A tematikus, egyfajta alkoholra építő bárok legjobb tulajdonsága, hogy egyszerre nyújták az ital kínálta lazaság, a különleges hozzáértés és a közös érdeklődésből fakadó demokratikus összekacsintás lehetőségét. A megújult Fröccsterasz mellett nyílt Gin Cornerben remekül átjön ez az életérzés. A jelenlegi kínálat 22 ország 83 ginpárlatát tartalmazza, de a válogatás folyamatosan bővülni fog. Azt szeretnék, hogy nyárra már nagyjából százfajta gin közül választhassunk. Szuper hangulat, lelkes bártenderek és egy párlat, ami holland gyógyszertől, angol rosszfiún át a nagy Gatsby legjobb barátjáig minden volt, mielőtt a jelen egyik legtrendibb itala lett. A Gin Cornerben jártunk.

Az Erzsébet téri terminál már önmagában is kiváló modernista épület, amelyről kevesen tudják, hogy 1949-ben Nyíri István, a háború előtt számos kiváló épületet jegyző Nyíri-Lauber építészduó egyik tagja tervezte. A remek adottságokkal rendelkező helyszín Deák tértől távolabbi részeiben kialakított üzlethelyiségek azonban valahogy nem találtak maguknak megfelelő funkciót. A Fröccsterasz megújulása után azonban már érezhettük, hogy valami változik, a most nyílt Gin Cornerrel pedig mintha az egész helyszín révbe ért volna.

Az elegáns és laza belső térben a türkizek és dekadenciát sugalló aranyszínek dominálnak. Lent magas bárszékeken élvezhetjük a harmincas évek hangulatát, egy kisebb benyílóban pedig cseresznyezuhatag alatt is lazulhatunk. A gines üvegekkel zsúfolt bárpult mellett számtalan apró, az italra utaló részletet is találunk, a pult fölött csinos metszetek mutatják az italhoz használt legfontosabb fűszereket, saját parfüm illatosítja a teret. Mi alig várjuk, hogy elkészüljön a kültér, ahol japánkertes hangulatban, kis zubogó mellett élvezhetjük az italunkat.

A legjobb rész azonban kétségtelenül a galéria, ahol szuper meglepetések várnak. Ezen az eldugottabb részen ugyanis az igazán hozzáértő vagy vállalkozó szellemű ginbarátok különleges szolgáltatást vehetnek igénybe. A saját magunk által választott ginhez megfelelő fűszereket és tonikokat kapunk, így nagyobb fiaskók nélkül kísérletezhetünk a legjobb gin-tonik összeállításával, miközben a magunkkal hozott társaság temperamentumától függően érezhetjük magunkat a legjobb ízért küzdő egyetemi kutatócsoportban vagy a szesztilalom legnagyobb buliján.

Mivel a hely délután 5-kor nyit, szuper választás akkor is, ha ginimádóként értő bártenderek és cocktail waiterek tanácsait követve lazulnánk egy pohár ital társaságában, de akkor is, ha egy görbe estét tervezünk barátainkkal. A zene is éppen ehhez igazodik, hétközben swinges dallamok, míg hétvégente, esténként nu-disco és organic-house szól.

A bárban 22 ország 83 ginjéből választhatunk. 

A bárban 22 ország 83 ginjéből választhatunk. 

A párlat hollandok által kitalált orvosságként kezdte az életét, majd volt olcsó angol munkásital, a 19. század végén pedig elegáns koktélok és a gin-tonik alapja. Talán egyetlen alkoholt sem jellemez olyan markáns és változatos ízvilág, mint a gint. A különleges összetevőknek köszönhetően a holland Bobby’s szegfűszeges, citromos ízei egészen más tájakat idéznek, mint a spanyol Gin Mare olívás, bazsalikomos vagy a japán Nikka sós ízvilága.

Túl azon, hogy az új bár a Hendrick’s gin központja, ahol különleges, limitált ízekkel várnak bennünket, megkóstolhatjuk a tokaji VII Hills nemzetközi elismerésekben is bővelkedő ginjét, az észtek különleges Junimperium párlatát, a német GINSTR-t, a vietnámi Saigon Baigurt és az ausztrál Four Pillars Bloody Shirazt is. Pap Márk szakmai vezető, bar manager egyébként nagy örömmel újságolta, hogy az első vendégek kíváncsisága és vállakozó kedve példaértékű, nincs is olyan ginjük, amit valaki ne próbált volna. A képzett csapat pedig nagyon izgatottan várja a hozzáértők és a kevésbé gyakorlott fogyasztók visszajelzéseit is.

A sokféle ginhez természetesen kiváló tonik is dukál. Itt az &T és a J. Gasco italai közül válogathatunk, ezen kívül kiváló, klasszikus gines koktélokat is kaphatunk, mindegyiket ízének megfelelő elegáns szervírozásban. Ha pedig nem vagyunk a párlat rajongói (mondjuk miért ne lennénk), akkor kézműves sörök és kiváló hazai borok és a ginen kívül más, válogatott párlatok is várnak minket.

Hamarosan, vélhetően már nyár elejétől szuper fogásokat, bar food, illetve bisztró jellegű ételeket is kóstolhatunk italainkhoz. Noha a receptek még kidolgozás alatt vannak, mi már kipróbáltunk néhány finomságot, amelyekben szintén visszaköszönnek a gines fűszerek, így a fogások tökéletes összhangot alkothatnak az italokkal. A Gin Corner azon ritka helyek egyike, amelynél nemcsak azt tudjuk, hogy visszatérünk, de azt is, hogy milyen italt szeretnénk legközelebb kipróbálni. Ezt azonban nem áruljuk el, mindenki látogasson el ide és alkossa meg a saját verzióját.

Címkék

Elérhetőségek

Gin Corner Bar 1051 Budapest, Erzsébet tér 11–13. Facebook-oldal