A torinói Fabrizio Caldarazzo séf vezérletével lehengerlő kínálatú olasz trattoria nyílt a II. kerületi Nagyrét éppen újjáépülő sportközpontja felett, az erdő közepén. Házi tészta, pizza, grillnyársak és szinte a világtól elzárt, paradicsomi környezet: a környék igényeit és fizetőképességét látva csoda, hogy eddig váratott magára ez az étterem!

Remeteszőlősiként mindennap többször eldöcögök kocsival vagy busszal az Adyliget lábánál lévő nagyréti körforgalomnál, és hosszú ideje értetlenkedem, hogyhogy nem újítják fel a bő tíz éve felhúzott, majd utána nem sokkal az enyészetnek átadott egykori sporttelepet, és miért nem nyílik étterem Budakeszi, Nagykovácsi, Hidegkút és Hűvösvölgy középpontjában!? Idén nyár vége felé azonban végre ezt is megérhettük, ráadásul nem is akármilyen felhozatallal szembesülve.

Megjegyezzük, hogy ide nem lehet csak úgy beesni! Nem mintha zárt klubrendszerként üzemelne az éppen felújítás alatt álló sportpályáktól és épületektől teljesen különálló, családias, vérbeli olasz Prato étterem, egyszerűen olyan részén van a Nagyrétnek, ahol járda sincsen, így vagy autóval, vagy turistaként közelíthető meg elsődlegesen.

A Prato – amellett, hogy egy toszkán város neve – olaszul rét’-et jelent, ami ennél találóbb nem is lehetne. A képek nem is tudják teljes pompájában visszaadni azt a hangulatot, zárt világot, aminek részeként az étterem szinte egybeolvad a természettel. Gyerek- és állatbarát helyen vagyunk, ahol mindenki kedves, nyugodt, nincsen semmi rohanás, a szuper pizzák, hideg és meleg előételek, házi tészták mellett fantasztikus friss BBQ-menü is elérhető, aminek részeként a halakat és a húsokat szinte a szemünk előtt grillezik, a terasz sarkában.

A burrata caprese bazsalikomos pestóval (3880 Ft) csodás kezdés, csak úgy robbannak a friss és intenzív ízek, aminek a tintahalnyárs (5250 Ft) grillezett édesköménnyel (2180 Ft) igencsak méltó folytatása. Semmi túlgondolás, csupán magas minőségű alapanyagokból remekül elkészített, laktató ételek. A fehér alapú Prato pizza (mascarpone, mozzarella, szárított paradicsom, pármai sonka, rukkola – 3980 Ft) is ott puha és ott roppan, ahol kell, miközben az ízvilág miatt egy torinói étteremben érezzük magunkat.

Az igazat megvallva nálunk az eddigi remek ételekhez képest is szintet lépett a linguine allo scoglio (genovai linguine tészta, polipragu, fekete és vénuszkagyló, tintahal, garnéla – 6580 Ft), ami a friss házi tésztájával olyan elképesztő ízorgia volt, hogy csak ezért az egy ételért is külön visszajönnénk! A zárásul kóstolt tiramisu (1980 Ft) pedig nyomatékosította, hogy echte olasz helyen vagyunk.

Nem a legolcsóbb helyek egyike a Prato, de remek ár-érték arányú! Tapasztalt, mégis fiatal, örökké mosolygós és előzékeny csapattal, Fabrizio Caldarazzo személyében egy szuper olasz séffel, remek ételekkel, autófutáros házhoz szállítással, helyben pedig parádés környezettel találkozhatunk a Nagyréten, ami úgy van eldugva a város zajától, hogy közben mégis pont a szemünk előtt borul virágba. A célközönség adott, a Prato pedig sikerre van ítélve.

Címkék

Elérhetőségek

Trattoria Prato 1029 Budapest, Nagyrét utca 22. Facebook-oldal Weboldal