A kerékpárt megközelíthetjük a sport oldaláról is, de aki nem akar áramvonalas színes mezekben letekerni egy Tour de Dunakanyart, az is maradjon velünk: Vácról indulva remek kétkerekűélmények várnak ránk, akár egy, akár több napig tekergünk a folyó mellett húzódó, varázslatos EuroVelo bicikliutakon.

Hogy induljunk, hol kezdjünk bele a laza túrába, ahol nem a másodpercek hajszolása, hanem a barátokkal közösen megélt élmények sora a lényeg? A mi tippünk Vác, hisz vonaton könnyű kivinni a bicajt, sőt, a most ajánlott kedvenceink is olyan településeken vezetnek át, ahonnan hazafelé is bármikor kötött pályára cserélhetjük le a hajtóláncot meg a pedált.
 
főtéren át menjünk le a folyóhoz: érdemes megállni, körülnézni, hiszen a barokk város az egyik legszebb és legautentikusabb Budapest vonzáskörzetében. A hosszan elnyúló területről a rév felé is lemehetünk, de érdemes a folyóval párhuzamosan áttekerni rajta, hogy a csodás diadalív alatt is készüljön pár remek fotó – ugyan Párizs megér egy misét, de a váci építménnyel legalább olyan nagyot robbanthatunk az Instán.  

Kertünk

A város vége egy kis emelkedővel indít, amit nem érdemes elcsalni, mert a tetején ott a Kertünk bár és kilátó, aminek a neve egyáltalán nem túlzó. Legalább olyan otthonos, mint nagyanyánk/anyánk megszokott terasza, hideg italok várnak, és a panoráma is csodálatos. A biciklisek kedvelt találkahelye – ha valaki úgy dönt, hogy a szakaszt fordított sorrendben járja be, itt mindenképpen álljon meg egy utolsó drinkre és a Dunakanyar felejthetetlen naplementéjére.

Ideje tekerni egy nagyot. Verőce a következő állomás: ha a kulacsunkból kifogyott a víz, a főúton, a Művelődési Házzal szemben találjuk az első vízforrást, ahonnan csurog a mindig hideg víz. A falu végén a bicikliút áttér a folyó felőli oldalra. A füzes mögötti partszakasz remek fürdőhelyeket is rejt azoknak, akik nem a népszerű helyeken mártóznának egyet.

Zsigi büfé

Kismaros az újabb település, ami csak pár percet kér a kerékpárostól, mielőtt ott találja magát a széles, jól karbantartott szakaszon, ami a kedvenc nyári büfénkhez, a Zsigihez vezet. Hideg üdítők, habzó sör, a lelket is pihentető nyugalom vár ránk. Ha pár négyzetmétert kéne kijelölni, hol összpontosul a dunakanyari csi, mi ezt mondanánk. Ha jókor érkezünk, remek zene is jut, hogy megadja az alapritmust a további tekeréshez.

PIKNIK Manufaktúra

Ha a papírforma érvényesül, már rég elfogytak az otthoni szendvicsek és mindenki újra megéhezett: ebédre az egyik legalkalmasabb hely a nagymarosi PIKNIK Manufaktúra, ahol mindig rotyog valami friss, mindig hideg az ital, és ha szerencsénk van, vagy kivárjuk, DJ, esetleg klubkoncert szórakoztatja a vendégeket. Itt akár strandolhatunk is, a gyerekekre pedig óriási játszótér vár, így ha nekik belefér a távolság, őket se hagyjuk ki a jóból.

Tandem

Az árnyékos teraszról nehéz felállni, nekünk sem mindig sikerül, de hátravan a Tandem, aminek már a neve is sugallja, hogy a társas kerékpározók egyik legjobb helye a Duna északi oldalán. Itt, a városon túl épült volna meg egykor a vízi erőmű, de (hála az égnek) erre már semmi sem emlékeztet, a környék kiheverte az egykori sebeket – ma már fákkal árnyalt sétány vagy éppen bicajos tereppálya számít látványosságnak a beton helyett. 

Akinek ennyi elég volt a túrázásból, maradjon bátran, élvezze a Dunakanyar és a romkocsmák vagány hangulatának eklektikus találkozását. Nem kell sietni sehova: közel a vasútállomás, ahonnan minden órában indul vissza vonat Vác és Budapest irányába!

Címkék