A Piscóból és a Macarenából ismerős Frank Miranda Yllescas perui séf mostantól a város egyik legelső mexikói éttermének irányításában vesz részt. Az eredmény pedig magáért beszél, friss és üde, fűszeres ízek, burritók, enchiladák, quesadillák, alkoholos italkülönlegességek és teljesen egyedi fogások kerülnek ki a konyhából, miközben a szuper hangulat és a színes, vidám belső tér a régi maradt.

Frank Miranda Yllescastól már megszokhattuk az autentikus latin-amerikai ízeket és a szuper hangulatot. A perui séf most az elegáns Pisco (átmenetileg zárva) és a bulis Macarena után a latin-amerikai életérzésnek ismét egy újabb szeletét mutatja be, kreatív séfként részt vesz Budapest egyik legrégibb mexikói éttermének, a Tompa utcai Mezcalnak az életében.

A 13 évvel ezelőtt nyitott hely a megújulóban lévő IX. kerület gasztronómiai kínálatának egyik első fecskéje volt, friss, fűszeres, mexikói ízeivel pedig igazán üde színfoltja lett a környéknek. Azóta azonban eltelt egy kis idő, így itt volt az ideje, hogy valaki kicsit újragondolja a koncepciót. Erre pedig keresve sem lehetett volna alkalmasabb személyt találni, mint Frank, aki jól ismeri Latin-Amerika gasztronómiáját.

A belső térben nem sok változás történt, de ez nem is baj, a hangulatos színek és a rusztikus burkolatok vidám beszélgetések emlékét őrzik, éppen annyit öregedtek, hogy belépve megérezzük ezt a könnyedséget és le tudjunk lazulni. A jókora asztaloknál finom, színes fogások mellett hangolódhatunk rég nem látott barátainkra vagy az esti bulira, hétvégente a különleges programok, táncbemutatók, mariachiestek sem ritkák, a vidám hangulat pedig nem utolsósorban a közvetlen és barátságos személyzetnek is köszönhető.

Na de üres hassal csak munkahelyi meetingeken beszélgetünk, nem egy mexikói étteremben. Szerencsére a Mezcalban is csak addig kell várni a hedonizmus elszabadulására, ameddig megérkezik az első színes-ízes étel, amelyet Frank jobb keze, Victor, a mexikói séf készít számukra. Mi kukoricakrém-levessel (1750 Ft) indítottunk, a krémes, kicsit édeskés íz a csípősebb, fűszeresebb fogásoknak is jó alapja lehet. Fajitából a bélszíneset (6900 Ft) kóstoltuk, roppanós grillzöldségekkel, a külön tálalt feltétek pedig jó lehetőséget kínáltak arra, hogy szabadon kombináljuk a különleges ízeket.

Ha szeretjük megosztani az ételeket a barátainkkal, és élvezzük, ha minden falatnak más az íze, akkor próbáljuk ki a kétszemélyes Mezcal tálat (11 500 Ft) jellegzetes mexikói fogásokkal. A jalapeño poppers bundája ropog, és a paprika éppen kellemesen csípős, a négysajtos quesadillában lágyan nyúlik az olvasztott sajt, a marhás, jalapeñós burrito jókora csapást mér az éhségre, a csirkés, lime-os taco könnyed, friss falat a végére. Mindehhez pedig avokádókrémet, tejfölt, jalapeño paprikát, chipotle- (füstölt-szárított jalapeño) szószt is kapunk, hogy ízlésünknek megfelelően variálhassuk a kiváló ízeket.

A menün kívül havonta változó séfajánlattal várják a kísérletezőbb kedvűeket, amiben mexikói különlegességeket, fúziós ételeket találnak. Mi ebből a szintén nagyon finom vegetáriánus tacót próbáltuk (4620 Ft), ropogós rántott cukkinivel és ratatouille-jal, amelyhez karamellizált hagyma és házi kurkumás szósz tartozott.

Frank a jó minőségű alapanyagok mellett külön gondot fordított a tortillára, hiszen ennek nagy szerepe van a mexikói konyhában, a fogásoknak pedig külön érdeme, hogy a csipősség egyáltalán nem tolakodó, hanem nagyon sokarcúan egészíti ki az ízeket.

Az étkezést autentikus desszertekkel, finom italokkal és különleges koktélokkal zárhatjuk. Utóbbiaknál igyekeztek olyan különlegességeket, prémiumtequilákat, -mezcalokat (agávéból készült helyi alkohol) is bemutatni, amelyek nem sűrűn jönnek szembe a városban. A michelata sörkoktél üdítő, sós, lime-os, tabasco szósztól csípős ízei miatt pedig már alig várjuk a nyarat, szuper lesz a forróságban kiülni a Mezcal elé és felfrissülni a társaságában.

A Mezcalban tökéletesen elmerülhettünk a különleges ízekben, ezzel színt és egy kis meleget hozva a szürke januári hétköznapokba. Lazaság, vidámság, változatos, friss ételek és szuper kedves nemzetközi személyzet vár minket.

Címkék

Elérhetőségek

Mezcal Mexikói Étterem 1094 Budapest, Tompa utca 14. Facebook-oldal Weboldal