Ugyanaz a grafikus, aki két éve a közelmúlt fővárosi szórakozóhelyeit, most az 1944-es és 1945-ös év mozijait szedte össze és rendezte térképre. Hol moziztak Budapesten az ostrom idején?

Vizi Ákos grafikus a múlt és a kultúra megszállottja. Aki emlékszik a két évvel ezelőtti cikkeinkre, tudja jól, hogy első körben a hazai popzenét térképezte fel, előbb a szórakozóhelyek tekintetében, majd pedig azt vizsgálta meg, hogy ki kivel zenélt együtt az átkosban. Látványos térképei és ábrái sorába most újak kerültek. Ezúttal távolabbra mentünk vissza az időben, egészen a II. világháború végéig, és azt nézhetjük meg, milyen mozik – pardon, mozgóképszínházak – működtek a fővárosban 1944-ben, illetve 1945-ben.

Mindössze egy év a különbség, ám a háború és azon belül Budapest ostromának pusztítása látványosan megjelenik a térképeken. Ahogy az is, hogy az élet mégiscsak élni akart, például gyorsan újra kinyitó filmszínházak képében. Bónuszképpen pedig a rendszerváltás időszakának mozijait is megnézhetjük egy térképen, ha felkeressük Ákos weboldalát, vagy a korszakkal foglalkozó Facebook-oldalát, ahol kedvünkre böngészhetjük a múltat és vethetjük össze az emlékeinkkel. Persze 1944–45-ből kevés embernek van. 

Címkék