Fővárosunk a hollywoodi szuperprodukciók kedvelt helyszíne, mely Moszkvától Berlinen át Párizsig számos szerepet eljátszott már a mozivásznakon, az impozáns épületek, a Dunát átszelő hidak és a lenyűgöző városkép nem egy rendezőt megihletett. A New York Palota ötcsillagos hotelje pedig nemcsak luxusszállással várja a hazánkba érkező legnagyobb sztárokat, de Brad Pitt, Robert Redford, Robert Pattinson, Adrien Brody vagy Jennifer Lawrence például egy-egy filmforgatás kedvéért is bevették a körúti palotát.

Főszerepben a világ legszebb kávéháza

Amikor a New York Palota megépítésének ötlete felmerült, már akkor borítékolható volt, hogy az épület korokon átívelő, fordulatos történeteknek ad majd helyet. Már a maga korában is a legnagyobb hazai hírességek fordultak meg az impozáns palotában, 120 évvel később pedig a hollywoodi sztárok adják egymásnak a kilincset, olyannyira, hogy maga az épület is a mozivásznak igazi főszereplője lett.

De ugorjunk előbb vissza egy kicsit a kezdetekhez! A századforduló egyik legpazarabb épületének története egy New York-i biztosítótársasággal kezdődött, amely egy Párizsban élő fiatalembert, Arányi Miksát kérte fel a magyarországi hálózat kiépítésére. Az előkelő külföldi cég épületét a kor sztárépítésze, Hauszmann Alajos tervezte, és a négyemeletes neoreneszánsz palota és a benne helyet kapó barokkos New York Kávéház az 1894-es átadást követően az irodalmi és a művészeti élet központjává vált. 

Később a történelem viharai miatt egy időre lakat alá került az épület, de a 2000-es évek közepén felújították és szállodaként nyitott újra, 2020-tól pedig az Anantara Hotels, Resorts & Spas-csoport gondoskodik róla, hogy a századforduló ragyogó hangulata és a modern kor luxusa várja az idelátogatókat.

A felújítást követően a New York Kávéház kétszer is elnyerte a világ legszebb kávéháza címet, így nem véletlen, hogy a hollywoodi szuperprodukciók filmes stábjai is felfigyeltek az épületre. 

A felújítást követően a New York Kávéház kétszer is elnyerte a világ legszebb kávéháza címet, így nem véletlen, hogy a hollywoodi szuperprodukciók filmes stábjai is felfigyeltek az épületre. 

A kávéház barokkos belső tere a hatalmas tükrökkel, a fényűző csillárokkal, a csavart oszlopokkal, a márványberakásokkal, az átrium elegáns, letisztult enteriőrje és a neoreneszánsz palota homlokzata pazar hátteret ad egy-egy fontos jelenetnek.

Tetőtér és átrium

A palota már 2001-ben felbukkant a mozivásznon, a Robert Redford és Brad Pitt főszereplésével készült KémjátszmábanA történet szerint Nathan Muir CIA-ügynök és tanítványa, Tom Bishop elválaszthatatlanok voltak, de az élet elsodorta őket egymástól, mígnem évekkel később Bishopot kémkedés vádjával bebörtönzik Pekingben, felettesei magára hagyják, és csak Muir segítségével tud szabadulni. A filmet részben Budapesten forgatták, az egyik jelenetben a két főszereplő például a New York Kávéházban fogyaszt el egy ebédet, fővárosunk itt Nyugat-Németországot alakítja.

A Kémjátszmában a Nyugati pályaudvar is feltűnik, mely a német főváros pályaudvarát idézi meg, de a két főhős mögött egy sárga villamos is elsuhan a rakparton, a híres tetőteraszos jelenetet pedig az Astorián található Georgia-bérház (volt MTA-bérpalota) tetején vették fel, ahonnan szuper panoráma tárul a VII. kerületre, akárcsak a New York Palotában található Anantara Hotel tetőtéri lakosztályából.

A 2011-ben indult, nagy sikerű amerikai sorozat, a 8 évadot megélt Homeland: A belső ellenség 7. évada szinte teljes egészében Budapesten forgott, így több ikonikus fővárosi helyszín mellett – mint a Budavári Palota vagy az Országos Széchényi Könyvtár – a New York Palota is felbukkan, ekkor éppen egy moszkvai helyszínt alakítva a filmben. A képen látható jelenet például a szálloda gyönyörűen felújított átriumába kalauzol minket.

Párizs, Berlin, San Francisco

2012-ben az épület a 19. századi Párizst imitálta, a Guy de Maupassant regényéből készült Bel Ami – A szépfiú egyik forgatási helyszíneként tökéletesen adta vissza a francia főváros hangulatát. A filmben Robert Pattinson alakítja Georges Duroyt, azaz a gátlástalan, nőkön átgázoló, egyre magasabbra törő főszereplőt, két szeretőjét pedig Uma Thurman és Kristin Scott Thomas játszotta. A New York Palota mellett az Operaház és az Andrássy út is feltűnik a filmben.

2014-ben a History Channel a saját gyártású minisorozatát, a Houdinit forgatta Budapesten, Adrien Brodyval a főszerepben. Nem véletlenül választották helyszínnek a fővárost, ugyanis a híres szabadulóművész Weisz Erik néven Budapesten született, majd az Egyesült Államokban érte el legnagyobb sikereit.

A sorozatban Houdini magyarországi származása miatt saját magát is játssza a főváros, de néhány külföldként feltüntetett helyszín is nagyon ismerős lehet.

A sorozatban Houdini magyarországi származása miatt saját magát is játssza a főváros, de néhány külföldként feltüntetett helyszín is nagyon ismerős lehet.

A budapesti Opera egy berlini jelenetben tűnik fel, a Nemzeti Múzeum Washingtonnak, míg az Andrássy út San Franciscónak ad helyet. Amikor pedig a bűvész hivatalosan Budapestre érkezik, akkor kap főszerepet a New York Kávéház Mélyvíz névre keresztelt terme, ahol Houdini átveszi azt az orosz nyelvkönyvet, amelynek a következő utazása alkalmával állítólag majd jó hasznát veheti.

A kémfilmek fővárosa

A New York Palota 2017-ben újabb nagy szerepet kapott, ekkor az Atomszőke című filmben bukkant fel a szálloda egyik lakosztálya, ahol a végső leszámolásnak helyet adó párizsi hotelt imitálta az enteriőr. A filmben Charlize Theron a brit titkosszolgálat hírszerzőjét játssza, akit Berlinbe küldenek, hogy szerezzen meg egy titkosügynökökről szóló listát, amire a KGB is feni a fogát. Budapest nagyszerű Kelet- és Nyugat-Berlint alakít, ahol a főszereplő Trabantok közt dúlja fel az utcákat, és ahol a Néprajzi Múzeum korábbi épületének és a Ferihegyi reptérnek is jutott szerep.

A lista alapján Budapest akár a kémfilmek fővárosa is lehetne, ugyanis 2017-ben Jennifer Lawrence főszereplésével a Vörös veréb című thriller nagy részét is itt forgatták, a Houdinihez hasonlóan pedig a főváros hol önmagát, hol Moszkvát alakítja a filmben. Csak kapkodtuk a fejünket, amikor egy jelenet, sőt pár lépés alatt érintik a szereplők a Bajza utcai alagutat, egy Szentendrei úti aluljárót és a Fiumei úti temetőt, majd hirtelen a Puskin mozi felé menekülnek. De szintén vicces momentum volt, amikor Budapest épp az orosz fővárost alakította, és a főszereplő az Andrássy úti Párisi Nagy Áruház felső szintjén lévő kávézóból elmegy a reptérre, majd elrepül az ál-Budapestről az igazi Budapestre. A New York Palota is feltűnik a filmben, ahol a belső enteriőr kapja a legnagyobb szerepet, egy éttermet alakítva a jelenetben. 

A híres csavart márványoszlopokkal díszített lépcsősorról Jennifer Lawrence-t láthatjuk levonulni piros estélyi ruhájában.

A híres csavart márványoszlopokkal díszített lépcsősorról Jennifer Lawrence-t láthatjuk levonulni piros estélyi ruhájában.

Budapestről tehát nem véletlenül járja filmes körökben az a szóbeszéd, hogy Európa Hollywoodja”, egyszerre van meg benne a kelet-európai hangulat és a nyugati sikk, a főváros pedig tökéletesen alkalmas arra, hogy különféle országok más-más korszakait imitálva lépjen a mozivásznakra, ezzel is öregbítve hírnevét.
 

Címkék