Viktória és Bálint két ifjú pék, fiatalok és szépek, tele lelkesedéssel és energiával. Amikor először találkoztak egymással, akkor még – mint kollégák – nem sejtették, hogy rövidesen barátok lesznek, majd szerelmesek, végül házasok. Mivel egymáson kívül van egy közös szerelmük is, a kenyér- és péksüteménysütés, ezért úgy határoztak, nyitnak egy pékséget, amire idén január végén került sor a VI. kerületi Paulay Ede utcában. Meglátogattuk őket, és megkóstoltuk, mit sütnek ki nap mint nap.

Drámai és romantikus kezdetek

Manapság minden nagyon menő és divatos nevet kap, éppen ezért elsőre talán picit meglepő, ha egy modern pékséget úgy neveznek el, hogy Randevú. Mint egy presszó a 70-es évek Budapestjéről. Azonban amikor belép az ember a Paulay Ede utca és a Hajós utca sarkához egészen közel eső pékségbe, és szétnéz, már nem csodálkozik: az elegáns, de nem hivalkodó, inkább visszafogott és kimondottan szelíd, barátságos hangulatú hely tényleg olyan, ahova szívesen megbeszélnénk egy kávézós randit a számunkra oly tetszetős személlyel. Aztán ha megismerkedünk a tulajdonos házaspár, Viktória és Bálint valós meséjével is, akkor még inkább érthető a névválasztás. Úgy általában véve a pékségnek köszönhetik, hogy találkoztak, ahol előbb barátok, később szerelmesek lettek, végül pedig közös tervezésbe fogtak.

Mielőtt ők ketten összetalálkoztak, egészen más utat jártak be. 

Mielőtt ők ketten összetalálkoztak, egészen más utat jártak be. 

Bálint girbegurba utat futott be. Mint sok más fiatal, keresgélte önmagát, vendéglátózott, ám az életmódból és az éjszakázásból egy idő után elege lett, és egy pizzázóban helyezkedett el, ami a Covid megjelenéséig egész jól muzsikált. Csakhogy a járvány miatt egy csomó hely bezárásra kényszerült, a pizzéria tulajdonosa pedig arra gondolt, hogy előremenekül, és pékséggé alakítja át – így akkor nyitva is maradhat. Bálint lett a feladatra kijelölt ember, aki a szakirodalom meg az internet segítségével pár hét alatt elsajátította a kenyérsütés alapjait. Menet közben jött rá – esetében a gyakorlat teszi a mestert módszer működött –, hogy nemcsak könnyen megy neki a pékmunka, de szereti is csinálni, sőt, mintha ehhez lenne tehetsége. Stílszerűen mondva: megjött az étvágya – és ekkor találkozott Viktóriával. 

Viktória hagyományosabb pályát futott be. Még gyerek volt, amikor elhatározta, hogy ha nagy lesz, nemcsak pék lesz, de lesz egy saját péksége is. Aztán ezt az álmot elraktározta magában, és teltek az évek. Előbb a dietetika irányába mozdult el, ám ekkor jött egy betegség, ami miatt abba kellett hagynia a tanulmányait, ami azért sem esett nehezére, mert közben rájött, hogy nem a dietetika a neki való hivatás. Miután felépült, neki is látott a gyerekkori álma megvalósításának, és az ilyenkor szokásos köröket futotta be. A Pesti Barnabás Élelmiszeripari Szakközépiskola OKJ-s pékképzésén vett részt, majd egy Csengery utcai pékségben dolgozott. 2020-ban aztán egy ferencvárosi pizzéria kereste meg azzal, hogy pékséggé alakulnának át, és a lánynak lenne-e kedve náluk dolgozni és péksüteményeket készíteni. Viktória igent mondott, majd itt találkozott Bálinttal, a többi pedig, ahogy mondani szokás, már történelem. 

Randevú – a szerelemgyerek

A január végén megnyitott Randevú még egészen fiatal hely, de már most megvannak a visszajáró vendégeik, akik elsősorban a környéken lakókból és/vagy dolgozókból áll, de beesnek az utcáról is vásárlók, nem beszélve a külföldiekről, akikből egész sok mozog a környéken. 

A netes rendelés is működik náluk, és ezen a téren is érzékelhető már a növekvő tendencia. 

A netes rendelés is működik náluk, és ezen a téren is érzékelhető már a növekvő tendencia. 

Amíg eleinte egy fuvarral szállítottak ki mindent, most már napjában többször kell fordulnia a Randevú futárjának, hogy az előző napi rendelésekből minden megérkezzen a megadott címekre. Egyelőre még csak bent lehet leülni, ha helyben fogyasztana az ember, de a tavaszi-nyári szezonban már terasz is lesz a hely előtt.

Viktória és Bálint most még ritkán pihennek, minden idejüket leköti a munka, de még az elején vannak, ráadásul fiatalok és bírják a tempót. Bálint mindennap 2-kor kel – amikor más fekszik –, Viktória egy órával később, és ez van vasárnap is, amikor a pékség zárva tart (a többi napon 8-tól 17 óráig vannak nyitva), de akkor már készülni kell a hétfői nyitásra. Rajtuk kívül még három kollégájuk van, egy barista, egy péksegéd és egy pultos. Mivel Viktória és Bálint is pékek, együtt alakítják ki a termékpalettát: egyfelől figyelik a péktrendeket, másfelől kísérleteznek saját fejlesztésekkel is. 

A pékiskolák közül a Randevúban a francia és az osztrák vonal megy, előbbi azért, mert megkerülhetetlen, és legalább ennyire finom az utóbbi is, de az Viktória személyes kedvence a réteseivel. Egyébként pedig van minden a croissant-tól és a pain au chocolat-tól kezdve a rugelachon és a babkán át a rétesig és a csigáig, a szendvicsek pedig ciabattában készülnek. 

Ami egy randin vár a Randevúban

A Randevúban természetesen nemcsak pékáru meg szendvics kapható, hanem bruncholni is lehet, egyelőre csütörtökön, pénteken és szombaton, mivel ebbe az irányba csak nemrég mozdultak el, március 15-én volt az első nap. Háromféle Eggs Benedict (lazacos, gombás és sonkás) közül választhatunk, vagy ehetünk rántottát is, amihez mindenféle feltét választható a sajtoktól kezdve a zöldségeken át a guacamoléig. Az elénk tett étel nemcsak esztétikai élményként működött, hanem az ízek kényeztető kavalkádjaként is, nem beszélve a színekről. De nemcsak a brunch nyerte el ízlelőbimbóink és gyomrunk tetszését, hanem a különféle péksütik is, amelyek közül a három kedvenc a sajtos pogácsa, a pisztáciás croissant és a diós rugelach volt.

Egy helytől, ami az Andrássy út közelében, a Paulay Ede utcában található, talán magasabb árfekvést várna az ember, de nem kell megijedni, a Randevú Pékség árai egészen szimpatikusak és megfizethetők. A speciality kávék 650 és 1100 Ft között mozognak, attól függ, hogy mit iszol, presszókávét, cappuccinót vagy esetleg flat white-ot. A pékáruk 350 és 1000 Ft között vannak, a szendvicsek 1000 Ft-ba kerülnek, egy brunch pedig megvan 2-3000 Ft-ból, a legdrágább a lazacos Eggs Benedict, ami 3800 Ft. Elsősorban azonban a helyben sütött pékáruk miatt érdemes felkeresni a Paulay Ede utcai helyet, esetleg hogy kávézzunk egyet, vagy azért, mert ide beszéltük meg a randinkat, gondolva arra, hogy a pékség neve jó ómen lesz a találka végkimenetelét tekintve. 

Címkék

Elérhetőségek

Randevú Pékség 1060 Budapest, Paulay Ede utca 44. Facebook-oldal