Keresés EN

Gasztró Szabadidő

Az ország legrégebbi cukrászdinasztiájának történetét is megismerhetjük a Gasztronómia Hónapja sétáin

Szeretünk részt venni a különféle városi sétákon, mert mindig valami titkosat, valami újat tanulunk, és valami egészen más arcát ismerhetjük meg Budapestnek is. Az idén 15 éves Imagine az eltelt évek alatt bevitt minket a legtitkosabb helyekre, most márciusban pedig tematikus sétákkal járják körbe a főváros gasztronómiáját.

Kivételesen egy olyan sétán vettünk részt, ahol sokkal nagyobb hangsúlyt kapott a gasztronómia és az evés, mint a város titkos zugainak felfedezése. Ezt egy cseppet sem bántuk, mivel Katona Csaba történész rengeteg információt csepegtetett a 19. századi város gasztronómiájáról meg arról, hogy kik és kinek írtak először szakácskönyveket, és hogy 

réges-régen egyáltalán nem volt meglepő, ha a recept a „végy egy hódot” felütéssel indult, vagy éppen előszeretettel használta a „trágyázd [szórd] meg bőséggel” kifejezést.

réges-régen egyáltalán nem volt meglepő, ha a recept a „végy egy hódot” felütéssel indult, vagy éppen előszeretettel használta a „trágyázd [szórd] meg bőséggel” kifejezést.

A gasztronómia témakörét körüljáró kis sétánk a ferencvárosi egykori Borjúvásárcsarnok elől indult, ami ma már irodaházként funkcionál, ellenben a korabeli Pest éléskamrájának mementójaként szolgál. Az éléskamra elnevezés egyáltalán nem véletlen, ugyanis a 20. század elején még malmok, gyárak és vágóhidak jellemezték Ferencvárost.

A modern vásárcsarnokok, a Közvágóhíd és Budapest közellátásának rövid története után átsétáltunk a Boook Kitchenbe, ahol egy rövid pódiumbeszélgetés után megalkothattuk a saját ételünket. Noha a főzés kimaradt, de a díszítést magunknak készíthettük el, miután László Ágnes food stylist elmesélte nekünk, mi mindenre kell figyelni a szakácskönyvekben látható ételfotóknál. Egyáltalán nem mindegy, milyen sorrendben és hogyan díszítjük fel az ételeket. 

Az interaktív gasztrosétán persze azt is megtudtuk, milyen tematikus sétákkal készül az Imagine a márciusi Gasztronómia Hónapja során. Lesz kőbányai főzdelátogatás a Mad Scientistnél, ahol a sörök és a sztorik adják a séta fő összetevőit, de az édességimádók is örülhetnek, ugyanis az Édes élet – gasztroséta az édességek nyomában sétán a cukor évszázados útját járhatják be az érdeklődők.

Az ország legrégebbi cukrászdinasztiájának történetét is megismerhetjük a márciusi sétákon, ahogy a barokk kori kemencék, a malmok és az újhullámos északi pékségek titkait is. Az idén háromszáz éves Magyar Nemzeti Levéltár százéves épületébe is bejuthatnak a kíváncsiskodók, de kivételesen nem az épület történetéről fognak hallani, hanem egy különleges időutazáson vehetnek majd részt.

Részletek és információk itt.

Cimkék

Hasonló tartalmak

Szabadidő

Megtaláltuk az új kedvenc „nappalinkat” – Megnyílt a Kollab a Mammutban

?>

A Kollab a Mammutban egy kísérleti hely, ami hol kávézóként, hol coworking helyként, hol kultúrtérként és lazulóhelyként vár mindenkit.

Szponzorált

Ezeken a helyeken kóstolhatod meg Budapest hivatalos születésnapi tortáját!

?>

Húsz cukrászati műremek versenyzett a Budapest hivatalos születésnapi tortája címért, melyet a Belvárosi Auguszt Cukrászda alkotása nyert meg.

Növényi alapú ételek egy csipet skandináv életérzéssel – A Hÿgge Bisztróban jártunk

?>

„Ellenszer a hideg időre, az esős napokra és a mindent beborító sötétségre” – a Hÿgge Bisztróban azt kaptuk, amire most vágyunk.

Shopping

Új kulináris zarándokhely a MOM Parkban – Megnyitott a Bocca Gourmet Stories

?>

200 négyzetméteres gourmet-üzlet nyitott a MOM Parkban a hazai és a nemzetközi delik legjavával – megnéztük a Bocca Gourmet Storiest.

Neked ajánlott

A