A specialtykávézás világában viszonylag nehéz valami újat kitalálni, hiszen Budapesten elég sok a jó hely. A Goosebumps Coffee Lab 2001: Űrodüsszeiát megszégyenítő berendezései és saját pörkölésű specialty kávéi mégis különleges élményt biztosítanak.

Szerencsére Budapesten is egyre több a jó specialty kávézó, mi pedig hálásak vagyunk azoknak az arcoknak, akik hajlandóak folyamatosan azon pörögni, hogy a lehető legjobb reggeli italt készítsék nekünk. A fekete és a Budapest Baristas kényelmes és otthonos hangulatot árasztó egységei, a My Little Melbourne különböző helyei vagy a Gutenberg téri Coffee Stand a teljesség igénye nélkül említendő példái a specialtykávézás sokszínű hazai világának.

Nem is nagyon hittük, hogy lehet még újat mutatni a témában, a Goosebumps Coffee Labnek azonban futurisztikus üzlethelyiségével és saját pörkölésű kávéival ez mégis egész jól sikerül. A tulajdonosok, a dizájnérzékeny Tóth Anita és a kávéfanatikus Csiszér Béla vegán életmódot folytatnak, és már évek óta foglalkoznak kávégépek forgalmazásával.

Mivel gépeikkel és kávéikkal a közönséges kávéimádó eddig csak rendezvényhelyszíneken és néhány budapesti kávézóban találkozhatott, eddig viszonylag kevés lehetőségük volt közvetlen visszajelzések bezsebelésére, meg egyébként is, a kávézás azért közös tevékenység, ezért arra gondoltak, hogy létrehoznak egy helyet, ahol mindenki megkóstolhatja, milyen egy olyan, prémiumminőségű kávé, ami több ezer euró értékű gépekből csorog.  

Kávézójuk különlegességei a Modbar moduláris kávégép egységei, amelyek a specialtykávézás pápájának tekinthető La Marzocco cég és a Modbar közös együttműködésének eredményei. A gépekben az a legizgalmasabb, hogy a sötét nedű egy filigrán csapszerűségből csorog, így végig követni tudjuk kávénk elkészülésének minden apró részletét, sem a gép, sem a barista nem takarja el a folyamatot. Hiszen futurisztikus belső tér ide, űrkávé oda, mégiscsak az a legjobb, ahogy a gőzölgő fekete megérkezik a csészébe, megjelenik a crema, fölcsap az illat, és egy ügyes kéz apró mozdulatokkal beleönti a felhabosított tejet a kávéba.

Na, itt aztán igazán jól látjuk a gép mögött az embert, aki ráadásul egy csinos, dizájnos fakarral készíti a kávét. Az ital állandó minőségét egy nagyon komplex rendszer biztosítja, amely olyan, sokszor az időjárástól függő apróságokat is be tud állítani, amelyeket a kávéélmény állandósága érdekében eddig csak kézzel lehetett finomra hangolni.

Talán mondanunk sem kell, hogy a Goosebumps Coffee Labben jó specialty kávézóhoz méltó módon végigkövetik a zöld kávétól, a termesztéstől a csészénkig vezető folyamatot. A hely egyik legfontosabb hozzáadott értéke, hogy etikus és vegán, így a kávétermelők kiválasztásánál figyelnek arra, hogy fair trade zöld kávéból dolgozzanak, vegán süteményeket is kóstolhatunk, latténk (890 Ft) és cappuccinónk (790 Ft) pedig Oatly zabitallal készül

Aki pedig csak a kávé ízét szeretné megkóstolni, már 490-ért kaphat egy eszpresszót. A Goosebumps Vajda Péter utcai pörkölőjében Ferenczi Attila, nemzetközi körökben is elismert barista a pörkölőmester. A berendelt zöld kávék közül sokszor 20-30 tételt is kóstolnak, amíg megjön az igazi. Minden esetben világos pörkölésű arabicát készítenek, az üzletben általában egy klasszikusabb brazil és egy szokatlanabb hondurasi, Costa Rica-i vagy etióp különlegességet kóstolhatunk.

Ha szeretnénk, akkor vásárolhatunk is kávét, a 2x100 grammos kiszerelés ára ugyan elég borsos, 4090 Ft és 5190 Ft között mozog, de kávéhoz értő, környezettudatosan élő ismerőseink garantáltan hálásak lesznek egy-egy ilyen csomagocskáért, egyrészt mert minden része újrahasznosítható anyagokból készül, a belső kialakítás pedig lehetővé teszi, hogy friss maradjon a tartalom.

A hely coffee lab, hiszen a kávézónál jóval komplexebb szolgáltatásokat kínál (például bemutatóterem), a későbbiekben pedig workshopok is lesznek. Addig pedig menjünk és igyunk egy jó kis űrkávét, ami valahogy nagyon nekünk való.

Címkék

Elérhetőségek

Goosebumps.Coffee 1027 Budapest, Fekete Sas utca 3/B Facebook-oldal Weboldal