A nyár vége sem szegi kedvünket, hiszen augusztus utolsó hete is bővelkedik olyan programokban, amelyek teljesen kikapcsolnak majd bennünket, elfeledtetve az egyre közelebbi, ajtainkon kopogtató őszt. Ha nosztalgiára vágytok, akkor ajánljuk az Ott torony volt: Víg Mihály-portré film premier előtti vetítését, amely a 80-as évek alternatív, underground művészetét idézi meg. A gyerekeknek is kedvezve idén az Állatkertek Éjszakája újra olyan izgalmakkal vár, mint a fókashow, az elefánttréning vagy a cápák közé merülő búvárok. Aki ismeri és szereti Tash Sultanat, az tudja, hogy a kivételes tehetség először látogat a Budapest Parkba, de aki még nem találkozott a zenéjével, annak is érdemes belehallgatni érdekes lo-fi hangzásába. Hétfőn indul a jubileumi, 10. Budapest Central European Fashion Week, ahol ezúttal az Ukrainian Fashion Weekkel való összefogás jegyében a hazai és a régiós tervezők között kiemelten szerepelnek az ukrán márkák. Végül ha szeretnétek egy nem mindennapi eseményen is részt venni, akkor a Budapest Roller Discóra látogassatok el, ahol egy igazi görkoris diszkózásban lehet részetek, ehhez pedig csak a szekrény hátuljában porosodó görkoritokat kell előkeresnetek!

Augusztus 25., csütörtök

Hímzésworkshop

Mintázatok kiállítás a kortárs képzőművészeti alkotásokban megjelenő hímzést állítja a főszerepbe – 14 kortárs művész hímzett vagy a hímzés technikáját, vizualitását megidéző alkotását bemutatva. Augusztus 25-én, csütörtökön 17 órától a kiállításhoz kapcsolódóan kísérőprogramon vehetünk részt, ahol közös beszélgetésre és alkotásra lesz lehetőségünk.

Kiss-Ványa Zsófia kurátor tárlatvezetése után Szabó Eszter Ágnes avat be minket a hímzés kultúrtörténeti vonatkozásaiba. Ezt követően Szirmay Zsanett műfaji határokon átívelő Soundweaving projektjével ismerkedhetünk meg közelebbről. Önállóan is megtervezhetjük a hímzésből készült saját kreatív dallamainkat, melyeket egy speciális lejátszóval le is játszunk. Az eseményt közös alkotással zárjuk: együtt hagyunk üzenetet Szabó Eszter Ágnes 12 m² című, közösségi hímzéssel készülő, folyamatosan bővülő óriásplakátján.

További infók 

Ott torony volt: Víg Mihály-portré – premier előtti vetítés és buli

Víg Mihály a 80-as évek alternatív, underground művészetének meghatározó alakja, aki 1979-ben barátjával, Hunyadi Károllyal megalapította a mai napig működő Balaton együttest. A később megalakuló és csak pár évig létező, de máig legendának számító Trabant együttesnek is oszlopos tagja volt. Víg Mihály számos filmzenét is írt, többek között Szabó Ildikónak, Szirtes Andrásnak és Xantus Jánosnak. Tarr Béla állandó zeneszerzője lett, sőt a Sátántangó főszerepét is ő játszotta.

portréfilmben, amelynek premier előtti vetítésére augusztus 25-én kerül sor, nagyon személyesen és részletesen beszél az életéről, a korszak légköréről, az alternatív kultúrához kapcsolódó meghatározó emberekről. A számos soha nem látott archív felvétellel és sok zenével kiegészített filmben, az életútján és alkotói pályája állomásain keresztül, közelebbi kapcsolatba kerülhetünk Víg Mihállyal és az elmúlt hatvan évvel. A vetítés után a Gólyában egy premierbulin vehetünk részt, ahol a Balaton, a Kinetic Erotic és AZVLM DJ gondoskodik a jó zenéről.

További infók 

Első Pagony Garázsvásár

Pagony raktárának költözése miatt alapos söprést tartanak a polcokon, amivel most a mi könyvespolcainkat szeretnék gazdagítani. Nagy kedvezményekkelrégi és új könyvekkel várnak minket a vásárba augusztus 25. és 27. között, ahol népszerű szerzők köteteit szerezhetjük be. 
 

További infók 

Claudio Monteverdi: Poppea megkoronázása

Néró akarja Poppeát. A császárt nem lehet visszautasítani. Mindenkin és mindenen átgázol, hogy a kétes hírű nőt maga mellett tartsa. Senki nem korlátozhatja az akaratát. Poppea meglátja a helyzetben a lehetőséget: császárnő akar lenni, és egyetlen túlkapás száz másiknak nyit utat. Monteverdi háromszáznyolcvan éves operája és a Lax Éva fordításának felhasználásával most készült átirat is ezt a kérdést teszi fel: Mi az a kiismerhetetlen, különös erő, ami egymás felé hajtja az embereket? Omnia vincit amor.

Katona József Színház most először, augusztus 25-én érkezik a Városmajori Szabadtéri SzínpadraSzékely Kriszta nagy sikerű rendezésével, Dinyés Dániel, Závada Péter és Szabó-Székely Ármin átiratával.

További infók 

Augusztus 26., péntek

Állatkertek Éjszakája

Fókashow, elefánttréning, cápák közé merülő búvárok – ilyen és hasonló programokon vehetünk részt az idei Állatkertek Éjszakáján, számos helyszín közül például a Fővárosi Növény- és Állatkertben, a Budakeszi Vadasparkban és a Veresegyházi Medveotthonban. Ismeretterjesztő előadások mellett látványetetésre, színpadi produkciókra és az egész család érdeklődését felkeltő állatbemutatókra, játékokra számíthatunk augusztus 26-án este.

További infók 

TE!Feszt 2022

Az Eötvös10 szervezésében létrejövő TE!Feszt kulturális és szórakoztató programokkal tölti meg augusztus utolsó hétvégéjén az Andrássy út Kodály körönd és Izabella utca közti szakaszát. A Vígszínház, a Budapesti Operettszínház, a József Attila Színház és még sok más kisebb-nagyobb társulat előadásait nézhetjük ingyen, de az állandó programokat is érdemes szemlézni: lesz dada versíróműhely, bábjáték-automata, versszínház és gyerekműsorok, ha megéheznénk, akkor pedig a food truckok felé vehetjük az irányt. Esténként az előadók között köszönthetjük a Parno Grasztot, az Irie Maffiát, a Veronaki zenekart és sok más fellépőt.

További infók 

Historical Tales with GIOLI & ASSIA

Az olasz Giorgia „Giolí” Lipari zenész-producer és Assia Nania énekes-dalszerző-DJ több éve zenélnek együtt. Zenéik komplexitását klipjeik izgalmas helyszínválasztása fűszerezi, forgattak már a középkori Andromeda Színház romjai között, elhagyatott tengeri öblökben és aktív vulkánok kráterében. Gioli & Assia, napjaink egyik legizgalmasabb elektronikus zenei live duója augusztus 26-án szintén egy gyönyörű helyszínen zenél majd, az UNESCO Világörökség részét képező budai Várnegyed káprázatos Oroszlános udvarában prezentálnak majd egy felejthetetlen bulit. (x)

További infók 

Óbudai kézműves sörök fesztiválja – Kisüzem 2022

Három év kényszerű kihagyás után ismét kiváló söröket és street food ételeket kóstolhatunk Óbuda Fő terén. Sok kézművessörfőzde több különböző sört fog kínálni a vendégeknek. Emellett izgalmas előadásokat hallhatunk a sörkultúráról, megismerkedhetünk a sörfőzés rejtelmeivel, sőt, akinek kedve tartja, maga is kipróbálhatja, milyen is sörfőző mesternek lenni.

A színpadon pedig többek között olyan előadókat köszönthetünk, mint a SupernemLóci játszikIvan & The Parazol akusztik duó. A gyermekeket és a családokat játszóház várja az Esernyős udvarán, a Tűzmadarak tűzzsonglőr-bemutatót is fognak tartani, és az UPSZ újrahasznosító workshopján is részt vehetünk.

További infók 

Szentendre Éjjel-Nappal Nyitva Fesztivál

Augusztus utolsó hétvégéjén Szentendre különleges arcát mutatja meg a látogatóknak: az egész városban találhatunk elfoglaltságot, színielőadást, kiállítást vagy koncertet. Az Éjjel-Nappal Nyitva Fesztivállal kerül egy időben megrendezésre a Szentendrei Jazz- és Bornapok is Borkorzó néven, visszanyúlva a két rendezvény közös gyökeréhez.

A fesztivál a fesztiválban koncepció sokszínűbb programok lebonyolítására ad lehetőséget. Így a gasztronómiai, borhoz kötődő programok mellett részt vehetünk különböző vezetett sétákon, irodalmi és közéleti beszélgetéseken, esténként pedig olyan fellépők érkeznek, mint a Ladánybene 27, a Csángálló vagy a Los Orangutanes.

További infók 

Augusztus 27., szombat

Budapest Roller Disco

Legtöbben vágyakozva néztük az amerikai filmek görkoris bulijeleneteit. Augusztus utolsó szombatján azonban nemcsak nézni fogjuk, hanem mi magunk is részt vehetünk egy görkoris diszkózáson. Az est folyamán lehetőségünk nyílik lépéseket tanulni, de ha csak suhannánk párat, azt is megtehetjük, nem akármilyen hangulatban: a zenét DJ Suhaid és DJ Husky Joe biztosítja, és egy különleges fényfestést is megcsodálhatunk a környező épületek falain.
 
További infók 

6. Hoptop Szülinap a Főzdeparkban

HopTop Brewery 6. születésnapját méltó módon ünnepli augusztus 27-én, sok sörrel és közösségi programokkal. Részt vehetünk üzemlátogatáson, megkóstolhatjuk a Locked Down koktélt, burgerezhetünk a Billog Food Truck jóvoltából, este pedig élő zenei aláfestésre kortyolgathatjuk a különleges söröket: milkshake-et IPA-t, Zitronellát és további tételeket. Idén a dress code a rózsaszín lesz, hogy passzoljon a Tropical Swinger Club címkéhez.

További infók

Semmi – premier előtti vetítés

Semmi Janne Teller azonos című bestsellerének filmfeldolgozása. A dán regény hatalmas vitát váltott ki, előbb betiltották Dániában, majd kötelező olvasmánnyá tették az iskolákban. Sokan a 21. századi A Legyek Urának tartják a művet, amely a mai fiatalok pszichéjébe enged betekintést, roppant fajsúlyos társadalmi kérdéseket és problémákat vet fel, többek között az élet értelmére kérdez rá. A regény magyarul is megjelent, több színpadi feldolgozása is született, az egyik legemlékezetesebb egy bábelőadás volt a Budapest Bábszínházban. A Semmi több helyen az oktatási anyag részévé vált. Augusztus 27-én a premier előtti vetítésén vehetünk részt az Art+ Cinemában.

További infók 

Augusztus 28., vasárnap

Tash Sultana (AUS)

A még mindig szemtelenül fiatal Tash Sultana egy kivételes tehetség, akinek a zenéjében ugyanúgy megtalálható a lo-fi hangzás, mint az R&B beütés vagy a pszichedelikus gitárszólam. Szívesen kollaborál más zenészekkel – van közös dala például a Milky Chance-szel vagy Matt Corbyval –, most pedig karrierje során először teljes zenekarral vág neki európai turnéjának. Ennek az őszinte, léleksimogató csodának lehet most először a magyar közönség is tanúja augusztus 28-án a Budapest Parkban!

További infók 

Makers Market Budapest

Makers Market Budapest egy havi rendszerességű vásár, ahol a dizájnra és a kortárs kézművességre nyitott közönség egyedi tervezői termékekkel és azok alkotóival találkozhat. Egy hosszabb nyári szünet után, augusztus utolsó vasárnapján visszatérhetünk a budai Fény Utcai Piacra, ahova a hazai dizájnerek java hozza el a portékáját. A finom falatokról és a klassz kávéról a piac vendéglátóhelyei gondoskodnak.

További infók 

Nyúlcipőbolt Budai Trail

Ha mozgással töltenénk augusztus utolsó hétvégéjét, részt vehetünk a Nyúlcipőbolt Budai Trailen. A nyári terepfutóverseny Budai-hegység ösvényein, erdészeti útjain halad végig, szalagozott útvonalon. Több táv közül választhatunk felkészültségünk szerint, a frissítőpontokon pedig folyadékkal, édességgel várnak a szervezők.

További infók 

Magyar Jazz Napja

Augusztus 28-án a magyar jazz napját ünnepelhetjük számos koncerttel és előadással a Magyar Zene Házában. Az egynapos program egy ismeretterjesztő beszélgetéssel kezdődik a jazz működéséről, amelyet fellépők sora követ: érkezik többek között a Sárközi Dina Quintet, a Bacsó Kristóf Triad, majd az estét a László Attila Fusion Circus koncertje zárja.

További infók 

Augusztus 29., hétfő

Vecsei H. Miklós és Szabó Balázs: dalpremier és könyvbemutató

Vecsei H. Miklós vezetésével most az Akvárium Klubba látogat a Csoóri-szalon következő állomása, ahol Szabó Balázs mutatja be Csoóri Sándor versére komponált új dalát. Szó lesz versről, barátságról, közös alkotói folyamatokról, valamint bemutatják a POKET legújabb kiadványát, a DalszövegkötetetHorváth Pannával, a kötet szerkesztőjével és Sinco Jim fotóssal Vecsei H. Miklós beszélget.

További infók 

Budapest Central European Fashion Week 2022

Augusztus 29. és szeptember 4. között ismét divatvárossá változik Budapest. A Szépművészeti Múzeumban tartott tavaszi-nyári kollekciókat felvonultató divatbemutatók mellett városszerte több helyszínen is lehetőségünk lesz divattal foglalkozó programok látogatására.

Az idei, kerek évfordulón a BCEFW és az Ukrainian Fashion Week közötti összefogás jegyében a hazai és a régiós tervezők között kiemelten szerepelnek az ukrán márkák: két önálló catwalk show-val és egy kollektív fashion show keretein belül mutatkoznak be a közönség számára.

További infók 

Augusztus 30., kedd

18. BuSho Nemzetközi Rövidfilm Fesztivál

Augusztus 30. és szeptember 4. között 18. alkalommal rendezik meg a BuSho fesztivált (Budapest Short Film Festival). A BuSho fő helyszíne idén is a Puskin mozi, a megnyitó és a díjkiosztó pedig az Olasz Kultúrintézetben lesz, ahol két fő esemény között esténként további kísérőprogramokra számíthatunk olasz, portugál és német rövidfilm-válogatások formájában.

A fesztivál visszatér a Cervantes Intézetbe is, ahol az idei nemzetközi zsűri spanyol tagja vezeti majd elő az Ibiza Cinefest prezentációját. A nemzetközi zsűri másik tagja is tart majd egy bemutatót, ami egyelőre meglepetés, de az nem titok, hogy a nyolc fesztivált verbuváló FESTINET hálózatnak is lesz vetítése a BuShón. A versenyprogram esti ismétlő vetítésein a Kino moziban vehetünk részt, a vidéki helyszín pedig ezúttal a szentendrei P’Art mozi lesz.

További infók 

VI. Belvárosi Sörfesztivál

Finom kézműves sörökkel és válogatott street food kínálattal zárhatjuk a nyarat Budapest belvárosában. Az ország legjobb főzdéi mellett sörpremierre és nemzetközi kínálatra is számíthatunk, és több mint 250-féle sört kóstolhatunk a legkülönbözőbb fajtákból. A gasztroélmények mellett a szervezők előadásokkal, beszélgetésekkel is készülnek, ahol olyan témák kerülnek terítékre, mint a gyümölcssörök, a legújabb sörtrendek és a kisüzemi főzés sajátosságai. Az idei esemény választott söre a Festival Hippie lett, amit augusztus végén meg is kóstolhatunk.

További infók

Augusztus 31., szerda

Sinkó István: Jelenségek

Sinkó István augusztus végén nyíló kiállításán az új munkák egységesen Jelenségek címen szerepelnek. Az új sorozatnál látogatóként nagyobb szabadságot kapunk a befogadásban, az alkotó ránk bízza az értelmezést. A képek harmonikus színállása, személyessége ellenére a művekben érezhetjük az ellentét feszültségét is az absztrakció versus figurativitás, a klasszikus festészet versus alkalmazott műfajok használata miatt. 

Az alkotások kiindulópontja mindig egy saját fotó egy alakról, fény- vagy árnyékjelenségről, formáról, ami végül egy nyomdai print vásznon pasztellel vagy festékspray-vel válik festménnyé. A különböző rétegek, formatöredékek, árnyképek kiadnak egy új beállítást vagy jelenséget, így lesz például egy talált fotóból csendélet.

További infók 

Asian Streetfood Market

A Botellón Terasz ismét nagyszabású gasztrofesztivált rendez, ezúttal visszatérnek a Távol-Keletre, hogy elhozzák a régió legjobbjait, újdonságait és különlegességeit. Kontrasztok, textúrák, friss ízek, autentikus és klasszikus, egzotikus italok – augusztus 31. (szerda) és szeptember 3. (szombat) között az ázsiai street foodé lesz a főszerep a Kazinczy utcai Botellón Teraszon, ráadásul nem is akármilyen meghívottak jóvoltából. Ott lesz majd a Kicsi Japán Sushi, a 101 Bistro, a Kao Niaw Ping Kai, a Finesake Budapest, a ZHU & CO, a Petrol Beer & BBQ és a ramenka csapata is. (x)

További infók 

Zellei Boglárka Éva: Ösvény / Path

Zellei Boglárka Éva kiállításának rendhagyó labirintusinstallációja a Pilis hegységben gyalogszerrel bejárt zarándoklat élményét osztja meg. Elcsendesedésre és felfedezésre, a természeti környezet és az abba ágyazott szakrális helyekhez kapcsolódó spiritualitás megtapasztalására hív a fotográfus, saját benyomásai és az úton megismert más zarándokokkal való találkozások megörökítésén keresztül.

Az út lezárásaként Máthé Ágnes Klára elektronikus zenei médiaművész–zeneszerző a kiállításhoz megkomponált hangtájalkotása kíséri a látogatót a megpihenésben és a látottak feldolgozásában.

További infók 

Címkék