Rohanás az élet. A nyüzsgő fővárosban különösen, s néha képtelenség összehozni egy programot a barátainkkal, önmagunkkal pedig még inkább. De pont itt jön képbe a DIY BAR Budapest, amely a Mittersisters kis tesójaként pont azt kínálja, amire az embernek a sűrű teendőkkel teli napokban szüksége van: egy fél- vagy maximum másfél órás kikapcsolódást egy olyan, egyedi tárgy elkészítésével, aminél már az alkotás során azt érezzük, hogy „na igen, szeretnék még egy ilyet vagy hasonlót csinálni”, a végén pedig rögtön beleszeretünk. Legalábbis mi így tettünk a DIY BAR Soft Opening partiján, ahol bevezettek minket a rövid workshopok világába, közben pezsgőztünk, falatoztunk, és elkészíthettük első személyre szabott, névre szóló bőrtárgyunkat.

Aki járt már legalább egyszer valamilyen kézművesworkshopon, az tudja, hogy milyen ez: a hirtelen lelassulás, az aprólékos munka, a kizökkenés a mindennapokból, valamint az elmélyülés egy olyan dologban, aminek eddig valószínűleg a közelében sem voltunk. Életem első nagyobb volumenű workshopja egy háromórás kerámiaworkshop volt. Mondanom sem kell, hogy mennyire új volt az egész, és mennyit tanulhat magáról az ember egy addig még sosem próbált tevékenységben. Például azt, hogy milyen nehéz egyetlenegy folyamatra koncentrálni, nem arra figyelni, hogy hány óra van, miért nem megy egyből, vagy mikor lesz már vége, hanem türelmesnek lenni önmagunkkal szemben és szépen eltanulni az apró, finom mozdulatokat attól az illetőtől, aki már évek óta benne van a szakmájában...

A workshopok között az elsők

A Mitter Anna Róza által megálmodott Mittersisters márka már sokak számára ismert lehet a majdnem 10 éves múltjával a háta mögött, ugyanis ők voltak az elsők, akik lehetőséget biztosítottak egy saját egyedi bőrtáska megtervezésére, majd elkészítésére.

A kezdetekben már a táskakészítő workshop is nagy hívószó volt, hát még azok a félmondatok, hogy feltételezhetően csak egy darab lesz belőle a világon, a nekünk tetszőleges bőrrel/bőrökkel megvarrva, és az utcán nemhogy nem jön szembe, de irigykedve kérdezik majd, hogy ugyan már, honnan van ez a menő táska. Ezek a táskatípustól függően fél- és egynapos workshopok mind a mai napig zajlanak. Azóta pedig már céges rendezvényekre is kitelepülnek, de csapatépítőkre is szívesen várják nemcsak a kézügyességgel rendelkezőket, hanem a teljesen kezdőket is, hogy megalkothassák álmaik táskáját. 

A Mittersistersből organikusan nőtte ki magát a DIY BAR Budapest ötlete

A DIY BAR Budapest koncepciója arra vezethető vissza, hogy rengetegen keresték meg véletlenszerűen az üzletet, például átutazó turisták vagy olyanok, akik kaotikus heteik miatt nem tudtak előre tervezni és regisztrálni egy-egy workshopra. Egyszóval kinőtte magát, és a DIY BAR fő különbsége nagy tesójához, a Mittersistershez képest az, hogy ide bárki előregisztráció nélkül betérhet, és az itt választható egyedi dizájnerbőrtárgyak elkészítési ideje mindössze 3090 perc. Ez azt is jelenti, hogy kisebb kiegészítők, mint kulcstartók, kártyatartók, pénztárca, laptoptartó, napszemüvegtok, borítéktáska vagy naptártok tervezésére és megalkotására is van lehetőség.

Rozi 18 éves bőrdíszműves-tapasztalata, illetve a Mittersistersnél közel 10 év alatt összegyűjtött know-how és élmény úgy lett átemelve egy kreatív programba, hogy mindeközben a márka mögött egy fáradhatatlan, szívvel-lélekkel teli dizájnercsapat segíti a résztvevőket az alkotás során. Rajtuk keresztül megismerhetjük a helyi művészeket, gondolkodásmódjukat és a fenntarthatóságra irányuló szemléletmódjukat. Ezenkívül egy video guide is a segítségünkre van, amelyben Rozit hallhatják a lelkes amatőrök.

Pezsgő hangulat, szorgos kezek és páratlan élmény

A DIY BAR másik célja egy kreatív alkotói és közösségi tér kialakítása volt. Meg is tapasztaltuk ezt egy kulcstartókészítő workshop keretén belül, a március 1921. közötti 3 napos minifesztivál, a Soft Opening vasárnapján, ahol egy olyan élénk tér és vidám atmoszféra tudott létrejönni, ami tényleg nem működne a márka mögött lévő csupa szív csapat nélkül. Március végén és egész áprilisban tesztüzemben van ez a vagány projekt, és ami még jobb, az első vendégek fél áron készíthetik el a különböző tárgyakat.

Bármikor, munka után, egyedül vagy barátnőkkel, épp az utcán ábrándozva vagy akár ebédszünetben is be lehet sétálni a Dob utca 34-be, és csatlakozhatunk az alkotáshoz, feltöltődhetünk kicsit. Csupán a kíváncsiságunkat és a nyitottságunkat kell magunkkal vinnünk, minden másról Roziék gondoskodnak!

Címkék

Elérhetőségek

DIY BAR Budapest 1074 Budapest, Dob utca 34. Facebook-oldal Weboldal