Február 16-án kerül mozikba Az almafa virága, az első olyan koprodukció, amely egy európai ország és Vietnam között jött létre. A film egy mai és egy 70-es évekbeli szerelmespár kalandos, kontinenseken átívelő, párhuzamos romantikus történetét meséli el azzal a csavarral, hogy a múltban játszódó események nagy hatással vannak a jelenkor szereplőinek az életére is. A Nemzeti Filmintézet által közzétett első előzetes a film szenvedélyesebb pillanataira fókuszál.

A napjaink Budapestjén játszódó történetben egy fiatal vietnami lány a felnőtté válás küszöbén áll, ám nincs kibékülve azzal a jövővel, amelyet a családi hagyományok jelöltek ki számára. Magyarországra utazik, hogy kiderítse, mi történt annak idején a nagymamájával, amiről az asszony a mai napig nem hajlandó beszélni. A lány titkon reméli, hogy a családi rejtély megfejtése a saját bizonytalanságait is segít megoldani. A Duna-parton találkozik egy fiúval, aki viszont az első pillanattól biztos benne, hogy a lány élete szerelme.

Eközben a 70-es évekbeli történetszálban egy vietnami diáklány és egy fiatalember, az évfolyam charmeure ütközik egymásba az Agrártudományi Egyetem folyosóján. Egyre komolyabbá váló kapcsolatukat azonban éberen figyeli a felügyelőtiszt: az ő feladata biztosítani, hogy a Vietnamból érkezett ösztöndíjasok még véletlenül se akarjanak Magyarországon maradni, hanem diplomásként hazatérve dolgozzanak az országukért.

Az összefonódó szerelmi történeteket követve Az almafa virága felidézi a 70-es évek Budapestjének különleges hangulatát, és elrepít az akkori, illetve a mai Vietnamba is.

A jelenkori történet főszereplője, Nari Nguyen születésétől kezdve Budapesten él, a mozinézők először a Drakulics elvtárs című filmben láthatták. 2011-ben az Európában élő vietnami lányok szépségkirálynőjének választották. A férfi főszereplő a friss Junior Prima Díjas Koltai-Nagy Balázs, a Kecskeméti Katona József Nemzeti Színház művésze. A 70-es évek történetszálának főszereplői Dzhuliya Lam, aki belsőépítészként és modellként dolgozik, valamint Sütő András, aki többek között a Berlinale Nemzetközi Filmfesztiválon bemutatott Viharsarok főszereplőjeként ismert.

A Nemzeti Filmintézet támogatásával készült Az almafa virága (korábban Budapest, ahol a szerelem kezdődik) forgatókönyvét a rendező, Szűcs Dóra és Dang Thanh Binh közösen jegyzik. A producerek György Lea és Sípos Anna, az operatőrök Csepeli Eszter és Szilágyi Gábor. A főszereplők mellett fontos szerepet játszik Juhász Jázmin, Dunai Tamás, Takács Katalin, Lê Dániel Viet Tung, Bold Khan, Berta Annamária Hámi és Kálloy Molnár Péter. A zeneszerző Csengery Dániel, a látványtervező Szabó Edina, a jelmeztervező Szűcs Edit, a hangmérnök Varga Tamás, a vágó Erdélyi Flóra. A film magyarországi forgalmazója a Vertigo Média.

Címkék