A krétai–spanyol mestertől származó, Gonzaga Szent Alajos képmása című festmény a MOL-Új Európa Alapítványnak köszönhetően került a múzeumba hosszú letétre, ahol a nagyközönség október 28-tól, az El Greco műveiből nyíló nagyszabású kiállításon láthatja majd több mint félszáz egyéb műremeke kíséretében.

A Gonzaga Szent Alajost (1568–1591) ábrázoló mellkép az első portrék közé tartozik, amelyeket El Greco Spanyolországba érkezését követően festett. Az egykor a századforduló Magyarországának talán legjelentősebb magángyűjteményével rendelkező Nemes Marcell tulajdonában állt festmény – több más kiemelkedő darabbal együtt – 1913-ban, egy párizsi aukción talált új gazdára. A remekművet a Christies aukciósház ez év júniusi árverésén 3,6 millió dollárért vásárolta meg a MOL-Új Európa Alapítvány, így 109 év elteltével, hosszú vándorlás és viszontagság után kerül vissza Budapestre.

Az október 28-án nyíló, összesen csaknem hetven művet bemutató tárlaton a látogatók több mint félszáz saját kezű alkotást láthatnak a spanyol-krétai mestertől. A kiállítás célja, hogy széles körű áttekintést adjon El Greco életművéről, bemutatva a festő teljes formai komplexitását és nagy ívű stílusfejlődését.

Címkék