budapest

szerkesztés

Bárcsak ilyen oviba járhattunk volna! – Látványterveken a XIII. kerület régi-új óvodája

Szerzők

  • Fürdős Zsanett

2022. 09. 29. 10:28

Amikor mi voltunk óvodások, még nem a fenntarthatóság és a zöldszemlélet, nem az okosépület vagy az izgalmas térélmény határozta meg ovislétünk mindennapjait, hanem hogy hogyan ússzuk meg a délutáni alvást, éppen ki játsszon a „konyhában” és mennyit futkározzunk az udvaron. Az elmúlt években nagyot fordult az óvodaépítészet Budapesten, és már nem a klasszikus termekben és sematikus megjelenésben gondolkoznak a tervezők, hanem a vidám színek, formák és persze a környezettudatos elemek használatában. A XIII. kerületi Gyöngyszem Tagóvoda megújítása szuper példa a fenntarthatóságra is, hiszen nem lebontják, hanem átalakítják és újrahasznosítják a már meglévő épületet, amit az oktatási intézmények tervezésében jártas Archikon építésziroda tervez.

Mondhatjuk persze, hogy régen minden jobb volt, és mennyire szerettünk a 90-es években gyerekek lenni – ez igaz –, de az oktatási épületeink akkoriban nem a felhőtlen jókedv, a játék és a kreativitás megjelenítői voltak. Az azóta eltelt évtizedekben az oktatásban egyfajta paradigmaváltás zajlott, amit pár éve már az építészet is megpróbál lekövetni: a felfedezést, a kreativitást és a szociális kompetenciák fejlesztését ösztönző tereket hoznak létre. 

Fotó: Archikon Építésziroda

Fotó: Archikon Építésziroda

Mivel ma már alap a fenntarthatóság és a környezettudatosság, az építészetben is egyre fontosabb, hogy ne mindig valami teljesen újat hozzunk létre, hanem a már meglévő épületek még menthető részeit hasznosítsuk és kapjanak új funkciót. Számtalan jó példát látunk erre a nagyvilágban, ahogy Budapesten is – elég csak a rozsdaövezetekre, különösen az Északi Járműjavítóra és a Millenárisra gondolni. Ebbe a sorba illeszkedik a XIII. kerületi Gyöngyszem Tagóvoda átalakítása is, ahol a teljes lebontás és újjáépítés helyett az újrahasznosítást választották a tervezők. 

Az átalakítás előtt álló ovi

Fotó: Archikon Építésziroda

Fotó: Archikon Építésziroda

A panelovi rekonstrukciója során nemcsak a fenntarthatóság, hanem a digitális fejlődés szempontjait is figyelembe veszik a tervezők, hogy olyan tereket hozzanak létre, amik támogatják a kiegyensúlyozott és élménygazdag gyermekkort, és ahol a legkorszerűbb pedagógiai módszereknek is helyük van. A régi-új óvodaépületben a csoportszobák mellett galériázott közösségi terek is lesznek, sőt, a szobákban az üvegezett felületek miatt izgalmas térélmény jön majd létre. A galériákról levezető lépcsőknél építőjátékot idéző térbútorok állnak, amik alatt akár át is bújhatnak vagy lábat is lógathatnak az ovisok. A csoportszobák mellett fejlesztő- és foglalkoztatótermek is lesznek, biztosítva ezáltal a mozgást, a kreatív alkotást és az egészséges életmódra nevelést. Utóbbihoz kapcsolódik az is, hogy egy tankertet és egy tankonyhát is terveznek az oviba.

Fotó: Archikon Építésziroda

Fotó: Archikon Építésziroda

Érdekesség, hogy már nemcsak négy homlokzatot számolunk egy épületnek, hanem bejött egy ötödik is: a lapos tető. A felújítás után a Gyöngyszem Tagóvoda látképe is megváltozik, zöldtetőt és napelemeket kap majd. A felújtás legfontosabb üzenete, hogy nem kell elbontani a régit és felhúzni helyette valami újat, mert a már meglévőből is lehet környezettudatos és energetikailag korszerű épületet létrehozni. 

Hasonló tartalmak

Admin mode