A Magyar Képzőművészeti Egyetem (MKE), a Török Köztársaság Budapesti Nagykövetsége és a Yunus Emre Budapesti Török Kulturális Központ online adománygyűjtést szervez a török földrengés áldozatainak megsegítésére. Az online adománygyűjtéshez a Magyar Képzőművészeti Egyetem oktatói és hallgatói 100 tervezőgrafikai alkotást ajánlottak fel.

Februárban Törökországot és Szíriát példátlan méretű földrengés rázta meg. A természeti katasztrófában több mint 50 000 ember vesztette életét, 2 millió ember veszítette el otthonát, 230 000 épület sérült meg és 30 000 dőlt össze. 1,5 millió ember jelenleg is sátrakban, konténerekben él. A katasztrófa Törökországban 13,5 millió embert érint.

A Magyar Képzőművészeti Egyetem – a Sharity online adománygyűjtő alkalmazás támogatásával megvalósuló – jótékonysági kezdeményezésének keretében akár kisebb összegekkel is lehet segíteni a török katasztrófa áldozatait.

Az adományozók 100 tervezőgrafikai műalkotáshoz juthatnak hozzá, amelyek legtöbbje az alkotó kézjegyével van ellátva, és legfeljebb 5 nyomtatott példány találhat gazdára belőlük az adománygyűjtés keretében. Annak, aki az értékes alkotások egyikéhez hozzá szeretne jutni, nem kell mást tennie, mint elsőként, egy összegben felajánlani az adott alkotás névleges értékét. Adományukért cserébe ajándékba kapják a művet az MKE online adományozási akciójának április 20-i lezárását követően. A felajánlók között olyan oktatóművészek szerepelnek, mint mint Auth Attila, Lelkes László vagy Rozmann Ágnes.

Az MKE az online kezdeményezésen túl a teljes egyetemi közösséget bevonta a gyűjtésbe: az oktatók és az aktív hallgatók mellett volt hallgatóik is folyamatosan ajánlják fel műalkotásaikat, amelyek egy valódi aukció keretében kerülnek hamarosan kalapács alá.

A Magyar Képzőművészeti Egyetem által szervezett jótékonysági adományozáson és az aukción befolyt teljes összeg a Török Köztársaság Budapesti Nagykövetségén keresztül jut el a Török Köztársaság Belügyminisztériumának Katasztrófa- és Veszélyhelyzetkezelési Elnökségéhez, akik a helyi segítőakciókat koordinálják.

Az online aukcióról minden további információ ezen a linken található. 

Címkék