Amikor mi voltunk óvodások, még nem a fenntarthatóság és a zöldszemlélet, nem az okosépület vagy az izgalmas térélmény határozta meg ovislétünk mindennapjait, hanem hogy hogyan ússzuk meg a délutáni alvást, éppen ki játsszon a „konyhában” és mennyit futkározzunk az udvaron. Az elmúlt években nagyot fordult az óvodaépítészet Budapesten, és már nem a klasszikus termekben és sematikus megjelenésben gondolkoznak a tervezők, hanem a vidám színek, formák és persze a környezettudatos elemek használatában. A XIII. kerületi Gyöngyszem Tagóvoda megújítása szuper példa a fenntarthatóságra is, hiszen nem lebontják, hanem átalakítják és újrahasznosítják a már meglévő épületet, amit az oktatási intézmények tervezésében jártas Archikon építésziroda tervez.

Mondhatjuk persze, hogy régen minden jobb volt, és mennyire szerettünk a 90-es években gyerekek lenni – ez igaz –, de az oktatási épületeink akkoriban nem a felhőtlen jókedv, a játék és a kreativitás megjelenítői voltak. Az azóta eltelt évtizedekben az oktatásban egyfajta paradigmaváltás zajlott, amit pár éve már az építészet is megpróbál lekövetni: a felfedezést, a kreativitást és a szociális kompetenciák fejlesztését ösztönző tereket hoznak létre. 

Mivel ma már alap a fenntarthatóság és a környezettudatosság, az építészetben is egyre fontosabb, hogy ne mindig valami teljesen újat hozzunk létre, hanem a már meglévő épületek még menthető részeit hasznosítsuk és kapjanak új funkciót. Számtalan jó példát látunk erre a nagyvilágban, ahogy Budapesten is – elég csak a rozsdaövezetekre, különösen az Északi Járműjavítóra és a Millenárisra gondolni. Ebbe a sorba illeszkedik a XIII. kerületi Gyöngyszem Tagóvoda átalakítása is, ahol a teljes lebontás és újjáépítés helyett az újrahasznosítást választották a tervezők. 

A panelovi rekonstrukciója során nemcsak a fenntarthatóság, hanem a digitális fejlődés szempontjait is figyelembe veszik a tervezők, hogy olyan tereket hozzanak létre, amik támogatják a kiegyensúlyozott és élménygazdag gyermekkort, és ahol a legkorszerűbb pedagógiai módszereknek is helyük van. A régi-új óvodaépületben a csoportszobák mellett galériázott közösségi terek is lesznek, sőt, a szobákban az üvegezett felületek miatt izgalmas térélmény jön majd létre. A galériákról levezető lépcsőknél építőjátékot idéző térbútorok állnak, amik alatt akár át is bújhatnak vagy lábat is lógathatnak az ovisok. A csoportszobák mellett fejlesztő- és foglalkoztatótermek is lesznek, biztosítva ezáltal a mozgást, a kreatív alkotást és az egészséges életmódra nevelést. Utóbbihoz kapcsolódik az is, hogy egy tankertet és egy tankonyhát is terveznek az oviba.

Érdekesség, hogy már nemcsak négy homlokzatot számolunk egy épületnek, hanem bejött egy ötödik is: a lapos tető. A felújítás után a Gyöngyszem Tagóvoda látképe is megváltozik, zöldtetőt és napelemeket kap majd. A felújtás legfontosabb üzenete, hogy nem kell elbontani a régit és felhúzni helyette valami újat, mert a már meglévőből is lehet környezettudatos és energetikailag korszerű épületet létrehozni. 

Címkék