Megnyílt a MOWA kiállítás, ami az atlétika, az atlétikai vb-k és a magyar atlétika történetét mutatja be a 2023-as atlétikai világbajnokság alkalmából.

A látványos kiállítás betekintést ad az atlétikai világbajnokságok negyven évébe, melynek a legelső eseményét 1983-ban, Helsinkiben rendezték meg, továbbá a magyar atlétika történetét is megismerhetjük. A MOWA budapesti tárlata a világ legnagyobb gyűjteménye a különböző atlétikai emléktárgyakból és relikviákból, amelyeket a sportág számos nagy atlétája adományozott. A kiállítást olyan történelmi magyar atlétikai tárgyi emlékek is gazdagítják, amelyeket eddig még soha nem állítottak ki nyilvánosan.

Az Etele Plazában, Budapest legújabb bevásárlóközpontjában található hatalmas, 600 m2-es kiállítás öt hónapig látogatható, és a 2023-as budapesti atlétikai világbajnokság utolsó napjának végén, 2023. augusztus 27-én zárul. Kattints IDE a MOWA kiállítás 3D-s virtuális előzetesének megtekintéséhez!  

Magyarország illusztris atlétika történelme

Részt vett a megnyitón öt magyar szabadtéri atlétikai világbajnoki érmes, Márton Anita (2017-es londoni vb, súlylökés ezüst), Baji Balázs (2017-es londoni vb 110 méteres gátfutás, bronz) és Halász Bence (2019-es dohai vb, kalapácsvetés bronz), valamint Németh Zsolt (1999-es vb kalapácsvetés, ezüst), Pars Krisztián (2011-es és 2013-as vb kalapácsvetés, ezüst), akik versenyzői karrierjük emléktárgyait adták kölcsön a kiállítás idejére. Ezek a relikviák a kiállításnak a magyar atlétika történetét bemutató részében láthatók. 

Az 1897-ben alakult Magyar Atlétikai Szövetség (MASZ) egyike volt annak a 17 alapító nemzeti szövetségnek, amely 1912-ben létrehozta a Nemzetközi Amatőr Atlétikai Szövetséget (IAAF), a mai World Athletics elődjét. 

Virtuális valóság

Az atlétika ősi sportág, de távolról sem régies az a forma, ahogyan ez a kiállítás bemutatja a történelmét. Két audió fotófal, egy moziterem és egyéb, archív versenyfelvételeket lejátszó LED-kijelzők, valamint egy virtuális valóság zóna várja a látogatókat, akik a MOWA online platformján, a világ első 3D-s virtuális sportmúzeumában barangolhatnak.

Arra is lehetőség lesz, hogy bárki megismerkedjen az atlétika történelmét író elképesztő időeredményekkel, magasságokkal és súlyokkal. A látogatók felemelhetik a dobóeszközöket, megérinthetik a gátakat, és megcsodálhatják az ugrók által elért világrekord magasságokat és távolságokat, átélhetik, milyen rendkívüli teljesítmény van a világraszóló eredmények mögött.

Az ingyenesen látogatható kiállítás minden nap 10 órától 20 óráig tart nyitva. Az érdeklődőket üdvözlő ajándékkal és nyereményjátékokkal várják az Etele Plaza 3. emeletén.

A cikk szakmai partnere a 2023-as Budapesti Atlétikai Világbajnokság.

Címkék