Csütörtöktől vasárnap estig ingyenesen lehet megnézni korszakalkotó magyar filmeket a Nemzeti Filmintézet streamingoldalán, a FILMIO-n a krimi, a thriller és a film noir műfajában.

Megszokhattuk, hogy a FILMIO időnként ingyenesen bocsát a filmrajongók rendelkezésére néhány filmet. November 17. és 20. között (csütörtöktől vasárnap estig) újra ingyenesen filmezhetünk majd. Megnézhetjük a Kicsi, de nagyon erős, a Túsztörténet, a Céllövölde, a Budapest Noir és a Patthelyzet című magyar filmeket a Nemzeti Filmintézet streamingoldalán, a FILMIO-n. A korszakos magyar alkotások a krimi, a thriller és a film noir műfajok legjobb hagyományait elevenítik fel, emlékezetes színészi alakításokkal, remek kikapcsolódást ígérve a borongós őszi estékre.

A Kicsi, de nagyon erős, a Túsztörténet és a Céllövölde a rendszerváltás idején készült drámák, a sikerlistás Kondor Vilmos-regény alapján készült Budapest Noir a 30-as években játszódó vérbeli krimi, a Patthelyzet pedig egy bankrablós thriller Szabó Erika és Kálloy Molnár Péter főszereplésével.

KICSI, DE NAGYON ERŐS (1989) – Bogár Pál képes bárhova betörni anélkül, hogy nyomot hagyna, családja megélhetése érdekében ezért a vizsgálati fogságból való szabadulását követően is folytatja bűnöző életmódját, álcaként pedig egy kohóban vállal munkát. Grunwalksy Ferenc filmje bár a rendszerváltás idején játszódik, időtlen alkotás bűnről és az odavezető útról. A főbb szerepeket Gáspár Sándor, Bán János, Csere Ágnes, Mucsi Zoltán és Blaskó Péter alakítják.

TÚSZTÖRTÉNET (1989) – Gazdag Gyula filmje egy 1973-ban megtörtént túszdráma megrendítő feldolgozása a Kádár-korszak kilátástalanságáról. Egy határ menti kisvárosban két kamasz fiú lopott fegyverrel túszul ejt tizennyolc lányt a kollégiumban, hogy így csikarjanak ki nyugati útlevelet a hatóságoktól, amelyet magas beosztású apjuk miatt nem kaphattak meg.

CÉLLÖVÖLDE (1990) – Sopsits Árpád megtörtént eseményeken alapuló drámája egy gyilkosság előzményeit mutatja be hallgatag kamasz főhőse történetén keresztül, akit gyermekkorában traumaként ért, amikor apja eladta a család céllövöldéjét. A lélektani bűnfilmben a nyomozót Nagy Feró alakítja, az apát és az anyát pedig Kovács Lajos és Monori Lili. A film elnyerte a külföldi kritikusok díját a Magyar Filmszemlén, majd meghívást kapott Cannes-ba és további közel 60 nemzetközi fesztiválra is.

BUDAPEST NOIR (2017) – Budapest, 1936: brutálisan meggyilkolt fiatal lány holttestére bukkannak az utcán, a rendőrség azonban gyanúsan hamar lezárja az ügyet, amit így a kiábrándult bűnügyi újságíró, Gordon Zsigmond próbál meg felgöngyölíteni. Gárdos Éva filmje vérbeli sötét krimi Kondor Vilmos borzongató sikerregénye alapján, Kolovratnik Krisztián és Tenki Réka főszereplésével.

PATTHELYZET (2020) – Egy kisvárosi bankfiók átlagosnak kinéző napját fegyveres rabló zavarja meg, a pánikhelyzetben pedig az összes ajtó bezárul. Az épületben ragadt emberek a fegyveres bűnöző társaságában próbálják megoldani a szokatlan helyzetet, miközben kiderül, hogy a szálak nagyon is összeérnek.

Címkék