Tavasszal a Magyar Nemzeti Galériában Art deco Budapest. Plakátok, tárgyak, terek (1925–1938) címmel nyílt kiállítás, amiért már akkor lelkesedtünk, mikor még csak a hírét hallottuk, ez a lelkesedés viszont csak még erősebb lett, miután bejártuk a tárlatot. A csillogás, a pezsgés, a mámor és az elegancia sajátos elegye lengte be a 20-as, 30-as éveket, ami szuperül átjön a kiállításon, sőt, az anyagát bemutató katalógus is az art deco habkönnyű világát testesíti meg. 300 oldal tömény art deco.

Az Art deco Budapest kiállításon több mint 250 kiállított tételt nézhetünk meg, a reklám- és filmplakátoktól kezdve a kisebb bonbonos- és teásdobozokon át egészen a lakások berendezési tárgyaiig. De korabeli divatfotókat, kisplasztikákat is látunk, illetve flitterektől csillogó ruhákat, amikben a legjobb mulatságokba jártak. Az art deco szerelmeseinek nemcsak a kiállítás, de a tárlat műveiből összeállított katalógus beszerzése is kötelező. Noha a két világháború közötti időszakot a könnyed élvezet jellemezte, a 300 oldalas katalógus már sokkal nehezebb, úgyhogy ez nem amolyan buszon olvasós könyv, sokkal inkább otthon lapozgatós.

Nemcsak a kiállításon bemutatott posztereket és tárgyakat nézegethetjük benne, de átfogó tanulmányokat olvashatunk a korszak történelmi, társadalmi és kulturális hátteréről is. Megtudhatjuk, milyenek voltak a polgári otthonok terei vagy a nagyvárosi mindennapok, olvashatunk az autózás, a motorozás és a repülés kultuszáról, de még Budapest-utópiákról is. A jövőképet persze erősen meghatározta a Metropolis című film, így nem véletlen, hogy a Lágymányosi egyetemi diákváros és az Erzsébet sugárút pályázatára is olyan tervek érkeztek be, melyeken hatalmas amerikai felhőkarcolók virítottak.

A két világháború között itthon is nőttek a fogyasztói igények, a korábbi luxuscikkek és gyarmati, egzotikus áruk a társadalom egyre szélesebb körében elérhetővé váltak. Az ezeket hirdető reklámok egyre csak szaporodtak: ott voltak a kirakatokban, az újságokban, a csomagolásokon és a közlekedési eszközökön is. Ezzel egy időben az üzletek is megváltoztak, megjelent a modern hatású beton, az üveg, a neonvilágítás és az art deco berendezés. A cégek neves tervezőkkel dolgoztak, így az üzletek kirakatát és enteriőrjét, a reklámokat és a termékek csomagolását is ismert grafikusok és iparművészek tervezték. 

Címkék