Gulyás Zsuzsi teljesen más szakmai háttérből érkezett a lakberendezés világába, a régi tárgyak iránti érdeklődését pedig akkor fedezte föl, amikor saját és barátai otthonát kezdte berendezni. A mid-century, vintage és retró bútorok nemcsak különleges formáikkal, hanem a mi világunktól sokszor megmosolyogtatóan különböző történetükkel is ingerlik fantáziánkat. Talán ezért is lehet, hogy Zsuzsi showroomként és irodaként is funkcionáló üzletében, a Patinában annak ellenére is egységes hangulat uralkodik, hogy maguk a tárgyak rendkívül sokféle stílust képviselnek, hiszen kiválasztásuknál elsődleges szempont, hogy különlegesek legyenek.

Nem mindenkinek adatik meg az a szerencse, hogy karrierje organikusan bontakozik ki és személyes érdeklődése tudatos irányt vesz. Gulyás Zsuzsi története sem ilyen tündérmese, de tény, hogy teljesen más szakmai háttérből indulva, saját otthonának berendezése által jutott el addig, hogy mostanra az Acai Spothoz és a Felicitához hasonló helyek és számtalan otthon berendezésével bízták meg. Ebben persze szerepe volt egy hosszabb londoni és tokiói tartózkodásnak is, Zsuzsi ugyanis ekkor kezdett el piacokra, használt bútorok közé járni. Ahogy meséli, az angolok a történelem szerencsésebb alakulása miatt másként tekintenek a háború utáni időszak bútoraira, nem feltétlenül kapcsolódik hozzájuk a tömegtermelés és a felülről kényszerített ízlés lélektelen világa, amelyről a korabeli magyar, lengyel vagy csehszlovák bútorokat jobban megismerve is sokszor bebizonyosodik, hogy sokkal inkább sztereotípia, mint tényleges valóság.

Zsuzsi a zene felől közelített a korszakhoz, ezen keresztül ragadta magával a mid-century, vintage és retró bútorok világa, a Patinában éppen ezért gyakran forog The Beatles vagy David Bowie a lemezjátszón. Számára személyes érdeklődésből, nem tudatosan tervezett lépésekből állt össze a szakma. Ehhez persze nagyon sok bútort kell látni és megnézni, „egészen addig, ameddig már unja az ember”, mert ettől alakul ki a saját stílusunk, az, hogy milyen apró eltérések ragadják meg a figyelmünket. Ez nem rövid és nem is egyszerű folyamat, később sem lesz könnyebb, hiszen enteriőrök berendezésével foglalkozó szakemberként folyamatosan a saját ízlést kell közös nevezőre hozni az ügyfelek igényeivel.

A Patinát szándékosan nem nevezzük lakberendezési üzletnek vagy galériának, mert alapvetően mindkettő és egyik sem. Zsuzsi először saját otthonát kezdte berendezni szebbnél szebb tárgyakkal, majd megjelentek az első megrendelők, velük párhuzamosan pedig azok a bútorok, amelyeket már nem kifejezetten a lakásába vásárolt, de tudta, hogy valahol majd jó gazdájuk akad. Ez a gyűjtemény egyre növekedett, és túllépte a család tárolókapacitását, kinőtte a pincét és a lakást is. Ekkor kezdtek el megfelelő helyet keresni. Így született meg a Patina, először egy webshophoz tartozó showroomként, ma már hétköznapokon, munka után néhány órára nyitva tartó üzletként.

A bolt egy világos, jókora saroküzletben található, ez is erősíti azt a légies, pasztell színek uralta hangulatot, ami Zsuzsi stílusának sajátja. Mivel a lakások alapvetően négyzetes alaprajzúak, a berendezések pedig szögletesek, sokszor éles sarkokkal, ezekhez érdemes antropomorf, organikus formákat, áttetsző és játékos darabokat választani, amik vezetik a szemet a térben. A bútorok javarésze az 50-es, 80-as évekből származik, csehszlovák, lengyel és magyar gyárak termékei mellett elsősorban olasz és angol bútorokat találunk, olyan cégektől, mint a Kartell, az Artemide, a G-Plan, de a francia tervező, Philippe Starck székei és skandináv darabok is megfordultak már a kínálatban.

A csinos és elegáns ülőbútorok, vagy éppen a titkos csehszlovák kedvenc, az Ikeának is dolgozó Jiří Jiroutek izgalmas színkombinációjú vitrinje, Tátra bútorok, muranói üvegváza, skandináv és angol lámpák között néhány vicces és sajátos tárgynak is jut hely, például annak az ötvenes évekből származó, egyedi, fémalkatrészek, evőeszközök és italkupakok felhasználásával készült pálmafás lámpának, amit Zsuzsi az internetről rendelt. 

A vidáman mosolygó, koronás Lady Dianát ábrázoló gobelin bizonyára sok munkát adott a készítőnek, azt azonban elfelejtették feltüntetni, hogy az alkotás jóval kisebb, mint amekkorának kinéz, így amikor megérkezett Zsuzsihoz, először nagyon meglepődött a méretén, akár úgy is érezhette, hogy a mindig kedves, hímzett hercegnő most jól szórakozik elővigyázatlanságán.

Nem egyszerű megtalálni azt az inspirációt, amelyhez környezetünk berendezésekor kapcsolódni tudunk. Míg a lakberendezési magazinok szinte hemzsegnek a színektől, addig legtöbbünk lakása inkább a biztonságos, szürke-bézs-fehér háromszögben mozog. A használt retró bútorok funkcionalitásukban gyakran nem versenyezhetnek modern társaikkal, de arra tökéletesek, hogy egyedivé és személyessé tegyük a környezetünket. Szuper érzés egy-egy olyan tárgyat befogadni a lakásunkba, amit valaki már szeretett előttünk. Ha pedig saját képünkre formálnánk az otthonunk, a Patinában online vagy offline formában is tökéletes tippeket kapunk arra, hogyan álljunk neki.

Címkék

Elérhetőségek

Patina Webshop + Showroom 1137 Budapest, Katona József utca 2/D Facebook-oldal Weboldal