Ezúttal is nagyon sokféle programból szemezgethettek a következő hét napban, illetve az ünnepi hétvégén. Válogathattok néhány többnapos rendezvény közül, ahol augusztus 20-i ünneplést tarthattok, ilyen például a sokadik alkalommal megrendezésre kerülő Kenyérlelke Fesztivál vagy a Mesterségek Ünnepe, de érdekes kérdésekre kaphattok választ az államalapítás ünnepére szervezett pénteki tárlatvezetésen is a Magyar Nemzeti Múzeumban. Szombat este egy különleges estét tölthettek a 360 Bar tetején, a város felett, ahonnan kiváló kilátás nyílik a tűzijátékra. Vasárnap az ausztrál Ocean Alley érkezik az A38 Hajóra, de onnan nem messze, a Műegyetem rakparton Hiperkarma-hangulatba kerülhettek. Ezenkívül a hétvége vár egy éjszakai teljesítménytúrával is, ahol a Gyermekvasút minden állomását, valamint a környék főbb látványosságait csodálhatjátok meg.

Augusztus 18., csütörtök

Chill Garden: New wave – Glass

Chill Garden: New wave eseménysorozat augusztus 18-i programja Glass címen kerül megrendezésre, és pont az a kettősség és átmenetiség jellemzi, mint az üveg anyagát. Az esemény középpontjában a kísérletező, atmoszférikus zene fog állni, és a Róth Miksa Emlékházat három meghívott előadó egyedi hangról alkotott elképzelései töltik majd be. Hallhatjuk az EccotVirgot, Esteban de la Torre szólóprojektjét, valamint Kaincz Orsolya és Molnár András zenés játékait is.

További infók 

Lóci Játszik – Divinyi Réka: 80 nap alatt a Föld körül

A TRIP, a Vígszínház és a Kult 2* közös produkciójaként Magács László rendezte meg Verne Gyula közismert regényét. A 80 nap alatt a Föld körül szövegét Divinyi Réka, zenéjét pedig a Lóci játszik zenekar tagjai írták. Augusztus 18-án a Városmajori Szabadtéri Színpadon nézhetjük meg Phileas Fogg angol úriember őrült és izgalmas utazását.

További infók 

Aurevoir. – lemezbemutató, vendég: Góbé

Augusztus 18-án nem akármilyen ritmusokra rophatjuk majd a Budapest Parkban: érkezik az Aurevoir., akiktől esthajnaltól magyar, cigány, ír és délszláv népzenére, illetve a 60-as évek beatkorszakának különleges egyvelegére számíthatunk, és az egyszer biztos, hogy a zsámbéki gyökerű, többszörös Fonogram-jelölt turbo-etno nyolcas fogat most is rendesen odateszi magát. A koncert után pedig semmiképp sem térünk még nyugovóra: a táncos lábaknak a nyár egyik legnagyobb szabadtéri táncházában a Góbé zenekar húzza a talpalávalót.

További infók 

Táncház a csillagos ég alatt – Góbé

Augusztus 18-án érdemes jól gazdálkodni az energiánkkal, az Aurevoir. koncertje után ugyanis a nyár legnagyobb szabadtéri táncházára számíthatunk: a Budapest Parkban 22 órától a Góbé zenekar fogja húzni a talpalávalót.

További infók 

Augusztus 19., péntek

Út a koronázási palástig – tárlatvezetés a Magyar Nemzeti Múzeumban

Hogyan éltek őseink, és hogyan érkeztünk meg a Kárpátok lábaihoz? Kik vezettek minket? Miért nem hordhatta István a koronázási palástot? Mindezekre a kérdésekre választ kaphatunk az államalapítás ünnepére szervezett tárlatvezetésen a Magyar Nemzeti Múzeumban. Augusztus 19-én 11 órától kezdődően vehetünk részt az eseményen, amely három kiállítás tárlatába enged betekintést.

További infók 

Utcazene Fesztivál és Food Truck Show – Szent István Nap 2022

Az Utcazene Fesztivál és Food Truck Show programsorozatnak köszönhetően a Veszprémi Utcazene Fesztivál és a város legmenőbb food truckjai beköltöznek a Szabadság térre és a környező utcákba. A háromnapos rendezvény alatt kora délutántól késő estig hallgathatjuk a legkülönfélébb zenei stílusokat, miközben a legjobb minőségű street food kínálatot kóstolhatjuk végig.

További infók 

Panoráma Classical – Szent István Nap 2022

Augusztus 19. és 21. között a magyar komolyzene legszebb dallamai csendülnek fel a Panoráma Classical programsorozat keretében, melynek célja Magyarország komolyzenei életének méltó módon történő bemutatása: a Filozófusok kertjében babzsákokból, puha pokrócokról élvezhetjük az élő zenét, miközben panoráma nyílik a budai Várra, a Parlamentre és a Bazilikára. A helyszíni vendéglátók pedig gondoskodnak a finom falatokról, italokról.

További infók 

Kenyérlelke Fesztivál 2022

Idén nyolcadik alkalommal szervezik meg Budapesten a hagyományosan kenyeret készítők találkozóját, melynek egyik fő célja, hogy a kenyér szerelmeseit összehozza egy olyan eseményen, ahol megismerhetik egymást és kicserélhetik a tapasztalataikat

A szervezők arra törekednek, hogy visszahozzák a köztudatba az igazi kenyér fogalmát, készítésének változatait és eredeti ízeit. A fesztiválon így egy versenyre is benevezhetünk, legyünk tapasztalt kenyérsütők vagy bátor érdeklődők, és három kategóriában mérhetjük össze a tudásunkat.

További infók

36. Mesterségek Ünnepe

Közel ezer kézműves mester foglalja el a budai várat augusztus 19. és 21. között, a 36. alkalommal megszervezett Mesterségek Ünnepén. Idén az esemény kiemelt témája a faművességhez kapcsolódó mesterségek lesznek, díszvendégként pedig Dél-Koreát köszönthetjük. Ahogy azt megszoktuk, fellépők százai szórakoztatnak előadásokkal, egész napos mesterségbemutatókkallátványműhelyekkel, a folkkocsmában pedig beszélgetésekre, koncertekre és táncházra számíthatunk. Érkezik többek között a MazsiMó–GipsyMó és a Hudaki Villige Band Ukrajnából, de gasztronómiai és divatbemutatókból sem lesz hiány. 

A legkisebbeknek gyerekprogramokkal kedveskednek a szervezők: minden nap gyerekkoncert, mese- és tánctanításkézműves-foglalkozás várja őket.

További infók 

A Gyermekvasút nyomában – 20 km éjszakai teljesítménytúra 2022

Augusztus 19-én ismét megszervezik az éjszakai teljesítménytúrát, ahol a Gyermekvasút minden állomását, valamint a környék főbb látványosságait – a Normafa-lejtőt, a János-hegyi Erzsébet-kilátót, a Nagy-Hárs-hegyi Kaán Károly-kilátót és a hűvösvölgyi Nagyrétet érinthetjük.

A túra célja a Budai-hegységen belül a Gyermekvasút, valamint a környékén lévő kirándulóhelyek és nevezetességek megismertetése, népszerűsítése, a fizikai állóképesség fejlesztése, a figyelem felhívása a környezet megismerésének, szeretetének és védelmének fontosságára, miközben találkozási lehetőséget biztosít a Gyermekvasutat és környékét kedvelő természetbarátok számára.

További infók 

Augusztus 20., szombat

SANTSAT & mhmm

A régi santsatolóknak biztosan nem mondunk újat, ha az augusztusi buli helyszínéről van szó: ismét bevesszük a Gödöllői Arborétumot, hogy áttáncoljuk magunkat szombatból vasárnapba. A fellépők tekintetében sem fog változni a színvonal, érkezik többek között a hari_dramaAcidealTelemala, Yorgos, és még sokan mások.

További infók 

MKVM 56

Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum fennállásának 56. évfordulóját ünnepelhetjük augusztus 20-án, egy egész napos születésnapi rendezvényen. A családi játékok, nyomozás mellett kávétörténeti utazáson vehetünk részt, és bepillantást nyerhetünk a zsidó étkezéskultúrába is. Az időszaki kiállítóterekben tárlatvezetések indulnak: szó lesz Gönczi Gebhardt Tibor grafikusról és Spelter Henrik cukrászmesterről is.

További infók 

Secret Garden Special – buli és tűzijáték

Augusztus 20-át egy különleges estével ünnepelhetjük, a város felett. 17 órától a Geospirit presents: The Secret Gardens around the World buli segít hangolódni a tűzijátékra, majd Sobek biztosítja a talpalávalót egészen hajnali 2-ig.

További infók 

Augusztus 21., vasárnap

Road Movie Live: Hiperkarma

Augusztus 21-én, vasárnap este Road Movie Live Hiperkarma-koncerten vehetünk részt a Szent István Nap programsorozat keretében. A magyar alternatív rockzenét játszó együttes egy végigbulizott nyár után a Műegyetem rakpartra hozza el a régi és új slágereket meg persze az utánozhatatlan Hiperkarma-hangulatot.

További infók 

Ocean Alley (AU) – lemezbemutató koncert

Az ausztrál Ocean Alley az elmúlt években igen nagy hullámokat keltett pszichedelikus szörfrock zenéjükkel: végigmászták az ausztrál toplistákat, telt házas koncertek sora és sokat dicsért fesztiválfellépések szegélyezik útjukat, játszottak többek közt a Reading & Leedsen, a Splendour In The Glassen és a Szigeten is, ahol tulajdonképpen ők nyitották az A38 Sátorban a fesztivált. Mindeközben több mint 60 millió stream- és 1,4 millió Spotify-hallgatót sodort magával napsütötte pszichedelikus zenéjük.

A sydney-i hatos tavaly jelentette meg harmadik, Lonely Diamond című lemezét, augusztus 21-én pedig visszatérnek Budapestre, hogy az A38 Hajón, a Duna hullámain mutassák be új dalaikat.

További infók 

Augusztus 22., hétfő

Gyerek / Otthon – kiállításmegnyitó

2020 tavaszán új rendeletet hoztak: a Covid-19-vírus miatt többek között a gyermekotthonokban lakók esetében kijárási, látogatási tilalmat rendeltek el. Ez a rendelet a gyermekvédelemben élő gyerekek és fiatalok életét különösen megnehezítette a világjárvány kezdetekor.

Borbás Gergő és Páder Petra felkerestek egy vidéki gyermekotthont, hogy megismerkedjenek az ott élő fiatalok gondolataival és érzéseivel a vírushelyzettel, valamint a megváltozott körülményeikkel kapcsolatban. Az ott megfogalmazott tapasztalatok képezik a Gyerek / Otthon című kiállítás anyagát, amit augusztus 22-től nézhetünk meg a Faur Zsófi Galériában. A megnyitó során a gyűjtött történetek performatív formában is megjelennek Páder Petra és Borbás Gergő tolmácsolásában, Tarczali Jenő szaxofonimprovizációjával kiegészülve.

További infók 

Múzeumi portyázás – Hopp Ferenc Múzeum

A Hopp Ferenc Ázsiai Művészeti Múzeum augusztus 22. és 26. között nyári tábort szervez. Ez az egyhetes program a szórakozás mellett segít megismertetni a gyerekekkel egy kicsit közelebbről a Szépművészeti Múzeumot és tagintézményeit: a Magyar Nemzeti Galériát és a Vasarely Múzeumot

A Hopp Múzeum Jurták és kolostorok kiállítása a kiindulópont, majd mongolok módjára portyázhatnak a 6–12 évesek, lóháton. A táborhely a Hopp-villa keleties hangulatú kertje lesz, ahol naponta 9 órától 17 óráig izgalmas programok várják a gyerekeket.

További infók 

Augusztus 23., kedd

Hajógyár x A38: Henri Gonzo akusztikus koncertje

Zene x Mozgás keddi eseményén nemzetközi sikernek örvendő táncosok mellett Henri Gonzót, az utóbbi 10 év egyik legkarakteresebb magyar alternatív hangját köszönthetjük új projektjének akusztikus dalaival. A Fran Palermo frontembereként híressé vált Henri ugyanis mostanában új vizekre evezett a zenében, és ezt augusztus 23-án is lesz alkalma megmutatni.

A táncművészet oldaláról pedig három különleges vendég is érkezik: Nagy Emese számtalanszor került már reflektorfénybe nemcsak hazánkban, hanem külföldön is. Ő alapította többek között a MAZE társulatot, de képviselte hazánkat már a velencei biennálén is. Oberfrank Réka tánctapasztalata is nemzetközi gyökerű, hiszen az egyik legjobb nevű dán tánciskola után egy spanyol társulatnál dolgozott. A tánc feléről a férfiakat Szeri Viktor képviseli majd, aki 30 éves kora előtt már sikeresen bezsebelt egy Staféta-díjat saját előadásával, az Outsidersszel.

További infók 

(Blue)Stone & Friends ft. Hobo, Ferenczi György

Blues for Fathers and Sons volt eredetileg a munkacíme ennek a koncertnek, amely részben utalás Muddy Watersre, részben utalás arra, hogy ezen az estén több generáció áll egyszerre a színpadra. A fellépők nem titkolt célja, hogy a 40-es, 50-es éveikben lévő apák elhozzák a fiaikat erre a rendhagyó zenés eseményre. 

Kőmíves „Stone” András gitáros 40. születésnapi koncertje után, 2019-ben jött az ötlet, hogy az emlékezetesre sikerült esemény mintájára minden évben szervezzenek egy blues jamboree-t. Augusztus 23-án ez meg is valósul: a Bluestone zenekar tagjai fúvósszekcióval kiegészülve, Földes László Hobo és Ferenczi György vendégszereplésével igyekeznek maradandó emléket szerezni minden elkötelezett bluesrajongónak egy olyan felállásban (kilencen), ahogy még sosem voltak színpadon.

További infók 

Augusztus 24., szerda

Hot Jazz Band

Az 1985-ben alakult Hot Jazz Band napjainkra Magyarország egyik legsikeresebb professzionális jazzbandájává vált. Annak a csodálatos zenei világnak a képviselője, melyet egy szóval jazzkorszaknak nevezünk. A 20-as, 30-as, 40-es évek, a korai jazz, a swing és a dixieland revival kel életre tolmácsolásukban. Repertoárjukon megtalálhatók az ugyanebből a korszakból származó magyar szerzemények is.

Augusztus 24-én őket hallhatjuk a Zsiráf Buda színpadán, ahol a megszokott nápolyi pizzák és finom koktélok is szebbé teszik a hétköznap estét.

További infók 

Petőfi200 Terasz: Kardos-Horváth János (KHJ)

Kardos-Horváth János első stúdiófelvételét a Hattyúk Tava zenekarral készítette, melyben ének-gitár volt a posztja. Az ezt követő Zuzmó zenekar 2000-ben alakult. A Kaukázus megalakulásának időszakában Fodor Máriusz is megkereste, előbbiből lett a Kaukázus, utóbbiból a Magashegyi Underground.

2021-ben A Dal 2021 műsorfolyam alkalmával a zenekar Egyetlen szó című dalával KHJ A Dal 2021 Legjobb Dalszöveg Írója címet, valamint az Év Legjobb Dalszövege Petőfi Zenei Díjat nyerte el. Augusztus 24-én őt hallhatjuk az Akvárium teraszán egy akusztikus koncerten.

További infók 

Címkék