Az igazi pizzafanatikusok között evidens a kérdés: nápolyi vagy római? Esetleg mindkettő? Nekünk mindegyik jöhet, de amíg az előbbiből már tényleg rengeteg a nagyszerű változat és az arra specializálódott hely, addig a Lazio tartományban népszerűbb, „ollóval vágott” rokonnal nincs annyira megszórva a város. Megnyílt viszont a Tepsis a Bajcsy-Zsilinszky út egyik alagsorában, és olyan pillekönnyű, ropogós és gyönyörűen buborékos tésztával készítenek római, „tepsis” változatot, hogy nem győzzük dicsérni.

Miért éppen a római?

Lássuk a római típusú pizzák számtalan jó tulajdonságát, előnyét: nem kell feltétlenül azon melegében elfogyasztani, már kettő szelettől jól lehet lakni vele, hiszen jóval vaskosabb a tésztaalap, mint Nápolyban szokás. Az is óriási előnye, hogy tényleg valódi street food, akár az utcán haladva is haraphatjuk, bár mi meg szoktuk adni neki a kellő tiszteletet, és ráérősen esszük... Ha pedig már az utcán, akkor minimum egy lépcsőn ülve. A római pizza al taglio ollóval vágva az igazi, ami egy jópofa dolog, ahogy az is, hogy a rá fókuszáló helyeken a telítettséghez szükséges két szeletet akár két teljesen különböző ízvilágban is kérhetjük. A Tepsis kapcsán megemlíthetjük, hogy akár magyarosabb vagy echte olasz kombinációk is a pultból figyelnek. 

Egy szerencsés véletlen = új nyitás

Strobl Balázsék 2018-ban érkeztek meg Budapestre Székesfehérvárról, és hamar megkedveltük a stílusukat, a pizzáikat és a vendéglátásukat a Pizza Dellarosso tolmácsolásában. Megmutatták, hogy a négysajtosnál még jobb a hatsajtos, hogy carbonara nemcsak a spagetti lehet, hanem a pizza is, de attól sem riadtak vissza, hogy pulled porkkal kínálják meg a pizzát. Szerencsés véletlennek köszönhetjük, hogy új szenvedélyüknek is találtak helyet, ráadásul pár lépésre a bázistól. A stílusosan kialakított Tepsisben elindult a rómaizás, hosszú-hosszú kísérletezés, labormunka után. Ezzel pedig mostantól mindkét olasz pizzaiskola szerelmeseinek eleget tesznek, majdnem házon belül, professzionális kivitelezéssel.

Hosszú kelesztés, magas hidratáció

Balázs elképesztő lelkesedést mutat, hiszen hosszú nápolyi pizzás évek után most egy újabb kihívással nézett szembe. Ez a típusú pizza ugyanúgy igényli a hosszú kelesztést, viszont sokkal magasabb a hidratációja (több vizet adnak a liszthez), ami miatt ennyire könnyed és levegős lesz. Caputo liszttel dolgoznak, és büszkeségük a biga is. Ez gyakorlatilag egy előtészta, melynek gondos kezelése egy külön művészeti ág, ám olyan karaktert ad a tésztának, ami megéri a fáradozást.

A végső Tepsis-receptúra remekül sikerült, a kóstolt variációk mindegyikéhez jócskán hozzáadott ez a szuper alap. Ráadásul, ahogy fent említettük, akkor sincs vész, ha nem azonnal, forrón fogyasztjuk, hanem csinos kis dobozaikban hazavisszük és a saját sütőnk 200 fokos melegében finiseljük 3 perc alatt.

Helyben és otthon is kiváló

Mi kóstoltuk helyben, az elektromos kemencéből éppen kijőve és aztán pár órával később, a 90%-ra készített szeletek maradék 10%-át otthon rásütve is. Nem volt közöttük differencia, ez pedig remek hír, és nem is véletlen. Balázs elég mélyen belement a fejlesztésekbe: akár az egynapos szeletüket is kipróbálta otthon befejezve, hogy kiderüljön, marad-e élvezeti értéke. Nos, kipróbáltuk mi is: marad!

Hogy kerül a szirom a pizzára?

A pizzákkal gazdagon rakott pult a pizzakemence, mini-olaszdelikát mellett csak egy bárszékekkel támogatott könyöklőt kapott, mert úgy gondolták, a Tepsis finomságait elvinni a legcélszerűbb, vagy egyszerűen kisétálni velük a tavaszba/nyárba és útközben fogyasztani őket. A Tepsissel való rapid randevú azonban emlékezetes lehet, hiszen nagyon jók az illatok, csábító a választék, laza a légkör és szépen kidolgozott minden dizájnelem. Látszik, hogy nem nagyolták el. Minden kis részlet számít, és ez persze a pizzákon is megjelenik. Szeretnék néha egy-egy extrával is megküldeni a szeleteket, hogy fiatalítsanak az egészen. Ez a modernizáció egy ehető virág vagy egy friss zöldfűszer formájában is érkezhet.

Olasz–magyar – két jó barát

Balázs autentikus olasz ízkombinációkkal és magyaros ízlésre hangolt variációkkal is készül. Egy pillanatig sem kell meglepődni, ha a pestós, ricottás alapra halmozott mortadella–sajt–pisztáciatöret vagy éppen mozzarella–olasz kolbász–gorgonzola–friss bazsalikom kombók mellett büszkén feszít egy baconnel, tarjával és lila hagymával is megkínált pizza, vagy egyszerűen pulled pork kerül a római pizzára. Követik az olasz ízvilágot, és keresik a vendégek kegyeit is. 

Akad egy meglepetés is: lasagna fritta!

Nálunk az említett mortadellás, pestós és a kicsit pikáns olasz kolbászos szelet lett a favorit, de a capricciosa is remek, pláne hogy szirmokként kerül rá a karakteres articsóka. És most megsúgunk egy titkot is, aminek hallatán először csak mosolyogtunk, de a kóstolás után már nevettünk is, hogy ez hogy történhetett meg. A Tepsisben készül egy extrém fogás is a pizzák mellett, ez pedig a lasagna fritta. Igen, jól olvastad, a rakott, besameles-paradicsomos, egybesütött tésztaételt kisebb falatokban, pankóban sütik ki, és San Marzano paradicsomszósszal tálalják. Rendkívülien hangzik, de legalább annyira jó, mint amennyire fura. Minket elvarázsoltak vele, pedig kezdetben furcsálltuk az ötletet.

Desszertből is vihetünk magunkkal: a kötelező tiramisu és somlói kerül kis poharakba, hogy legyen mivel lefojtani a pizzaszeleteket. Ha pedig megjött a kedvünk az otthoni kísérletezéshez, akkor például Caputo lisztet és San Marzano paradicsomot is vásárolhatunk náluk. 
 
Menjetek a Tepsisbe római pizzáért!

Címkék

Elérhetőségek

Tepsis Budapest 1065 Budapest, Bajcsy-Zsilinszky út 41. Facebook-oldal