A közelgő hosszú hétvége aktív és passzív kikapcsolódásra is alkalmas, így mi mindkét módra találtunk számotokra programokat. A Toldi mozi különleges alkotásokkal vár titeket a Szlovén Filmnapok keretén belül. Szombaton pedig egy teljes napot szentelhettek arra, amire általában nincs idő: olvashattok és az olvasásról, könyvekről beszélgethettek a Bálint Házba szervezett Nincs időm olvasni kihívás eseményén. Budapesten a Szépművészeti Múzeumban első alkalommal láthattok El Greco életművét átfogóan bemutató kiállítást október végétől egészen február közepéig. Ha a hétvégét nemcsak elcsendesedéssel szeretnétek tölteni, akkor futóversenyen vagy Halloween tematikájú koncerten és bulin is részt vehettek.

Október 27., csütörtök

6. Szlovén Filmnapok

Október 27. és 29. között három kortárs szlovén alkotást nézhetünk meg a Toldi moziban, a 6. Szlovén Filmnapok keretein belül. A filmek stílusa változatos, így mindannyian találunk magunknak megfelelőt: a Portorož Szlovén Filmfesztiválon számos díjat nyert Leltár egzisztenciális thriller, a fekete komédia elemeit ötvözi. A program része Szlovénia 2022-es Oscar-nevezettje, a Sanremo is, és a valahol a Bridget Jones és a Trainspotting között elhelyezkedő Szuka, rosszalló kifejezés nőre című különleges alkotás.

További infók 

Kiss Llászló +4

Húsz évvel ezelőtt indult el a Gödör Klub, és ennek örömére az idei szezont is méltó módon megünneplik, méghozzá olyan előadókkal, akik szorosan kötődnek a klub történetéhez.

Október 27-én a Kiss Llászló +4-et köszönthetjük. Kiss Llászló az Európa Kiadó és az URH zenekarok alapítótagja, ex-basszusgitárosa, és nevéhez többek között olyan kultikus Európa Kiadó számok fűződnek, mint az Elmentek a fiúkA szem és a száj vagy az Ez csak egy éjjel. A Kiss Llászló +4 zenekar 2020-ban jött létre a Kiss-Barabás duóra épülve, majd csatlakoztak a többiek. Idén jelent meg a Vagy sehol című albumuk. A koncerten az album dalai mellett a Kiss Llászló által jegyzett Európa Kiadó dalok is szerepelnek.

További infók 

Október 28., péntek

El Greco

Első alkalommal láthatunk El Greco életművét átfogóan bemutató kiállítást Budapesten, október végétől a Szépművészeti Múzeumban. A tárlat célja, hogy széles körű áttekintést adjon az európai művészet történetének egyik legkiemelkedőbb mestere, a spanyol-krétai El Greco, azaz Domenikosz Theotokopulosz életművéről, bemutatva a festő teljes formai komplexitását és nagy ívű stílusfejlődését a csaknem hetven művet bemutató kiállításon.

A nagyszabású bemutatóra olyan kiemelkedő művek érkeznek Budapestre, mint például a Szent Sebestyén a palenciai katedrálisból, a Krisztus megkeresztelése a madridi Pradóból, a Szent Lajos francia király egy apróddal a párizsi Louvre-ból, A kufárok kiűzése a templomból a londoni National Gallery-ből, de megnézhetjük a Santo Domingo el Antiguo-kolostorból kölcsönzött, Krisztus feltámadása című oltárképét is, amely eddig még sosem hagyta el a várost.

További infók 

Seres Tamás: Karinthy és barátai

Seres Tamás egy klasszikushoz nyúlt, és ennek eredményeként született meg egy költői utazás Karinthy és barátai koponyája körül, Gábor Andor, Molnár Ferenc, Karinthy és mások szövegeire alapozva. Karinthy szerint „a kabaréjelenet különleges kis műfajocska, amely örökérvényűen fejezi ki az életet. Egy „cseppecske dráma” csupán, de dráma, mert bármennyire mulatságos, sőt röhögtető, komolyan kell venni. S ha komolyan vesszük, nem is kell okvetlenül kapcsolatban lennie a napi eseményekkel.

További infók 

Erőművek Éjszakája 2022

Október végén harmadik alkalommal rendezik meg az Erőművek Éjszakáját, ahol több helyszínen leshetünk be az erőművekben és a fűtőművekben zajló munka kulisszatitkaiba, megismerhetjük a bonyolult energiatermelő berendezések működését, megtudhatjuk, hogy a megtermelt villamos- és hőenergia hogyan jut el a felhasználókhoz, és azt is, hogy miként takarékoskodhatunk az energiával.

Idén, az előző évektől eltérően lesznek hulladékfeldolgozással foglakozó üzemek is, ahol kiderül, hogy hogyan lesz a hulladékból újra felhasználható vagy energetikailag újrahasznosítható alapanyag, és arra is fény derül, hogy miért fontos a hulladékok otthoni szelektálása.

További infók 

Samurai Drive, vendég: Ben Narcis (UK)

Samurai Drive együttest a Middlemist Redből már ismerős Nóvé Soma és Riederauer Dániel alkotja. A fiúk 2020-ban jelentek meg ebben a formában először, zenéjüket pedig film-noiros stílus, éjszaka vezetős hangulat járja át, ami az elektronikus, a blues és az újhullámos zenék stílusával keveredik. Október 28-án őket köszönthetjük az A38 színpadán, a vendég pedig Ben Narcis lesz.

További infók 

Belau & Friends: Belau, Böbe, Myra Monoka, Paperdeer

Október végén a teljes Belau család fellép: 28-án, 18 órától kezdődően köszönthetjük a Dürer Kert színpadán Belaut, Böbét, MYRA Monokát és Paperdeert, akik az este folyamán gondoskodnak a bulihangulatról és természetesen a jó zenékről.

További infók 

Október 29., szombat

II. Niok-nap

Október 29-én egy teljes napot szentelhetünk arra, amire általában nincs időnk: olvashatunk és az olvasásról, könyvekről beszélgethetünk a Bálint Házba szervezett Nincs időm olvasni kihívás eseményén. 5 különböző helyszín csalogat változatos programokkal: részt vehetünk irodalmi kvízen, írástechnikai és önismereti workshopon, valamint a ruhatárunkat is górcső alá vehetjük, és fenntarthatósági tippeket is kaphatunk.

A kisebbeket egész nap gyerekprogramok szórakoztatják: kézműveskedés mellett kortárs gyerekversekkel ismerkedhetnek, és lesz nekik szervezett könyvajánló, drámajátékok is. A NIOK-nap vendége lesz többek között Simon Márton, Dragomán György, Szabó T. Anna, és először látogat Magyarországra Sara Nisha Adams is, akit Szabados Ági kérdez.

További infók 

Szivák-Tóth Viktor: Fényeskedjék neki – ősbemutató

Egy befolyásos ember meghal. Apa, férj, barát, üzlettárs, politikus. A hatalmas életmű hatalmas űrt hagy maga után, melynek betöltéséért azonnal megindul a harc, miközben az omladozó magánbirodalom alapjai egyre-másra bukkannak ki a törmelékek alól. De utoljára, egy korszak méltó zárásaként, vagy épp egy új nyitányaként még mindenki szeretne felszabadulni. Felszabadulni végre valami alól. Gyász és korrupció csap össze a nyilvános és a személyes térben. Ilyenkor nem szabad elveszíteni a humorérzékünket.

Szivák-Tóth Viktor 2020-ban nyerte el az Örkény István drámaírói ösztöndíjat Fényeskedjék neki c. színdarabjával, melynek ősbemutatóját október végétől láthatjuk a Szkénében.

További infók 

MANYI Halloween: Henri Gonzo és a Papírsárkányok

Henri Gonzo és a Papírsárkányok első budai klubkoncertjén október 29-én vehetünk részt. A város legújabb magyar nyelvű noir pop, melankolikus rock együttese a készülő nagylemezét játssza el Halloweenhoz találó szettekben. Előtte Joel Perez G. szólóban akkordozik és énekel.

További infók 

Október 30., vasárnap

De Markt – all saints’ day

Úgy tűnhet, hogy napjainkban kikopott a bolhapiacozás műfaja a Marketplace és más online oldalak térnyerése miatt, de a De Markt működése az ellenkezőjét igazolja: a szervezők a vásározás hagyományát élesztik fel a már egy éve működő eseményeikkel, kitartva amellett, hogy ezeknek a hangulata pótolhatatlan az online vásárláshoz képest.

Október végén is velük vásározhatunk, a szabályok pedig a régiek: ha tárgyakkal érkezünk a helyszínre, meséljük el azok történetét, ismerkedjünk. A vásár ideje alatt most izgalmas kísérőprogramokon is részt vehetünk: készíthetünk például floráriumot a La FlorArt workshopján, de az elmúlt évben készült fotókat is megnézegethetjük a kiállításon.  

További infók 

Csirkefej – újranéző

Idén 40 éves a Katona József Színház, és ebből az alkalomból a színház néhány régi, emblematikus előadását nézhetjük újra, majd a megtekintés után egy-egy mai alkotóval beszélgethetünk. Hogyan hat ma egy több évtizeddel ezelőtti előadás, illetve annak felvétele? Változott-e a színészi játék tempója, a szövegekhez vagy éppen a látványhoz való viszony? Mit gondol egy fiatal mai alkotó a színpadi közlés egykori és mai módjainak viszonyáról?
 
Első alkalommal a Csirkefej kerül elő, Gobbi Hildával a főszerepben. A vetítést követő beszélgetésen a társulat egyik legújabb tagja, Béres Bence vesz részt.

További infók

Garmin WTF BUDA

Legyünk városi futók, kezdő terepesek vagy rutinos zergék, ezen a versenyen mindenki megtalálja, amiért jött: gyönyörű környezet és egy szintes, erőt próbáló verseny vár ránk a Garmin WTF BUDA október 30-ai eseményén, ahol nemcsak a távok hosszát választhatjuk ki, hanem azt is, hogy azt aszfalton vagy turistaúton szeretnénk teljesíteni. A szervezők frissítőpontokkal, ebéddel és díjakkal is készülnek számunkra. 

További infók 

Samhain, avagy kelta halloween

Fővárosunk területén a római hódítás előtt kelta eraviszkuszok éltek. Annak érdekében, hogy a kelták szokásaik és ünnepeik is jobban megismerhetővé váljanak, október utolsó napját idén negyedik alkalommal nekik szenteli az Aquincumi Múzeum.
 
Október 30-át a kelta naptár a nyár végeként tartotta számon, ebben az időszakban ülték meg Samhain ünnepét, amelyet a mai halloween őseként lehet értelmezni. Az aquincumi Samhain a kelta hagyományokhoz kapcsolódó kézműves foglalkozásokkal, mesemondással, koncerttel és számos izgalmas ismeretterjesztő programmal vár bennünket, kicsiket és nagyokat, szakmabelieket, és érdeklődő laikusokat egyaránt.

További infók 

Október 31., hétfő

14. Hiperkarma Halloween

Hiperkarma kétségtelenül korunk egyik legmeghatározóbb alternatív zenekara, amely egyrészt versként is értelmezhető szövegeinek, másrészt folyamatos megújulásra való képességének köszönheti sikerét. A Bérczesi Róbert vezette csapat immáron 22 éve működik, és ez idő alatt rengeteg magaslaton és hullámvölgyön, több tagcserén is átesett, de elsősorban szövegcentrikusságának köszönhetően egyedülálló maradt a hazai zenei palettán: Robi dalai nyíltan mesélnek a legbensőbb szorongásainkról, az élet legsürgetőbb kérdéseiről, és a saját démonjaink elleni harcról.

Október 31-én a banda pedig ismét megnyitja a démonok és holtak világának kapuit, és 14. alkalommal koncerteznek jelmezben a Várkert Bazár színpadán.

További infók 

Mérce filmklub: Két nap, egy éjszaka

Gólyában októberben a Mércén megjelenő aktualitásokhoz kapcsolódó filmeket nézhetünk, szakemberekkel megvitatva a látottakat. Október 31-én Luc Dardenne és Jean-Pierre Dardenne rendezése, a Két nap, egy éjszaka lesz a középpontban, ami azt mutatja be, hogy a szolidaritás a hangzatos jelszavakon túl milyen nagyon is valódi munkát és mennyi áldozatot követel. Ezúttal a beszélgetésen pedig András Csaba kultúrakutató és egy további, szolidáris társadalmi gyakorlatokkal foglalkozó vendég tart velünk.

További infók 

November 1., kedd

ReMarket – Halloween Edition

Kezdhetjük a novembert egy vásárral is, az Industrial lamp - Vintage Garázsvásárok jól bevált helyszínén, a Budafoki úton. A szervezők célja a szórakozás mellett az újrahasznosítás, újragondolás erősítése, hogy minél kevesebb új tárgyat vásároljunk a lakberendezési és ház körüli dolgok terén is. Elvihetjük azokat a dolgainkat, amiket mi már nem használunk, de mások nagy eséllyel örülhetnek neki: ruhát, könyvet, lakásdekorációs termékeket, vintage, retro bútorokat, képkereteket, festményeket, kiegészítőket, felújítható használati tárgyakat, antik holmikat.

További infók 

Future Islands (US), vendég: Laundromat

Future Island egy amerikai szintipop banda, akik egy szerencsés pillanatnak köszönhetően világszerte ismertek lettek, azonban ők csak azt tették, amit addig is: szívüket lelküket beleadták a produkciókba.

Az évek sokféleképpen formálták a zenekart, mind lelkileg, mind fizikailag, azonban a cél, a soha meg nem érkezés, a horizont, amelyet mindig üldözni kell, de soha nem lehet megfogni, az az évek során sem változott. A Future Islands első budapesti klubkoncertjére november elsején kerül sor, Akvárium NagyHallban, a vendég pedig a Laundromat lesz.

További infók 

November 2., szerda

Közvetlen történelem. Juhan Kuus életműve

A Mai Manó Ház október 19-én nyíló kiállításán először láthatjuk Magyarországon Juhan Kuus dokumentarista fotográfus munkáit. A művész negyvenöt éves pályafutása során Dél-Afrika egyik legbefolyásosabb és legradikálisabb fotográfusává nőtte ki magát, munkáit többek között a Times, az Independent, a New York Times, a Paris Match és a Los Angeles Times is rendszeresen közölte.

Juhan Kuus a neves Sipa Sajtóügynökség párizsi és New York-i szerkesztőségének dél-afrikai tudósítójaként és fotóriportereként dolgozott, így az országban zajló konfliktusokat és brutális erőszakot örökítette meg ezeken a képein. Emellett a fotók ábrázolják az egyszerű emberek örömeit és gondjait is, mindennapi életüket és hagyományaikat, az ember és a természet kapcsolatát, valamint az uralkodó társadalmi normákat és tabukat.  

További infók 

Én tartom kézzel az asztalt a kitört lábak helyett

A Trafóban új kiállítás nyílik Én tartom kézzel az asztalt a kitört lábak helyett címmel, amit október végétől december elejéig látogathatunk. A kiindulópontját napjaink kettős krízishelyzete adja: egyrészt a gondoskodási válság, másrészt a Covid-19 világjárvány. A gondoskodási válság következtében az olyan strukturális problémák miatt, mint például a szociális ellátórendszer erodálódása, egyre inkább az egyénre hárul a felelősség az állam helyett – ez pedig szorosan összefügg a pandémia hatására kialakult egészségügyi és mentális nehézségekkel is.

A kiállításon látottak után feltehetjük a kérdést: hogyan változott meg az elmúlt évtizedekben mindennek fényében a gondoskodásról alkotott képünk? Milyen különböző módokat és formákat tud ölteni a gondoskodás és milyen, akár közösségi alternatívákat lehet létrehozni?

További infók 

Címkék