Budapest 2023-ban fennállásának 150. évfordulóját ünnepli. Hogy megédesítse a nagy eseményt, a Budapest 150 Torta létrehozásával tiszteleg a Budapest Brand Pest, Buda és Óbuda egyesítése előtt.

A cél megtalálni azt a tortát, amely alapanyagaiban a múltat, megjelenésében pedig a jelent képviseli, 

A cél megtalálni azt a tortát, amely alapanyagaiban a múltat, megjelenésében pedig a jelent képviseli, 

ezért közösen hirdet pályázatot a Magyar Cukrász Ipartestület, Budapest Főváros Önkormányzata és a Budapest Brand Zrt. cukrászdák, vendéglátó egységek és vendéglátóipari szakképző iskolák részére. A részletes kiírásra februárig még várni kell, de néhány részlet már kiderült. A pályamunkák ízvilágába a nevezőknek bele kell csempészniük a 150 évvel ezelőtti cukrászati korszak ízvilágát. 

Hogy pontosan mik is számítottak népszerű alapanyagoknak az egyesítés korában, 

Hogy pontosan mik is számítottak népszerű alapanyagoknak az egyesítés korában, 

abban a Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum kutatása nyújtott segítséget. A három korábbi városrészt szimbolizáló alapanyagcsoportokból kötelezően választaniuk kell majd a cukrászoknak, így például a XIX. századi pesti cukrászdákban megtalálható, egzotikusnak számító gyümölcsökből és a Budapest környékén jellemző termésekből.

Minden pályázó maximum 2 db termékkel nevezhet, amelyeknek a receptjét, pontos technológiai leírását és teljes árkalkulációját 2023. május 30-ig adhatja majd be. A hivatalos kiírás, a versenymunkákra vonatkozó további kritériumok és a nevezési lap is a www.cukraszat.net oldalra kerül majd fel, így nem árt februárban gyakran látogatni az oldalt a kísérletező kedvű cukrászoknak. A pályázat nyertes tortáját először 2023. november 17-én kóstolhatja meg a nagyközönség, az édesség ünnepélyes keretek között, Budapest egyesítésének 150. évfordulóján kerül felvágásra.

1. csoport, „Pest”: a XIX. századi budapesti cukrászdák kínálatában már megtalálható egzotikus alapanyagok: csokoládé, gránátalma, ananász, pisztácia, narancs, füge.

2. csoport, „Buda”: Budapesten és környékén termő jellemző alapanyagok: szőlő, mandula, sárgabarack, mogyoró, gesztenye, dió. 

3. csoport, „Óbuda”: az 18701880-as évek jellegzetes ízesítőanyagai, fűszerei: vanília, rózsa, ánizs, ibolya, kávé, citrom. 

Címkék