Ebben a kánikulában legszívesebben mind egy árnyékos helyen vagy vízparton lazulnánk, magunk mögött hagyva a munkát és az izzasztó, kényelmetlen munkaruhát, kosztümöt vagy öltönyt. De ha a nyaralás későbbre van ütemezve, ajánlunk nektek jó néhány programot a kikapcsolódásra. Csütörtökön Gallery MAX SSH! Graffiti. Streetart. Kortárssh. kiállításán vehettek részt, ahol a street art lesz a középpontban, és az anyaga 16 kortárs alkotó műveiből válogat. Pénteken a Park színpadára a Moderat szállítja Berlinből a legforróbb elektronikus trackeket, szombaton pedig visszatér a Sun & Soda nappali bulisorozata az Akváriumba, és a belváros szívébe varázsolja a tengerparti strandok, trópusi hangulatú bulik világát. A gyerekekre is gondoltunk, szombat délelőtt a legkisebbek is valódi meseszereplőkké válhatnak a Hunyadi téri gyerekplaccon. Vasárnap pedig Beck Zoltán és Vecsei H. Miklós közös estjén egy olyan egyedi előadást láthattok, amely improvizációból, kockáztatásokból és közös alakításokból alakul egésszé. A következő hét eleje pedig színházat, bulit és koncertet is tartogat.

Július 21., csütörtök

Koncertfilmek hete

rockzene történetének kiemelkedő zenekarait láthatjuk viszont a budapesti Cinema MOM Mozi koncertfilmekből és zenés filmekből összeállított nyári vetítéssorozatán, július 21. és 27. között. Olyan ikonikus zenekarok és zenészek filmjei kerülnek műsorra egy-egy estére, mint a Queen, a The Beatles, a Depeche ModeJohn Lennon, Roger Waters és David Gilmour.

További infók 

SSH! Graffiti. Streetart. Kortárssh.

graffiti divatjelenségként és szubkultúraként az 1960-as évektől terjedt el a nyugati világban, és azóta is folyamatosan korrelál a képzőművészettel, egyre nagyobb hatást gyakorolva az alkalmazott művészetekre.

Gallery MAX SSH-Graffiti.Streetart.Kortárssh. kiállítás szerveződő anyaga 16 kortárs alkotó műveiből válogatva mutat be néhány érdekes történetet, amelyek jól illusztrálják a műfaj meghatározó szerepét a kortárs vizuális kultúrában, miközben azt is végigkövethetjük, hogy miként fejlődött a serdülőkor lázadása, üzenni akarása művészetté vagy akár hivatássá. Július 21-én a kiállításon DJ Mango és a MONYO sörök is ott lesznek, autentikussá téve a kiállítás hangulatát.

További infók 

ZengaTerasz 15: HedoNick borkóstoló

ZengaTerasz eheti eseményén a szervezők a HedoNick Pincét látják vendégül. A borászat 2018-ban jött létre, a Nick család alapította, szőlőültetvényeik a badacsonyi borvidéken terülnek el, a Sabar-hegyen. Július 21-én Nick Sebestyén és Feldhoffer Péter mutatja be és tölti a borokat.

További infók

Parno Graszt táncház és mulatság

A két évvel ezelőtti telt házas Parno Graszt táncház után újra cigánymuzsika lengi be a Parkos éjszakát július 21-én. A zenekar 30. jubileumi koncertje után sem pihennek a lábak, 22:00-tól fergeteges táncház kerekedik, ahol Gellén Péter és Kovács-Gál Nóra végzik el a lépésmesteri feladatokat a Parno Graszt legcifrább dallamaira.

További infók 

Július 22., péntek

Vincze Adrienn: A mező virágainak éneke

Vincze Adrienn, a NatGeo fotográfusa és állatvédelmi projektvezetője látogat el július 22-én a Képezőbe. Az esemény első felében egy beszélgetésre készülhetünk, amelynek fókuszában az eredeti alkotások elkészültének körülményei, az egzotikus állatokkal kapcsolatos kriminológia, valamint az állat- és természetvédelem fontossága áll. Adriennt mindez nem csupán elméleti, hanem terepszinten is foglalkoztatja, tapasztalatait szívesen meg is osztja velünk. A program második felében pedig egy workshoppal készülnek a szervezők, ahol a témával kapcsolatban alkothatunk is.

További infók

Hongkong – A zavargások története

2019 őszén a teljes világsajtót megrázó tüntetéshullám söpört végig Hongkong városállamán. E pár hónap eseményeinek volt szemtanúja három, a Moholy-Nagy Művészeti Egyetemen végzett hallgató, akik ebben az időszakban ösztöndíjjal tanultak éppen a városban. Az ott készült fotókat és a hozzá kapcsolódó élményeket egy művészkönyv formájában dolgozták fel, amelyet most egy kiállítás keretein belül mutatnak be.

A könyv tartalma egy olyan multidiszciplináris dokumentáció, amely az eseményekbe belekeveredett hallgatók élményeit és emlékeit mutatja be, kiegészítve saját grafikai megoldásaikkal és nyelvezetükkel, létrehozva egy közös, kiterjesztett művészeti alkotást

További infók 

Moderat (DE), vendég: Catnapp (DE)

Július 22-én különleges vendégeket köszönthetünk a Park színpadán. A Modeselektor két tagja, Gernot Bronsert és Sebastian Szary, illetve az Apparat művésznéven alkotó Sascha Ring fúziójából létrejött Moderat hatalmas szenvedéllyel és lelkesedéssel szállítja Berlinből a legforróbb elektronikus trackeket a világ minden pontjára. Sikerük titka, hogy két olyan világot egyesítenek, ami első hallásra nagyon furcsa párosításnak hangzik: a Modeselektor dübörgő basszusait az Apparat érzékeny, finom dallamai egészítik ki. Öt év teljes csend után 2022-ben végre visszatérnek, rögtön egy új anyaggal, előttük pedig Catnapp teremti meg a hangulatot.

További infók 

Július 23., szombat

SUP Budapest: Éjszaka a városon át

Római-parttól Budapesten keresztül egészen a Kopaszi-gátig evezhetünk az év egyik legizgalmasabb SUP-os eseményén, július 23-án. Különleges élményt nyújt a város éjszaka a vízről, amikor hajóforgalom már nincs, és elcsendesedik a Duna, a parton pedig pezseg az éjszakai élet. A 15 km-es túra kb 3 órát vesz igénybe, és indulhatunk saját SUP-pal, de bérelhetünk is deszkát.

További infók

Sun & Soda 2022: Matador (IE) & Recondite (DE)

Idén nyáron is újraindul a Sun & Soda nappali bulisorozata, és a belváros szívébe varázsolja a tengerparti strandok, trópusi hangulatú bulik világát. Július 23-án az ír dj, Matador érkezik, őt követi Recondite német zenész, techno producer.  

További infók 

Gyerekplacc a Hunyadi téren: Mesés nap

Szombat délelőtt a legkisebbek is valódi meseszereplőkké válhatnak a Hunyadi téri gyerekplaccon. 10 órától a Magyar Népmese Színház előadását nézhetik meg, majd a kreatív sarokban készíthetik el a mesefigurák legfontosabb kellékeit, hogy teljes legyen a jelmez, a lovagi ügyességi játékokon pedig próbára tehetik rátermettségüket.

További infók 

Július 24., vasárnap

Csodás szállodák, régi történetek

Vasárnap a Korzózz Velünk egy újabb sétára invitál bennünket, a régi budapesti szállodák világába. A sétát az egykori Hungária Fürdőnél kezdjük, ahol korabeli pletykák, botrányok elevenednek meg, és arra is választ kaphatunk, hogy hogyan tartottak színházi előadást ott, ahol férfi kozmetikai szalon működött. A következő állomás a Hotel Nemzeti Budapest, ahol a főváros krémje fordult meg a XX. század elején. Megismerkedhetünk a hoppon maradt Rigó Jancsi történetével, de meg is kóstoljuk a híres süteményt, ott, ahol azt először elkészítették.

További infók 

TáncPark 2022

Nemzeti Táncszínház idén nyáron is szuper programsorozattal várja a tánc rajongóit. Július 14. és 24. között a Millenáris parkban a szabadtéri táncelőadások kapják a főszerepet. A hagyományokhoz hűen a 2022-es TáncPark műsorában idén is helyet kaptak flamenco, tangó, kortárs és néptánc előadások, valamint a közönség kedvencei. Az előadások között találunk Andalúzia ihlette tangót, a Balaton inspirálta kortárs táncot, érkezik a Duda Éva társulat Ramazuri címre keresztelt fergeteges tánc-cirkuszi előadása. Fókuszba kerül a néptánc, de lesz sanzon est, táncszínház és persze új bemutatók, melyek egytől-egyig nívós, mégis könnyed kikapcsolódást ígérnek a budapesti nyáresteken. (x)
 
További infók 

Beck–Vecsei: Kártyajáték

Van 32 lap, épp úgy, mint egy pakli magyar kártyában. A kártyák mindegyikén egy szó, egy félmondat: valami, ami az életfordulókat jelöli, vagy csak hangulatot, állatot, égitestet. Beck Zoltán és Vecsei H. Miklós közös estjén a közönség húzza a kártyákat, a két előadó ezekhez pedig verseket, dalokat, személyes élményeket kapcsol. A 10 kijátszott lap minden alkalommal egy új történetet kreál, így az előadás improvizációból, kockáztatásokból és közös alakításokból alakul egésszé.  

További infók 

Július 25., hétfő

Az idő árnyékában: színházi kutatótábor

Nyáron sem maradhat történetek és játék nélkül az Örkény Színház épülete. Ez a gyerekek ideje, ilyenkor az ő fantáziájukból született kalandok, szereplők és jelmezek töltik meg élettel a színház tereit.

Július 25-től 29-ig az Idő Őrzői toboroznak segítőket egy ötnapos küldetéshez. A tét óriási, a világot kell megmenteni az idő teljes összeomlásától. A játékmesterek Fahn Rebeka és Kabdebon Dominik, az ÖrkényKÖZ drámainstruktorai leszek, akik minden nap 9 órától 16-ig szórakoztatják a gyerekeket, és hozzák elérhetőbbé számukra is a színház világát.  

További infók 

Jazzelünk: YZZO, No Fear Unity

Hétkezdésként felszánthatjuk a PONTOON fedélzetét, hiszen hétfőn 20 órától színes és pörgős fellépők érkeznek. Az YZZO egy ritka együttállása a mindenféle egyéb projektekből (Grand Mexican Warlock, Trillion, Seen, Mrs. Columbo) érkező tagok ízlésvilágának. Utánuk a No Fear Unity veszi át az uralmat, és biztosítja a talpalávalót az éjszaka hátralevő részére.  

További infók 

Július 26., kedd

Magyar Nemzeti Táncegyüttes: A Tenkes kapitánya

Tenkes kapitánya című történelmi kalandfilm meghatározó szerepet töltött be a magyar televíziózás történetében. Az 1964-ben készült fekete-fehér film – mint a Magyar Televízió első sorozata – annak idején óriási népszerűségre tett szert. A történet a Rákóczi-szabadságharc idején, Siklós környékén folyó kuruc-labanc küzdelmeket dolgozza fel. 
 
Megőrizve a film legjelentősebb, legszórakoztatóbb epizódjait, a Magyar Nemzeti Táncegyüttes és a Honvéd Férfikar megidézi a kuruc kor legendás személyeit, zenei- és mondavilágát. A néptáncos kincsek segítségével július 26-án idézhetjük fel nemzetünk történelmének e korszakát, teljesebb képet nyújtva a kor nevezetes és névtelen hőseiről.

További infók 

Egyedi Péter / Mmamt – Egyszálgitáros koncert

Mmamt Egyedi Péter szólóprojektje. Egyedi Péter az elmúlt 10 évben az Óriást vezette, korábban az Isten Háta Mögöttben és az Annabarbiban játszott. A Rájátszás tagja, az underground zenei színtér aktív résztvevője. A Mmamt eredetileg Egyedi egy szál gitáros hálószobaprojektje volt, aztán nagyzenekaros, izgalmas zenei kaland lett, ami a teljes szabadság és a sokrétű hangszerelés ellenére továbbra is egy jól körbeírható világ: Egyedi intim, letisztult, belső feszültségektől teli világa, ami semmi korábbi munkájához nem hasonlítható. (x) 

További infók 

Akvárium Petőfi200 Terasz: Ohnody akusztik

Az Akvárium július 26-án Hegyi Dórit látja vendégül a Petőfi Teraszon: az Ohnody névre hallgató szóló zenei projektjében az énekesnő különböző művészeti irányokat ötvöz valamilyen koncepcionális elképzelés mentén. Minimalista rajzai, mély és őszinte versei és érzelmes énekhangja olvadnak össze ebben az interdiszciplináris projektben. A zenei és vizuális világban rejlő apró részletek, a rímeken és a vonalakon keresztül mind Dóri víziójának a kivetülései.  

További infók 

Július 27., szerda

Gojira (FR)

Jó öt évet várhattunk a Gojira új nagylemezére: a Duplantier testvérek modern metal bandája Fortitude címen adta ki hetedik albumát, ami a francia extrém metál zenekar eddigi legérettebb, kiforrott hangzású és komplex mondanivalóval rendelkező anyaga: sötét, komor, lesújtó hangszerelés és az aréna-rockzenére jellemző érzelmes dallamok kombinálása 11 dalban.

A zenekar július 27-én érkezik Magyarországra, az Új-Zélandról érkező thrash metal csapat, az Alien Weaponry és egy angol metalcore együttes, az Employed To Serve kíséretében.  

További infók 

Áron András & The Black Circle Orchestra

Áron András Artisjus- és kétszeres Fonogram-díjas előadó és dalszerző nagyzenekari projektje a Black Circle Orchestra, amit hosszú idő után 2020 nyarán hívott életre.

A tőle megszokott country és blues hangzású dalait több hangszerrel kiegészítve, még színesebb hangzásvilággal adja elő július 27-ei koncertjén a Várkert Bazár szabadtéri színpadán, olyan neves zenészekkel együtt, mint a Blahaluisiana zenekar billentyűse Pénzes Máté, a The Qualitons zenekar ritmus szekciója, Hock Ernő és Boros Levente, továbbá a The Pontiac zenekar gitárosa, Kiss Péter.  

További infók 

Címkék