A járda íratlan szabályai nemcsak téged és kutyádat, de a többi járókelő biztonságát is védik. Felelős ebtartóként a megfelelő eledel kiválasztása és a kötelező oltások beadatása mellett a körülötted élő emberekre is kötelességed odafigyelni.

Mutatjuk máris, hogyan válhattok kedvenceddel a flaszter feddhetetlen hölgyeivé és uraivá!

Oltások és chip

A sűrűn lakott területeken még egyszerűbb különböző fertőzéseket összeszedni. Az oltások megakadályozzák a blöki megfertőződését, és azt is, hogy terjessze a kórokozókat. A kötelezőket értelemszerűen kötelező felvenni, de érdemes megkérdezni az állatorvost azzal kapcsolatban, hogy milyen oltásokat ajánl egy budapesti betyár számára. A mikrochip 2013 óta kötelező, így ahogy az oltások, ez sem választás kérdése.

A póráz kötelező

Bár nagyon divatos dolog lett póráz nélkül sétáltatni a blökiket, ez egy városban nemcsak illetlen, de veszélyes és jogellenes is. (Csak az erre kijelölt kutyafuttatókban lehet levenni a pórázt a kutyákról!) Nagyon kielégítő látvány egy rendkívül jólnevelt ebet látni, ahogy fegyelmezetten lépked a gazdi mellett, de a kutyádat csak te ismered. Bármikor kizökkentheti valami, amire úgy reagálhat, ahogy nem is számítanál rá. Te is, az eb is, és a körülöttetek élők is akkor vannak biztonságban, ha felcsatolod a pórázt. Ez nem képezheti vita tárgyát!

Mindig takaríts fel kedvenced után

Gondtalanul sétálgatva kutyagumiba lépni az egyik legborzalmasabb dolog, amit egy átlagos városi el tud képzelni. Még akkor is, ha az agyvérzés elkerülése végett azt mondogatjuk maguknak, hogy ez biztosan szerencsét hoz. A kakitasakos tartót már a blöki pórázára is lehet rögzíteni, így nem lehet az sem kifogás, hogy otthon felejtetted.

Tisztelj másokat

Még ha hihetetlennek is tűnik, nem mindenki szereti a kutyákat. Ha az utcán sétáltok, ne engedd kedvencednek, hogy felugráljon másokra, hozzájuk dörgölőzzön vagy nyalogassa őket. Ez talán kegyetlenül hangozhat egy kutyásnak, de hidd el, ha valaki vágyik arra, hogy kapcsolatot teremtsen a kutyusoddal, az jobb esetben megkérdez majd, hogy megsimogathatja-e, rosszabb esetben egyszerűen cselekszik.

Figyelj a környezetre

Budapest utcái számos veszélyt rejthetnek magukban a kutyák számára. Ismerjük már őket, mindent szeretnek megszaglászni, a szájukba venni. A kutyasétáltatást nem szabad úgy kezelni, mint egy laza sétát a parkban. Figyelj oda, hogy kedvenced mire vetett éppen szemet, és korrigáld a viselkedését, ha valami olyanba üti a fitos kis orrát, ami kockázattal jár. Gondolunk itt eldobott ételmaradékra, üvegszilánkra vagy cigarettacsikkre.

Éjjeli séta

Ha valamilyen okból kifolyólag csak sötétben tudtok elmenni sétálni, ne aggódj! Az ebek sokkal jobban látnak este, mint mi, így semmi hátrányuk nem származik a szituációból, szagolnivaló pedig ilyenkor is bőven akad majd. Javasoljuk azonban, hogy mindketten viseljetek láthatósági ruházatot és kiegészítőket. Ezenkívül nagyon hasznos lehet még a világító nyakörv is.

Ez a cikk Az Én Kutyám magazin vendégcikke.

Címkék