Ha nem tudod pontosan, hogyan élj fenntarthatóbban, nem vagy vele egyedül. Ha viszont szeretnél tanulni és fejlődni a témában, ajánljuk a Piqniq Budapest és a Mastercard közös edukációs kampányát, melyben rövid, de velős videók segítségével járhatunk körbe fontos témákat. Ilyen a húsfogyasztás, a szezonalitás, a helyi alapanyagok, a zero waste, a fenntarthatóság és az élelmiszerinfó. Megtudhatjuk például, hogyan fermentáljunk, miért nem fenntartható az avokádó, és mik azok a kosárközösségek. A videókban Ónodi Eszter és Thuróczy Szabolcs beszélget gasztroszakemberekkel, Tischler Petrával, Makai Edinával és Keve Mártonnal.

Régóta tudjuk, hogy lassabban, okosabban, fenntarthatóbban kellene élni, és lehetőleg mindezt azonnal, hiszen már így is el vagyunk késve, és a klímaváltozás nem fog ránk várni. Nehéz azonban kiigazodni azon, hogy milyen eszközökkel tehetünk a legtöbbet, és egyáltalán hol kezdjük a folyamatot. Szerintünk kezdésnek a tájékozódás elég jó választás, és a Piqniq Budapest Mastercarddal közös videókampánya egy hasznos első lépés lehet.

Piqniq Budapest

A Piqniq Budapest nyitott közösségként köti össze a gasztronómia szereplőit, teret adva a fejlődésnek és a közösségépítésnek. A közösség aktív tagjainak száma eléri a 3000 főt, a gasztrovállalkozások közül többek között a 101Bistro, a Dobrumba, az Espresso Embassy, a Freyja, a Fruccola, a SALT, az őrségi Pajta, a tatai Platán, a pécsi Reggeli, a balatoni Villa Kabala is a tagja.

Ki Mit Tesz edukációs kampány

Munkájuk legfrissebb gyümölcse a Ki Mit Tesz  a konyha körül: zöldügyek, egészség, tudatosság nevű edukációs kampány, amit a Mastercarddal közösen indítottak. A kampány célja, hogy az étkezésünket érintő legégetőbb témakörökben  húsfogyasztás, szezonalitás, helyi alapanyagok, zero waste, fenntarthatóság és élelmiszerinfo – adjon hasznos, könnyen érthető és konkrét eszközrendszert azoknak, akik fejlődnének és cselekednének a jövőjük érdekében. 

Mi is végignéztük a 6 részes videósorozatot, és csak ajánlani tudjuk azoknak, akik gyorsan és szórakoztató formában szeretnének tévhiteket eloszlatni és egyszerű trükköket bezsebelni. A videókban Ónodi Eszter és Thuróczy Szabolcs ismert hazai séfekkel beszélget a fentebb említett 6 témában, saját történeteket és tapasztalatokat is megosztva. 

Tischler Petra (Private Dining Experience by TSCH), Makai Edina (SALT) és Keve Márton (101Bistro) mesélnek például arról, hogyan tegyük el a nyári zöldségeket télire, hogyan kezdjük kicsiben (az erkélyen) a kertészkedést, hogyan készíthetünk körtecsatnit vagy fermentált káposztát, hogyan lehet a kenyeret maximálisan kihasználni odáig, hogy zsemlemorzsa lesz belőle, mik azok a kosárközösségek, és hogy a brunchok slágere, az avokádó miért kevés tápértékben és miért nem fenntartható.

A videókat itt éritek el.

A cikk a Piqniq Budapest és a Mastercard kampányával együttműködésben készült. A kampányról és a többi résztvevőről itt tudhattok meg többet.

Címkék