Már-már kezdünk beletörődni ebbe a szürke időbe, jó programok és jó emberek társaságában viszont el is feledkezünk róla. Így a hónap közepe felé haladva, március 9. és 15. között ajánljuk a tavaszidézést egy terasznyitó pizzapiknikkel a Palettában, egy őrült tánccal a francia Mezerg vagy Folamour ütemeire az Akvában vagy éppen a nemzeti ünnepnapon egy ingyenes családi időtöltéssel a Magyar Nemzeti Múzeumban.

Március 9., csütörtök

Óperentzia: Saja hua – lemezbemutató

Az Óperentzia zenekar 2005-ös megalakulása óta idén márciusban jelenteti meg kilencedik nagylemezét, amely a Saja hua címet viseli. Élőben először az A38 Hajón hallhatjuk, március 9-én.

Ezt a lemezt két nagyszerű alkotóval együtt álmodták meg. Az egyikük Lantos Zoltán világhírű hegedűművész, a másikuk pedig az előző lemezekről már jól ismert Sára Csobán fúvós hangszereken. A zenekar különleges hangzásvilágával, egyedi zenei képeivel, speciális mai világzenei stílusával különleges atmoszférát teremt, és elrepíti képzeletünket különböző vidékekre.

További infók 

Nézőművészeti Kft., Manna: Ady/Petőfi

Gyakran találkozni azzal az általános vélekedéssel a diákok körében, hogy mindenki, aki a tankönyvekben szerepel, csak egy távoli, piedesztálon álló, morálisan vitathatatlan erényeket felmutató hérosz lehetett, és el sem tudják képzelni, hogy milyen problémákkal, emberi gyarlóságokkal, hétköznapi drámákkal volt az ő életük is teli.

Ahhoz, hogy egy irodalmi mű, vers, regény igazán meg tudjon érinteni, le kell tudni bontani ezt a falat múlt és jelen között. Beszélgetni Petőfi vágyairól vagy éppen szerelmi csalódásairól, Ady betegségeiről vagy pénzügyi gondjairól. Korabeli dokumentumokat, naplókat, leveleket és természetesen magukat a műveket (verset és prózát egyaránt) felhasználva emberi közelségbe hozva, talán személyesebb viszony és összetettebb kép alakulhat ki a diákokban róluk, és talán a művekre is másképpen néznek majd. A Nézőművészeti Kft. és a Manna közös előadását március 9-én nézhetjük meg a Virág Benedek Házban.

További infók 

Március 10., péntek

Kovács Dániel Ambrus: Dehogy van jól

A Neptun Brigád jellemzően hétköznapi történeteket dolgoz fel, ismerős karakterekkel, vicces jelenetekkel – de mindezt tűpontosan és nagyon érzékenyen. Legújabb előadásuk, a Dehogy van jól, melyet Kovács Dániel Ambrus írt és rendezett, Budapesten játszódik, olykor szimultán futó jelenetekkel.

A szereplők helyüket nem találó, kétségbeesett emberek: melósok, bolti eladók, portások, akik elakadnak az életükben, és ezt vérmérsékletük szerint, fekete humorral, lefagyással vagy dühös kiabálással kezelik. Márciusban 10-én és 11-én láthatjuk az előadást.

További infók 

Mezerg (FR)

A tavalyi telt házas koncertje után idén márciusban újra eljön az Akvárium Klubba Mezerg. A sokoldalú zenész hangszerként használ szinte mindent, ami az útjába kerül, és lépésről lépésre építi fel a produkciót. Zenéje átmenet az elektronikus hangzás és az akusztikus produkciók között, mellyel egyszemélyes előadóként sorra hódítja meg a világ legismertebb klubjait. Most március 10-én köszönthetjük őt.

Aznap nemcsak Mezerg, hanem a híres francia house DJ, Folamour is a budapesti Akvárium Klubban lép fel, aki a House of Love című, legújabb projektjét hozza el, ami a zene iránti közös szenvedélyt hirdeti.

További infók 

Március 11., szombat

Terasznyitó pizzapiknik
 
A márciussal együtt hivatalosan elindul a teraszszezon is. Ebben a hónapban minden szombaton a Paletta Budapestben pizzapiknik hozza meg a hangulatunkat a kiüléshez. Választhatjuk a klasszikus Margheritát, a laktózmentes marinarát, a bianco verdét, pusztaszabolcsi túróalappal. A con salame/prosciuttót a húsimádóknak, a hónap pizzája pedig a közel-keleti ízek kedvelőinek szól.

További infók 

20 Years of Deck Attack: Cyborg Templar, Nappy G (US), Infragandhi

Deck Attack történetével egyúttal a budapesti klubélet történetét is meg lehetne írni. 20 éve annak, hogy a Kultiplexben az első két eseményüket (egy Interfearence- és egy Zero dB-bulit) megrendezték. Azóta már nem létezik sem az Interfearence, sem a Zero dB, sőt, már Kultiplex sincsen. Március 11-én felidézhetjük ezeket az időket egy újabb törzshelygyanús helyen, az Edithben.

Az ünnepségre a legendás New York-i bulisorozat, a Turntables on the Hudson két működtetőjének egyikét, Nickodemus DJ-t és zenésztársát, az ütőhangszereken és lemezjátszókon egyaránt kiválót nyújtó Nappy G-t hívták vendégnek.

További infók 

Hello 2023 – Be Massive Party x Marriott Hotel Panorama Hall

A Várkert Bazárban tartott szilveszteri buli után a Be Massive visszatér egy másik kedvenc helyszínre, a Marriott panorámatermébe, hogy ott köszöntse a 2023-as évet, egyben megnyissa a 20. évadot. Az eseményt ismerős nevek, Metha és Be Massive DJ-k teszik különlegessé, de a hangulatot az ötcsillagos luxusszállodából elénk táruló panoráma, a Duna és a budai Vár látványa is emeli.

További infók 

Március 12., vasárnap

Metró szele borzolja a hajunkat

Katona József Színház és a Budapesti Közlekedési Központ közös projektjében a napfényről a föld alá visznek bennünket a Ferenciek tere metrómegállónál. A 30 perces performance célja, hogy különböző művészeti ágak művészei gondolkodjanak és dolgozzanak a metró különböző tereiben, mindezt zene, mozgás, videoinstallációk, tárgyinstallációk segítségével. A metróaluljáró egy napra posztapokaliptikus neoantik játszótérré alakul át, a varázslat és a valóság egy pillanatra találkozik, és cinkosan összemosolyognak.

További infók

Márciusi WAMP design vásár

A WAMP design vásár március 12-én újra beköltözik a Bálna Budapest első emeletére, ahol magyar tervezők mutatják be saját tervezésű, kis szériás termékeiket, legyen az ruha, ékszer, kiegészítő, lakberendezési tárgy, fotó vagy akár gasztronómiai finomság.
 
A WAMP a vásár mellett egy olyan közösségi hely, ahol találkozhatunk egymással, legyünk alkotók, vásárlók, fiatal, családos, kreatív érdeklődők vagy laikusok. A WAMP Magyarország egyik legnagyobb és leghosszabb ideje dizájnnal foglalkozó magánkezdeményezése, és kiemelt hangsúlyt fektet az általa közvetített társadalmi felelősség- és értékvállalásra is: a fast fashion és a plázák ellensúlyozójaként egy fenntartható, emberközpontú alternatívát teremt havi rendszerességű vásáraival.  

További infók 

JazzaJ: Miman (NO), Van Schouwburg (BE), Sőrés, Mayne

Miman triót a skandináv szcéna három talán legegyedibb és legaktívabb fiatal zenésze alkotja. A norvég és indiai népzene elemeit a free jazz és a kortárs zene formáival ötvözve építik természetesen hömpölygő zenéjüket. Miután 2016 óta végigturnézták Európát, harmadik lemezükkel térnek vissza hozzánk március 12-én a Lumenbe.

Mellettük köszönthetjük még a brüsszeli régióból, Waterlooból származó énekes-improvizátort, Jean-Michel Van Schouwburgot. A torokénekléstől a jódliig az összes elképzelhető vokális technikát ismeri, és sajátos módon szintetizálja néhol drámai, néhol lírai színezetű absztrakt hangkölteményeiben. Sőrés Zsolttal és Oli Mayne-nel alkotott triója állandó formációvá vált az évek alatt, 2016 óta azonban nem léptek fel Budapesten.

További infók 

Március 13., hétfő

Próbáljuk ki a Z generációs burgerpontot, a Simonst!

Hétfő este van, meglepően csendes a város, de a Fehér Hajó utcai burgerezőben pörgés van, néha óriási a tumultus is. Mégis gyorsan készülnek a rendelések, ha pedig szemfülesek vagyunk a kis helyen, akkor még ülőhely is jut. Ha a hét elején egy sallangmentes, de laktató vacsorára vágyunk, akkor itt remek ár-érték arányban kapunk szaftos és minőségi burgereket, szuper krumplit és shake-et!

További infók 

Március 14., kedd

Gulyás Dóra: Kilátó állomás – Erdők

Március 14-től a Jurányi Galériában Gulyás Dóra fotókiállítását nézhetjük meg. Képeinek kiindulási pontja a fény, amely minden évszakban varázslatos mintákat fest a fák közé, a Kilátó állomás – Erdők című válogatás pedig egy kísérleti projekt részét képezi. Hargitai András zeneművésszel közösen hoztak létre egy, az évszakok köré szerveződő audiovizuális performance-sorozatot, amelynek alapját a kiállításon látható, 35 mm-es, színes filmre rögzített analóg fotók és a természetben rögzített hangok alkotják. A performatív eseményeken analóg videoszintetizátorok segítségével kelnek életre a képek, és kalauzolnak el bennünket is az erdők mélyébe.   

További infók 

Helytörténet helyben Saly Noémival

régi tabáni városközpont a mai Ybl Miklós tér, Szarvas tér környéke volt, a hajóhíddal, a városházával, a szerb elit szellemi központjával, a Szarvas kávéházzal, számtalan bolttal és fogadóval. Saly Noémi ezúttal ezekről a régi fogadókról, vendéglőkről, átutazó és törzsvendégeikről mesél nekünk, március 14-én. A történet igazi világsztároktól a zsibárus kordéjáig, az orsovai kaviártól a penészes kenyérhéjig tart.

További infók 

Március 15., szerda

Ünnepi programok a Pénzmúzeumban

Az egy éve nyílt Pénzmúzeum március 15-én hosszabb nyitvatartással, 9 és 19 óra között vár bennünket, hogy még többek számára váljon elérhetővé az aranyrúdemelés, a saját arcképes bankjegynyomtatás és a különleges széf kinyitásának élménye. Ezen a napon megkóstolhatjuk a születésnapi tortát, Pilvax-hangulatban lehet részünk, a kor népszerű süteményeivel, illetve egy erre az alkalomra összeállított gazdasági újsággal. 

Március 16-tól 18-ig az intézmény numizmatikai előadásokkal, kézművesprogramokkal is készül az egész család számára, miközben az online felületeken kvízjátékok zajlanak. Péntektől vasárnapig megtekinthető lesz Szász Attila díjnyertes filmje, Az aranyvonat legendája, és a Pallas Athéné Könyvkiadó legfrissebb, Ki korán kel című kiadványával is megismerkedhetünk.

További infók 

Ingyenes családi programok a Magyar Nemzeti Múzeumban

Március 15-ét az egész családdal közösen ünnepelhetjük a Magyar Nemzeti Múzeum ingyenes programjainKurátori vezetések során ismerkedhetünk meg a forradalmi viseletekkel és a Magyar EXPO Sikereket is bejárhatjuk. Több épülettörténeti sétán vagy történelmi előadáson is részt vehetünk. Eközben a gyerekek sem fognak unatkozni, süteménykészítő-workshop, családi kincskereső programok, különböző játékok szórakoztatják majd őket.  

További infók 

Látogassuk meg a Sziklakórház Atombunker Múzeumot!

A nemzeti ünnep alkalmából március 15-én ingyenes, magyar nyelvű tárlatvezetéseket indít a Sziklakórház. A nagy érdeklődésre és a múzeum kapacitására tekintettel csak sikeres, visszaigazolt előzetes regisztrációval mehetünk majd.

További infók 

Ha további programokat böngésznétek, ide kattintsatok!

Címkék