látogatásának szabályai


Noha az óvóhely a hétköznapokban nem látogatható, különböző események keretében, évente többször is nyitva találjuk. Legegyszerűbben a minden hónap első szombatján megrendezett Pincejárat alkalmával, belépődíj (felnőtteknek 1600 Ft, gyereknek 900 Ft) ellenében látogathatunk ide. A legutóbbi alkalom múlt szombaton, május 6-án volt, a következő pedig július 8-án lesz. Meleg ruhát mindenképp vigyünk, hiszen a pincében állandóan 12 fok körüli a hőmérséklet.

A 70-es években készült bejáraton áthaladva beleborzongtunk

Mi a márciusi Pincejárat keretében látogattunk el az óvóhelyre, ahol ehhez a programhoz kapcsolódóan rendszerint többféle katonai témájú előadás, program közül választhatunk. Mi vezetett túrán vettünk részt, ahol Csecserits Artúr légoltalom-történésszel jártuk végig az óvóhelyet. A 70-es években készült bejáraton áthaladva ma már szerencsére csak kicsit borzongunk, nehéz elképzelni, hogy milyen lehetett a II. világháborút, az ostromot túlélt generáció tagjaként újra megtapasztalni a fenyegetettséget.

A vezetés alatt a háborús mindennapokba is bepillantást nyerünk. Bizarr érzés a járatokban meghallgatni a légiriadók alkalmával használt sziréna hangját, de híradástechnikai kiállítás is fogad bennünket, ahol nyomon követhetjük a berendezések fejlődését. Az óvóhely falain eközben végig láthatjuk a légcserére szolgáló csöveket. Bár pontos adatok nem maradtak fenn, az óvóhelyet akár több mint ezer ember számára is tervezhették, az ilyen jellegű létesítmények befogadóképességét egyébként nem a rendelkezésre álló négyzetméterek, hanem minden esetben a légköbméter alapján határozzák meg, hiszen 

a rendelkezésre álló levegő mennyisége befolyásolja a benntartózkodás hosszát.

a rendelkezésre álló levegő mennyisége befolyásolja a benntartózkodás hosszát.

A legtöbb, ma már üresen látható helyiség a légitámadások alatt tele lett volna padokkal, amelyeken emberek várták volna félve a riadó végét. Az esetleges hosszabb benntartózkodásra is felkészültek, több mellékhelyiség, bennük mosdók és tőzeges vécék álltak az óvóhelyen tartózkodók rendelkezésére. A pincében szénszűrős légtisztító rendszert is találunk, amelynek segítségével például gáztámadás esetén meg lehet szűrni a kintről beáramló levegőt. A berendezés egyébként teljesen működőképes, 

a túra egyik legkísértetiesebb része volt, amikor a félhomályos termeken végigzúgott a régi, szovjet gépek hangja.

a túra egyik legkísértetiesebb része volt, amikor a félhomályos termeken végigzúgott a régi, szovjet gépek hangja.

Elég nehezen bírjuk ki, hogy ne spoilerezzük el az összes infót, ezért inkább mindenkit arra biztatunk, hogy látogasson el erre az izgalmas helyszínre, ahol a hidegháborús paranoiát, a háborús mindennapok rögvalóságát és egy furcsa, múltbeli, szerencsére nem megvalósult disztópiát is újraélhetünk.

Címkék

Elérhetőségek

Sörház utcai óvóhely 1222 Budapest, Sörház utca 5. (a 14-es szám udvaráról lehet megközelíteni) Facebook-oldal