Évekig a Lánchíd pesti hídfőjének jobb oldalán volt a nyári Budapest legjobb zenés-táncos helye, a Pontoon, amit még a Covid sem tudott taccsra vágni, majd jött a Lánchíd felújítása – amikor viszont már menniük kellett. Őszintén megijedtünk, hogy akkor ennyi volt, ám egy váratlan fordulattal tavaly nyár közepén egyszer csak kikötött egy hajó a híd másik, bal oldalán: ez lett az új Pontoon. Az akkor megszerzett tapasztalatok alapján idén újragondolták magukat, és számos újdonsággal készültek, amik remekül kiegészítik majd azokat a jobbnál jobb zenei programokat, amik miatt mi, vendégek elsősorban a hajó fedélzetére lépünk.

A legfontosabb változás az, hogy idén lett a Pontoon hajónak egy saját konyhája, amire égető szükség volt. Párszor előfordult tavaly, hogy az esti bulit meg kellett szakítani, mert megéhezett az ember, és ilyenkor el kellett hagynia a hajót, hogy valahol élelmet találjon – pedig a régi Pontoonban ilyen probléma sosem akadt. De csak tavaly kellett nélkülözni a betevőt, mert idén újra van étel a Pontoonon. A Normafa felújítása miatt az addig ott szolgált La Cabina mexikói konyhának költöznie kellett, és keresve sem talált volna jobb új otthont, mint a Pontoon hajó. 

Úgyhogy mostantól aki megéhezik, annak nem kell egy percre sem megszakítania a bulit, mert már helyben is ehet, nem is akármit, mexikói street foodot: tépett marhás, csirkés vagy vega tacót és quesadillát, de kapható ízletes churros is meg persze nachos ilyen-olyan mártogatós szószokkal. A konyhának meg a kajás résznek egyébként a hajó alsó részében kialakítottak egy külön helyiséget – de persze nemcsak ott ehetjük meg, amit rendeltünk, hanem bárhol a fedélzeten. A gasztróhoz, a vendéglátáshoz tartozó újdonság még, hogy idén már kávézhatunk is a Pontoonon.

A Pontoon lényege azonban mégiscsak a bulizás, nem az evés, és idén ebben is lesz némi változás, természetesen pozitív irányba. A felső fedélzeten lévő táncteret kibővítették, a fellépők pedig, akik eddig egy szinten foglaltak helyet a bulizókkal, kaptak egy kisebb színpadi emelvényt, úgyhogy mostantól azok az alacsonyabb emberek is láthatják őket, akiknek egy-egy koncerten már csak hátrébb jut hely. De nemcsak a felső, hanem az alsó részek is kibővültek, vagyis idén sokkal kényelmesebben tölthetjük az időnket a tavalyihoz képest sokkal jobb helykihasználású Pontoon hajón. 

Az alsó részen nemcsak a konyhai rész újdonság, és nemcsak a hajó orrában és végében lévő pihenős, chillezős részek nőttek meg, hanem lett egy új helyszín is, abban a teremben, ahol tavaly még a repoharat váltottuk vissza a nap végén. Egy kis pult mögött esténként fiatal hazai feltörekvők mutathatják be a tudományukat, és ha jól szerepelnek, egy évvel később már a fenti részen pakolhatják a zenét – amiből idén sem lesz hiány, sőt némi bővülés várható.

A már hagyományosnak mondható keddi cigány zenés esték kibővülnek, és más nép- meg világzenei előadók is színpadra lépnek, illetve az eddig csak nagy ritkán a repertoáron szereplő rockzene is kap némi esélyt idén a Pontoonon. Egyébként pedig zeneileg minden ott folytatódik, ahol tavaly ősszel abbamaradt: a színes felhozatal persze a már említett újdonságokkal még színesebbé válik, a jól megszokott stílusok, a jazz, a hiphop, az indie pop, a lágyabb és a zúzósabb elektronikus zenék továbbra is repertoáron maradnak, méghozzá meghatározó erővel, és továbbra sem maradunk akusztikus koncertek, karibi-latin bulik, italo disco mulatság meg a méltán sokak által kedvelt jammelések nélkül sem.

A régi Pontoon számos emlékezetes koncerttel szolgált, elég csak a sajnos épp most megszűnt The Qualitonséra gondolni, akik olyan bulit csaptak pár éve, hogy még az épp a városban tartózkodó Red Hot Chili Peppers tagjai is lenéztek rájuk a szállodájukból. Akiket a hazai felhozatalból idén biztosan láthatunk-hallhatunk a Pontoonon: Mörk, Obroni, LavaLava, Henri Gonzo, Funkyzeit, Adis Is OK, LAU, Mr. MSTRS, Sobekin, Pure Lust, WaTa, OIEE, Los Orangutanes és Slow Village. De az idei lesz az az év is, amikor a külföldi fellépők tekintetében sem lesz hiányérzetünk. Jön a Pontoonra többek között a Quantic, Prins Thomas, Young Marco, Skatebard, Cinthie, a DJ Food és a Crazy P. Ráadásul mindezt ingyen kapjuk, merthogy a Pontoon nagy előnye, hogy sosincs belépő

A Pontoon mindennap nyitva tart, és ez így lesz egészen őszig, addig, amíg jó és elviselhető az idő a hajó jórészt nyitott fedélzetén. 16 órakor nyitnak, és a zárás is 4-kor van, csak már másnap és hajnalban. Ha megkérdezné valaki, hogy miért szerethető a Pontoon, akkor azt válaszolnánk, hogy egyrészt a sokszínű zenei felhozatal, másrészt a sajátosan könnyed-laza-szabad hangulat miatt, ami semmit nem sérült vagy kopott azzal, hogy a vízpartról egy hajóra költöztek át. 

Címkék