138 képet láthatunk az idei World Press Photo tárlatán, amit a nemzetközi zsűri 130 ország 4066 fotóriporterének 64 823 fotójából választott ki. A Magyar Nemzeti Múzeumban idén is öt héten át lesz látogatható a kiállítás, ahol az amazóniai disztópia dokumentálásától a Capitolium ostromán át az ukrajnai háborúig rengeteg történetet láthatunk majd. A tárlat szeptember 23. és október 30. között tekinthető meg.

Legyen szó zenéről, irodalomról, festészetről vagy fotográfiáról, minden művészeti alkotás képes megmozgatni a lelkünket és hat az érzéseinkre. Ez a hatás különösen igaz a World Press Photo kiállításokra, ugyanis a fotókon elkapott pillanatok és történetek mindig borzongást és katarzist váltanak ki a látogatókból. A tárlaton gondosan feltárt történeteket láthatunk, amik megörökítéséhez a fotóriportereknek gyakran a legellenségesebb környezetben kellett helytállniuk, sokszor az életüket kockáztatva.

A pályázat előzsűrizésében idén új formátumot vezettek be: regionálissá tették, ezért a helyi eseményeket még értőbben tudták értékelni, így a globális zsűrizés előtt az adott pályázatokat külön-külön értékelte az ázsiai, az afrikai, az európai, az észak- és közép-amerikai, a dél-amerikai, a dél-kelet-ázsiai és az óceániai előzsűri. Az új struktúra nyomán váratlan témákat, képeket, nézőpontokat és formátumokat látunk. A World Press Photo megmutatja, hogy ugyanaz történik a világon mindenhol: klímaválság, küzdés a társadalmi igazságosságért, nők elleni erőszak és számtalan tüntetés, de a borzalmak mellett mindig megjelenik a remény is. 

Ahogy az elmúlt négy évben, úgy idén is a Magyar Nemzeti Múzeum ad otthont a tárlatnak, ami idén is öt héten át lesz látogatható. A hollandiai World Press Photo Foundation 1955 óta szervezi a világ legjelentősebb pályázatát és annak nyomán a leglátogatottabb kiállítását, amely mindig az előző évet mutatja be 120 helyszínen. Szeptember 23. és október 30. között érdemes lesz a kísérő kiállításokra is figyelni, ezek között lesz Radisics Milán Lábnyomunk, az ember hatása bolygónkra című tárlata és a Hamu és Gyémánt magazin 10 ikonikus fotója a hazai kulturális szcéna meghatározó alakjairól.

Címkék