Keresés EN
Ez a cikk több mint 1 éve frissült, elképzelhető, hogy a benne szereplő információk elavultak.

Ez is érdekelheti

Gasztró

Egy hónapon keresztül most a Deák téri Bamba Marhában is kipróbálhatjuk a smash burgereket

Pop-up smash burger hónap a Bamba Marhánál – a Deák téri egységben megkóstolhatjuk, hogyan kódolták Jancsa Janiék a legújabb burgertrendet.

Gasztró

Az otthon ízei egy tündéri magyaros bisztróétteremben – A lipótvárosi Retek Bisztróban jártunk

Palásthy Petra és Pusztai István tündéri magyaros bisztróétterme pár hónapja született újjá a Nádor utcai Vendégfogadó a Tigrishez egykori épületében, Dógi József séf pedig nagyszüleink vidéki ízeit hozza el nekünk, egy sokkal frissebb, modernebb köntösbe öltöztetve.

A belvárosban sétálgatva még éhesek sem voltunk, amikor először megpillantottuk az éttermet, mégis be kellett mennünk picit körülnézni, annyira hívogató volt a látvány. Számos másik helyen megtapasztaltuk, hogy milyen elképesztően nehéz eltalálni az egyensúlyt a modern világ és a klasszikus, kockás abroszos és piros lábasos, emlékcsalogató berendezés között, hiszen vagy túl érzelemmentesen steril lesz a végeredmény, vagy pedig pillanatok alatt át lehet csúszni a közhelypufogtató, sztereotip giccsbe. 

A Retek Bisztró azonban nagyon jó érzékkel és ízléssel tárja elénk a két világ ötvözetét.

A Retek Bisztró azonban nagyon jó érzékkel és ízléssel tárja elénk a két világ ötvözetét.

Petra és István már 2018-ban megnyitotta (pár sarokkal odébb) a Retek kapuit, de hamarosan teljesen kinőtték a parányi helyet, az új – nagyobb – lokációval pedig május végére lettek készen. A régi Retek picit rusztikusabb volt, mind a környezetet, mind az ételeket tekintve, a Nádor utcai étterem stílusos kialakítása, a régi és a modern világ egyensúlya azonban tökéletesen példázza az új kínálatot is, hiszen itt gyerekkorunk házias ízei abszolút kortárs megközelítésben jönnek elő, ahol elfelejthetjük az eddigi rossz beidegződést, miszerint az igazi magyar konyha a nehéz ételekről szól. A tapasztaltak alapján ugyanis lehet sokkal könnyedebb is.

A gulyásleves (2850 Ft) az egyik legjobb példa erre. Ízgazdag, telt, de közel sem zsíros lé, tökéletes állagú marhahús és szinte teljesen ress zöldségek, amik egy egészen üdítő és frissítő fogássá varázsolják ezt a sok helyen teljesen lejáratott, de jól elkészítve csodálatos hungarikumot. Egyrészt ott az óvatos jelzés, hogy kezdjünk el újra megtanulni rágni, másrészt a zöldségek íze így sokkal intenzívebb, mondhatni, őszintébb, az édességérzetük pedig remek kontrasztja a pont eltalált, visszafogott csípősségnek.

Amitől azonban teljesen lehidaltunk, az nem más volt, mint a sertésfasírt krémes krumplipürével és házi savanyúságokkal (4200 Ft). Kívül ropog, belül szaftos, pont olyan, mint amilyennek lennie kell egy igazán jó fasírozottnak. A paprikás csirke szarvasgombás vajas galuskával (4900 Ft) picit szakít ugyan a hagyományosnak gondolt ízvilággal, de felettébb izgalmas ízkavalkádban van annak része, aki ezt választja. Zárásul érkezett az örök kedvenc mákos guba (1950 Ft), amiért külön is vissza fogunk térni.

A Retek Bisztró nagyon el van találva. 

A Retek Bisztró nagyon el van találva. 

A szinte családias hangulatban jó ízekkel, stílusosan főznek, az apró kis sarkok, zugok tele vannak jól kitalált gegekkel, összeválogatott és saját kézzel készített, emlékidéző tárgyakkal. Szerencsére egyre többször leírhatjuk: nemcsak hogy éledezik a magyar bisztrókonyha, de lassan már dübörög! Most még egy olyan hely nyílt, ami nemcsak a külföldieket szólítja meg az autentikusnak mondott hazai fogásokkal, de ahol mi, magyarok is boldogan tudunk törzsvendégek lenni végre.

Cimkék

Hasonló tartalmak

Gasztró

Lost in Balagan with Elysian

Március 6-án a Balagan és Elysian együttműködését követhetjük és kóstolhatjuk végig. A zero waste égisze alatt megszervezett esemény a konyhán „leeső” alapanyagokra épül. Szabó Máté és az Elysian csapata az előző napokban szárít, fermentál, kóstol, hogy a nagy napon, este hét órától átvegyék az irányítást a pultban. Az összetevők között szerepel például füge, gorgonzola, cukkini és kesudió, úgyhogy biztosan különleges ízvilágú koktélokra számíthatunk.

Gasztró Szponzorált

Új étlap, különleges koktélok az ARAZ Étteremben, és egy mesés szecessziós kávézó a galérián

A közel 15 éves ARAZ Étteremben beszélgettünk Barka Áron séffel, kipróbáltuk a kedvenceket, a mesés kávézó pedig visszarepített az időben.

Gasztró

IN TOWN Hotpot

A kínai gasztronómia sharing conceptjeként ismert hot potjáért nem is kell messzire menni, hiszen a kőbányai Monori Center az egyik legautentikusabb étteremmel mutatja meg a kínai ételek sava-borsát.

Neked ajánlott

A