Az április 6. és 12. közötti napok sokféle eseményt tartogatnak, hiszen közeledik a húsvét, így ezzel végre nyerünk egy pihenős hosszú hétvégét is! Nagypénteken irány a termelői piac, ahol beszerezhetitek az ünnepi asztalhoz szükséges legminőségibb hozzávalókat, húsvétkor pedig koncerteken, filmvetítéseken és állatos bemutatókon is részt vehettek, akár az egész családdal!

Április 6., csütörtök

Ohnody: Sötét – lemezbemutató

Ohnody Fény című, három részből álló albumának egyik kislemeze a Sötét címet viseli, aminek kísérleti jellegű bemutatóján április 6-án vehetünk részt, az Akvárium Klubban. Az esemény az új dalok mellett már csak azért is különleges lesz, mert nagy hangsúlyt fektet a közösségformálásra, aminek része, hogy a koncert alapvetően ingyenes, a résztvevők pedig a támogatásukat egy performance keretein belül adhatják át.

További infók 

12 dühös ember az Átriumban

Több mint négy éve fut töretlen sikerrel a Reginald Rose klasszikusnak számító művéből készült előadás, a 12 dühös ember az Átrium Színházban. A produkció – bár egy több mint hatvan éve játszódó darabról van szó – erősen reflektál korunkra és hazánkra. Tizenkét, teljesen hétköznapinak tűnő férfi ül össze, hogy döntsön egy bevándorló fiú sorsáról: bűnös vagy nem bűnös. A fiú minden bizonnyal megölte a saját apját, így a halálos ítéletéről gyorsan és zökkenőmentesen dönthet az esküdtszék. A tizenkettőből egynek azonban kétségei támadnak. Nem elégszik meg azzal, aminek az ügy látszik, és bolygatni kezdi a kétségtelennek és egyértelműnek tűnő ítéletet. A végső döntés meghozatalához viszont teljes egyetértésre van szükség. (x)

További infók 

Húsvéti brunch és koncert: Farkasházi Réka és a Tintanyúl a Crowne Plaza Budapestben

Húsvétvasárnap Farkasházi Réka és a Tintanyúl zenekar koncertezik Budapest egyik legújabb eseményhelyszínén, a Crowne Plaza hotelben. A remek dalszövegeiről és a szuper hangszereléséről ismert, kortárs gyerekvers-irodalmat népszerűsítő banda nagy bulival készül, és együtt töltött minőségi időt ígér a szülőknek és a gyerekeknek egyaránt.

A családokat brunchra is várják reggel 7-től 12 óráig. A svédasztalos és az à la carte reggelit a szálloda nagy szakmai múlttal rendelkező gasztronómiai csapata állítja össze, melyben olyan nemzetközi ételek kapnak helyet, mint a Benedict-tojás friss kenyéren, hollandi mártással és grillezett paradicsommal, valamint olyan magyar örökzöldek, mint a lecsó tojással, friss ropogós kenyérrel. Az egészséges ételek rajongói választhatnak avokádós pirítóst buggyantott tojással, rozskenyérrel és friss salátával, zabpelyhet friss bogyós gyümölcsökkel vagy görög joghurtot házi granolával és mézzel. Erre az alkalomra különleges húsvéti ételek is lesznek a menüben, mint például a húsvéti sonka és a házi kalács. A Cult étterem csapata az édesszájúaknak is kedveskedni szeretne: a konyha az amerikai palacsintát juharsziruppal és gyümölcsökkel kínálja.

A gyerekeknek lesz tojáskeresés a szálloda tavaszba öltözött tetőteraszán, valamint arcfestés, csillámtetoválás, társasjáték és színező, így együtt ünnepelhetjük a húsvétot április 9-én a Nyugati pályaudvartól pár lépésre, a Crowne Plaza Budapest gyönyörűen felújított tereiben. (x)

További infók 

Április 7., péntek

Nagypénteki termelői piac

Nagypénteki termelői piaccal és finomságokkal hangolódhatunk húsvétra április 7-én az Élesztőházban. A piacon olyan termelők kínálják portékáikat, akiknek fontos a természettel való összhang, úgyhogy lesznek bőven szezonális zöldségek, gyümölcsök, sajtok, és természetesen nem hiányozhat a fonott kalács, a sonka, a torma és a hímes tojás sem!

Az eseményre ebben a hónapban is meghívnak egy vendéget a gasztronómia világából, aki egy közösségi főzésben fog segédkezni, a helyi termelőktől beszerzett portékából. Ez alkalommal Kárai Dávid fog ukrán borscs levest készíteni, a közösségi ebédből származó bevételt pedig ukrán menekültek számára gyűjtik.

További infók 

Weval (NL)

Weval egy Amszterdamból származó duó. Egyedülálló hangzásuk egyensúlyt teremt a nagy energiájú elektronikus funk és az érzelmes szinti között, merész, szépen megkomponált dallamokkal és dalszövegírással. A páros nemrégiben kezdett bele a küldetésbe, hogy újra felfedezzék önmagukat és azt, ami valóban hajtja őket, a saját maguk által szabott korlátoktól való megszabadulás folyamatában. Április 7-én az A38 20. születésnapját ünneplő sorozat részeként érkeznek újra a hajóra.

További infók 

Be Massive Special a Badhannában

Tovább pörög Budapest egyik legnevesebb elektronikai bulisorozata, a Be Massive. Április 7-én a Badhannát vehetjük birtokba Metha, Lenny Lennoks, Robert Makai és Dubecticut DJ-k segítségével. 

Metha, a sorozat és a lemezkiadó megálmodója és tulajdonosa, DJ, producer, aki már több mint 20 éve mozog a pályán. A Be Massive 2015 óta kiadóként is funkcionál, emellett az egyedi, exkluzív helyszíneken megrendezett Horizon-sorozat is a nevéhez fűződik. 

További infók 

Dunai sétahajózás a laza elegancia jegyében

Ha sétahajózásra gondolunk, akkor elsőre nem a modern kényelem, az elegancia és a welcome drink jut eszünkbe, azonban ha megérkezünk a Jane Haining rakpart 10-es dokkjához, ahol a Duna Cruises Citadella névre keresztelt, felújított sétahajója állomásozik, akkor pont ilyen élményben lesz részünk. Ha szeretnénk a pénteket a 60-as, 70-es évek fényűző hangulatában tölteni, akkor csak a barátainknak kell szólnunk, és mehetünk is lazulni a hajóra! (x)

További infók 

Április 8., szombat

Pintér Béla, Kiss Llászló, a Kiss+4 zenekar: Vagy sehol

Kiss Llászló az Európa Kiadó és az URH zenekarok alapító tagja, barátaival, a Kiss+4 zenekarral Vagy sehol címmel zenei klubsorozatot indított a Mixát Stage-en, ahol minden alkalommal más és más meghívott vendégművésszel lépnek színpadra.

Az április 8-i eseményre Pintér Béla rendező, drámaíró, színész érkezik, a Pintér Béla és Társulata vezetője, a magyar független színházi élet meghatározó szereplője. Az est másik szereplője pedig a Kiss+4 zenekar lesz, akik nemcsak Európa Kiadó-darabokat vesznek elő a 80-as évekből, hanem a tavaly megjelent, Vagy sehol című albumukról is játszanak.  

További infók 

Tarr Béla-retrospektív

Cirko-Gejzír újra retrospektív vetítést tart Tarr Béla filmjeiből április 8. és 10. között. Láthatjuk a rendező legelső, még a Budapesti Iskola égisze alatt készült filmjét, a Családi tűzfészket, ahogy az életmű lezárásának szándékával készült, legutolsó alkotását, a 2011-ben bemutatott, A torinói ló című filmet is. Műsorra tűzték a ritkán vetített, 1981-es Szabadgyalogot, az 1987-ben forgatott Kárhozatot, amely az első közös munkát jelentette későbbi állandó írótársával, Krasznahorkai Lászlóval, valamint a Krasznahorkai regényéből készült Werckmeister harmóniákat is. A fesztivál zárónapján, hétfőn pedig a több mint 7 óra hosszú, monumentális mesterművel, a Sátántangóval merülhetünk el Tarr Béla világában.

További infók 

Fatboy Slim (UK), Erol Alkan (UK), Infragandhi

Április 8-án egy szuper bulin vehetünk részt: a Fatboy Slimként ismert Quentin Leo Cook angol DJ és zenei producer már több évtizede meghatározó alakja az elektronikus zenei szcénának. Most őt hozza el a The Project a Vasúttörténeti Parkba, olyan lemezlovasok kíséretében, mint Erol Alkan és Infragandhi.
 
További infók 

Április 9., vasárnap

Húsvéti programok és állatos bemutatók az Állatkertben

Április 7. és 10. között a Varázshegyben kézművesprogramok és a felelős állattartással kapcsolatos előadások várnak ránk. Az Információs Pavilonban pedig érdemes beszerezni a Családi Tojásvadászathoz szükséges kalandlapokat, és indulhat a nyomozás. Emellett ezeken a napokon is részt vehetünk „Légy ott”-programokon, vagyis különböző állati bemutatókon. A bejáratnál pedig a Nyuszival vagy a Tavasztündérrel is szelfizhetünk.  

További infók 

Alina Pash (UA)

Az ukrán énekesnő zenéjében ugyanúgy helye van a hagyományos népzenének, mint a modern elektronikus zenének és a rapnek, és nem túlzás azt állítani, hogy napjaink legizgalmasabb előadóművészei közé tartozik. Alina Pash fellépésében van valami ősi erő, valami boszorkányság, varázserejét pedig április 9-én mi is megtapasztalhatjuk az Akvárium Klubban.  

További infók 

Jézus Krisztus Szupersztár

Andrew Lloyd Webber és Tim Rice rockoperáját Norman Jewison rendezte meg musicalfilmként. Az 1973-ban bemutatott Jézus Krisztus Szupersztár a filmes színház egyik legkiemelkedőbb, forradalmi alkotása. A hippivilág hangulatát idéző, bibliai témát feldolgozó film máig érvényes kérdéseket tesz fel, miközben a címszereplő Jézus mellett Júdás karakterének is fontos szerepet tulajdonít. A filmet húsvét vasárnapján nézhetjük meg a Bemben.

További infók   

Április 10., hétfő

Rejtett, de látogatható magánkertek Budapesten és környékén

Szelíden ívelt kerítések, farkcsóválva ugató házőrzők, vizesárok és takaros ház előtt álló családi kocsik. Az ilyen, rendezett, józan környezetben a legtöbben nem veszik félvállról a kertészkedést, ám vannak olyan, a maguk módján extrém arcok is, akik időt, fáradságot nem kímélve, komoly háttértudással valóságos miniarborétummá változtatják a rendelkezésre álló területet.

A tulajdonosok sok esetben maguk is hivatásos kertészek, saját kis oázisukban pedig évtizedeken át tartó, napi többórás munka rejlik a csodás növények mellett, így irigykedni nem, gyönyörködni és tanácsot kérni annál inkább érdemes. Ezért hétfőn induljunk egy kiadós sétára a tavasz nyomában, hogy a tervezett kertészkedéshez minden fontos információt és tippet begyűjtsünk. Nekünk nincs más dolgunk, mint megnézni a gyűjtést, hogy hol találunk Budapesten és környékén látogatható magánkerteket.  

További infók

Április 11., kedd

Tavaszi szünetelő – tárlatvezetés 912 éves gyerekeknek

Április 11-én tárlatvezetések és kreatív workshop várja a kicsiket és szüleiket a Magyar Nemzeti Galériában. A festmények segítségével ezúttal az ízek és az illatok nyomába eredhetnek a 912 év közti gyerekek: bekukkanthatnak a Majálison piknikező szereplők kosarába, megismerhetik a neves francia mester, Cézanne tálalóját, és egy elegáns cukrászdában is látogatást tesznek. Ezután ők készíthetik el a saját piknikkosarukat, és különböző játékokban vehetnek részt.  

További infók 

75 éves lett a Széchenyi-hegyi Gyermekvasút

Április 11-én ünnepli 75. születésnapját a budapesti Gyermekvasút, és ennek örömére izgalmas programokkal várják az egész családot az első szakasz indulóállomásán, a Széchenyi-hegyen. Járműbemutatókkal, kézműves-foglalkozásokkal, megemlékezésekkel készülnek, és egy, a kisvasúttal egyidős nosztalgiabuszt is megtekinthetünk. Az ünnepi alkalom miatt sűrűbben közlekednek majd a vonatok a teljes vonalon. Az 1948-ban átadott első építési szakaszon (Széchenyi-hegy és Virágvölgy között) nosztalgiavonatok indulnak, de vezetett séta keretében is legyalogolhatjuk a 3 km-es vonalrészt, miközben sok érdekességet tudhatunk meg a Gyermekvasút történetéről, a kezdetekről.

További infók 

Április 12., szerda

Budapest Ritmo 2023

Ha tavasz, akkor világzene, ha pedig világzene, akkor Budapest Ritmo! Április 12. és 15. között igazi zenei felfedezőútra indulhatunk Egyiptom, Izland, Mali, Ukrajna vagy épp Spanyolország ritmusai közül csemegézve. Új zenéket fedezhetünk fel az izlandi poptól a tuareg pszichedelikus rockig, de lesz kubai capella, bulik és zenés filmek is az idei eseményen.  Olyan világsztárok lépnek színpadra, mint a Tamikrest, Emilíana Torrini & The Colorist Orchestra vagy a Mazaher, de szuper magyar fellépőket is láthatunk majd a fesztivál jobbnál jobb fővárosi helyszínein. (x) 

További infók 

Korniss Péter: Hosszú úton – Szék 19672022

Korniss Péter a magyar fotográfia egyik meghatározó alkotója. Páratlan munkásságának fotótörténeti és művészi jelentőségét kiemelkedővé teszi annak gazdagsága, egyedi látásmódja és folytonosan megújuló volta. 

A több mint ötven évet felölelő Korniss életmű elénk tárja a kelet-európai régióban történt társadalmi változásokat, a globalizáció visszafordíthatatlan nyomait és a vidéki, falusi közösségek átalakulását. A Várfok Galériában május 13-ig látogatható kiállításon az életmű legfontosabb helyszínére, az erdélyi Székre kalauzol bennünket.
 
További infók 

Ha további programokat böngésznétek, ide kattintsatok!

Címkék