Keresés EN

Látnivalók és kultúra

A tavasz ritmusára indul április végén a Budapest Táncfesztivál

A 2023-as Budapest Táncfesztivál kihagyhatatlan programokat kínál azoknak, akik nem csak a kortárs tánc legjobb előadóit keresik, hanem a legizgalmasabb újdonságait is. Árnyjáték és vonósnégyes, Jim Morrison dalai, Shakespeare, Bizet és Mozart operaadaptációk is színesítik a 23. évfordulóját ünneplő táncfesztivált, ahol Olaszország és Izrael legnevesebb táncegyütteseivel és a legnagyobb magyar társulatok előadásaival találkozhatunk április 27. és május 6. között a Nemzeti Táncszínházban.

Az idei fesztivált április 27-én az olasz táncélet meghatározó alakja, a több mint 40 éve működő Aterballetto nyitja meg. A táncegyüttes Eyal Dadon, valamint a Diego Tortelli koreográfusok által jegyzett YELED / SHOOT ME című előadásával érkezik Budapestre, hogy a tizenhat csodálatos táncosuk tolmácsolásában egy különleges utazásra invitálja a nézőt a gyermeki egzotikum világába. 

Május 1-én és 2-án szintén egy neves, nemzetközi együttest köszönthetünk a Táncszínházban. Az izraeli táncművészet nagykövete, a Vertigo Dance Company Noa Wertheim Pardes című új, spirituális alkotásával érkezik, melyet a pandémia okozta bezártság hívott életre. Az előadás zenéjét Itamar Doari, a világhírű ütőhangszeres művész szerezte. 

Természetesen nincs fesztivál a magyar táncélet kiválóságai és a tánc legnagyobb ünnepe nélkül. Április 29-én, a tánc világnapján közös Gálaműsorra készül a Magyar Táncművészek Szövetsége és a Nemzeti Táncszínház. 

A fesztivál egyik különlegessége, hogy a hazai táncegyüttesek egytől egyig premierekkel érkeznek. A siker kapujában című különleges esten például két sokoldalú, fiatal művész mutatkozik be. Safranka-Peti Zsófia és Halász Gábor, itthon és külföldön egyaránt elismert, számos díjjal kitüntetett alkotó-koreográfusok, akiktől két-két egyedülálló és különleges koreográfia lesz látható.

A PR–Evolution Dance Company Vörösmarty Mihály jól ismert drámai költeményét, a Csongor és Tündét mutatja be. A Nomád Nemzedék Társulat egy egyedülálló színpadi adaptációval robbantja fel a színpadot: Mozart egyik legismertebb operája nyomán a Varázsfurulya címet viseli az előadás, ahol a magyar népdalé és a néptáncé a főszerep, de árnyjátékkal és egy vonósnégyessel is kiegészül az előadás.

A Feledi János – Feledi Project egy különleges atmoszférát teremtő előadást tűz műsorra, mely Prosper Merimée Carmen című novellája nyomán született. A zárónapon a Szegedi Kortárs Balett koronázza meg a 2023-as Budapest Táncfesztivált, akik legújabb Lear című darabjukkal érkeznek.

A fesztivál részletes programját itt találjátok, jegyet pedig ide kattintva tudtok vásárolni.

Cimkék

Hasonló tartalmak

Kultúra

Oscar-nap a Művészben

Március 11-én 96. alkalommal díjazza az előző év legjobb filmjeit és filmeseit az amerikai Filmművészeti és Filmtudományi Akadémia. Nincs is jobb hangolódó program a gálára, mint a március 10-ei Oscar-nap a Művészben, amikor 13 órától estig jelölt filmeket nézhetünk meg.

Kultúra

Janikovszky-est a vaksötétben – avagy a lemez két oldala

A Bodor Tibor Kulturális Egyesület közreműködésével március 13-án a Lurdy Moziban egy egyedülálló képzeletszínházi előadásban lesz részünk, A lemez két oldala címmel: Janikovszky Éva írásainak segítségével teljes sötétségben, csak a hangokra és szavakra koncentrálva fedezhetjük fel mindennapjaink rejtett oldalait.

Kultúra

Mai Manó fotográfiái

A PaperLab Galériában kiállított 50 fotóból álló, ingyenesen megnézhető válogatásban olyan alkotásokat láthatunk, amelyeket Mai Manó fotográfus a budapesti műtermeiben készített a századforduló környékén.

Neked ajánlott

A