Ha a következő hét napban még nem nyaraltok, akkor sem kell aggódnotok, hiszen a főváros számtalan programra ad lehetőséget, így mi összegyűjtöttük közülük a legizgalmasabbakat. A forróságra tekintettel garázsvásárt rendeznek éjszakai kivitelben, ahol a lágy esti szellőben hideg sör, fröccs és limonádé mellett vintage kincseket, csetreszeket, növényillusztrációkat és plakátokat is beszerezhettek. A Szánsájn Fesztiválon több mint 70 film vár rátok a Cirko-Gejzírben, a VárKERT mozi programjában pedig az idei Friss Hús Budapest Nemzetközi Rövidfilmfesztivál díjnyertes rövidfilmjeit láthatjátok. Zenei téren is erős hétre számíthatunk: csütörtökön egy ukrán elektro-folk zenekar, a Go_A modern elektronikus dance ütemek, az afrikai dobok és az erőteljes gitárjáték egyvelegével mozgat meg, pénteken Дeva különleges zenéje kalauzol titeket egy ősi földre, vasárnap az Anti–Flag amerikai punk rock együttest hallhatjátok, míg kedden egy sokoldalú művész, Gary Clark Jr. zenéjét élvezhetitek, aki zseniálisan ötvözi a blues, a rock, a soul és az r&b elemeit.

Július 7., csütörtök

Vintage Night Market – garázsvásár éjszakai kivitelben
 

Lágy esti szellő, hideg sör, fröccs és limonádé, na meg persze a megszokott vintage kincsek, csetreszek, növényillusztrációk, plakátok – július 7. és 8. között kicselezzük a nyári kánikulát, és este vásározhatunk a Budafoki út 70. szám alatt. Érkezik a portékájával az e40 design, a Retrohungary és Medvegy Péter, akiknél retró bútoroktól kezdve, a különleges porcelánokig, kiegészítőkig, sok érdekesség között kutathatunk.

További infók 

GO_A (UA), Helka

Go_A egy ukrán elektro-folk zenekar, amely az autentikus ukrán éneket, a modern elektronikus dance ütemeket, az afrikai dobokat és az erőteljes gitárjátékot ötvözi egy heves és felejthetetlen hangzásban. A csoport énekesnője, Kateryna az ősi kelet-európai folklórtechnikát, a fehér hangot is alkalmazza, amely nyitott torkon és szabad hangerőn alapul. Július 7-én őket hallhatjuk az A38 Hajó színpadán.

Az est során fellép Helka is, akinek zenéjét a sémákból való kiszakadás, a kísérletezés, a különböző stílusok fúziója jellemzi. Első önálló albuma, a Korközlő 2020-ben jelent meg, mely autentikus népzenét, népzenei feldolgozásokat és saját dalokat tartalmaz.

További infók 

Szánsájn Fesztivál 2022

Több mint hetven film, frissítő italok és nyári hangulat vár bennünket az ötödik kerületi artmoziban, a Cirko-Gejzírben, a már hagyománnyá vált nyári Szánsájn Fesztiválon. A legnagyobb filmfesztiválok díjnyertes alkotásai mellett (45 évGyújtogatókMég egy kört mindenkinekÉlősködők) olyan közönségsikereket is újra vetítenek, mint például a PatersonA vendégek vagy éppen olyan kultikus filmeket, mint a Sátántangó. A szervezők premier előtti vetítéssel is készülnek: a Fiatal szeretők című francia romantikus filmet nézhetjük meg hónapokkal a mozibemutató előtt.

További infók 

Átrium Staff zenekar adománygyűjtő koncert

Az Átrium közelgő bezárásának híre megmozgatta a közönséget, és többen adománygyűjtést kezdeményeztek. Július 7-én ismét támogathatjuk az Átrium csapatát, a háromnegyed tíztől kezdődő koncert bevételét ugyanis a színház fennmaradására fordítják a szervezők.
 
Az Átrium csapatának tagjaiból alakult Átrium Staff zenekar koncertjén a színház előadásaihoz szorosan és lazán kötődő dallamok különleges feldolgozásban csendülnek fel. A koncerten többek között Az Őrült Nők KetreceA félelem megeszi a lelket, az Isteni végjáték, a Mefisztó és A trianoni csata című előadásokból ismert és kedvelt dalokat hallhatunk.

További infók 

Július 8., péntek

Majorka 15: Co Lee, Ivan & The Parazol, Blaize

A Városmajor kapujában álló kedvelt gasztrokocsma, a Majorka, idén lett 15 éves. Ennek méltó megünneplésére július 8-án kerül sor: egy jó ital mellett, a gesztenyefák lombja alatt, miközben a hangulatról a meghívott zenészek gondoskodnak. Érkezik Co Lee, a kétnyelvű rapper Budapest nyüzsgő underground szcénájából, majd a városmajori kötődésű Ivan & the Parazol, az estét levezetésként pedig Blaize zárja.
 
További infók 

ДEVA, hari_drama

Дeva, azaz Takács Dorina nemrég tűnt fel a hazai könnyűzenei színtéren, de már most számtalan sikert tudhat magáénak. Különleges zenéje egy ősi földre kalauzol bennünket: a lágy hangok, a selymesen pulzáló basszus és a többszólamú mantrák a magyar népdalok szövegeivel vannak fűszerezve. Neve szinte azonnal felkerült a HOTS shortlistjére, amely a nemzetközi zenei színtéren legpiacképesebb előadók névsora. Januárban Music Moves Europe díjban részesült a holland Eurosonic fesztiválon, és Csillag címmel megjelent a bemutatkozó albuma is.

Európai turnéja után július 8-án Budapesten koncertezik a Kobuci kertben. Az estet a szintén fúziós, pszichedelikus hari_drama nyitja majd.

További infók 

Electric Lounge: Antilope Kid

Az Antilope Kid az énekes-billentyűs Linczényi Márkó vicces és harsány egyszemélyes zenei projektje, Márkó amellett, hogy zenész, egyben Magyarország legnépszerűbb podcastjának műsorvezetője (Márkó és Barna Síkideg). Aki hallott már tőle dalokat, az Szia urammal köszön a barátainak, az étteremben bevallja, hogy Vegán wok, bármikor kinyom 10 kilót és elég bátor ahhoz, hogy felszívjon egy kis Diszkólisztet. Július 8-án, a Várkert Bazárban élőben is hallhatjuk ezeket a dalokat.

További infók 

Július 9., szombat

Lyukkamera workshop

camera obscura (latin, jelentése: sötét kamra) lencsetag nélküli optikai eszköz, mely a környezet vizuális leképezésére szolgál. Egy minden oldalról fénytől védett doboz vagy szoba, melybe a fény egy apró lyukon keresztül hatol be. Lyukkamera segítségével újraértelmezhetjük a képalkotási képességünket, az autó fókusz és telefonban szerkesztés helyett hagyományos, analóg eszközökkel hozzuk létre és szerkesztjük a fotókat, aminek során a szemünk láttára tárul fel egy új inverz világ.

Július 9-én elkészíthetjük a saját lyukkameránkat, egy délutáni workshop során, Kovács Gyula A. vezetésével. Az erre kialakított sötét szobában magunk hívathatjuk elő a képeinket, és az elkészült alkotásokat, a pop-up kiállítás bontása után haza is vihetjük.

További infók 

Utcabál – Bal de rue

Francia Intézet július 9-én rendezi meg hagyományos utcabálját az Intézet előtti téren, ahol a francia nemzeti ünnepet zenével és tánccal, illetve kézműves foglalkozással ünnepelhetjük. A jó hangulatot az újonnan nyílt Bistrot français fogja fokozni, ahol borokat, söröket, és finom harapnivalókat kínálnak. Részt vehetünk gyerekeknek és felnőtteknek szóló művészeti foglalkozáson, az épület 30. évfordulójához kapcsolódó közös alkotásokkal, és koncertekből sem lesz hiány: érkezik Anna Majidson, OIEE és egy meglepetés előadó.

További infók 

Gardrób közösségi vásár

Július második szombatján az ELTE Gömb Aulában bocsáthatjuk áruba a gardrób mélyére száműzött ruháinkat, vagy általunk készített termékeket. Ha csak nézelődni mennénk, azt is megtehetjük, könnyen lehet, hogy ami másnak megunt, sosem használt ruha, az nekünk a nyári kedvencünk lesz.

További infók 

Szekérfesztivál 2022

A Ratha-yātrā, vagyis a Szekérfesztivál India egyik legősibb és legnagyszabásúbb ünnepe, melyre évente mintegy 1,7 millió ember gyűl össze. Az eseményt több mint 50 éve, számos nyugati nagyvárosban is megrendezik, a fesztivál Magyarországon is beépült a Krisna-hívők és a főváros tradíciójába.

Két év kihagyás után ismét részt vehetünk az ünnepségen, mely a Vörösmarty Téren kezdődik, majd a Városligetben vár minden kíváncsi résztvevőt. Az idei fesztivál vezérmotívuma a béke, különös figyelmet fordítva a szomszédunkban zajló háborúra. Ezért zenés békemeditációt szerveznek, de ahogy megszokhattuk, koncertek, előadások, hennafestés, gyerekprogramok, filozófiai beszélgetések és indiai kirakodóvásár is vár minket a helyszínen. 

További infók 

Versszínház a Fiumeiben Turek Miklóssal

Július második szombatján Turek Miklós színművész versszínházi monodrámáját hallhatjuk a Fiumei úti sírkertbenJózsef Attila utolsó éjjeléről. Egy soha meg nem íródott búcsúlevél története lesz a középpontban, az emberi megvirradás pillanata föld alatt és föld fölött. Az előadásban zeneileg közreműködik Szitha Miklós zeneszerző, a Liszt-díjas TALAMBA Ütőegyüttes alapító tagja.

További infók 

Július 10., vasárnap

WAMP a Várkert Bazárban

A júliusi WAMP Várkert Bazár neoreneszánsz kertjében lesz megtartva. A kiállítók színe-java készül erre az alkalomra egyedi tervezésű ruhákkal, táskákkal, grafikákkal, kerámiával, ékszerekkel, kiegészítőkkel, hogy felfrissítsük a nyári ruhatárat, vagy megajándékozzuk szeretteinket különleges designtermékekkel.

További infók 

Anti-Flag (US), vendég: Satelles

Az Anti–Flag amerikai punk rock együttes, 1988–ban alakult Pittsburgh-ben. Első nagylemezüket 1996-ban adták ki, dalaikat társadalomkritikus, gyakran politikai töltetű megszólalásmód jellemzi. Idén július 10-én ők lesznek az A38 Hajó vendégei, előttük pedig a budapesti dallamos hardcore zenekar, a Satelles fog zenélni.

További infók

Július 11., hétfő

Boltkórosok cserenap

Ismét megszervezik a B72 Stúdióban a Boltkórosok cserenapját. Az esemény lényege, hogy az otthon kiszelektált ruháinkatkiegészítőinket egyszerű, élvezetes, pénztárca és-környezetbarát módon cseréljük le. A szabály egyszerű: amennyit hozunk, annyit is vihetünk haza magunkkal.

További infók 

HESSZ // .Oon

Hétfőn délutántól egészen hajnalig a „Jazzelünk” jóvoltából hesszelhetünk a Pontoonon, ráadásul szó szerint a HESSZ csapatának az ütemeire. Jönni szokás szerint nem csak ér, de erősen ajánlott is, hiszen délutántól hajnalig lehet majd bugizni és rugózgatni a fedélzeten.

További infók 

Július 12., kedd

Gary Clark Jr. (US), vendég: Samantha Fish (US)

Gary Clark Jr. sokoldalú művész, aki zseniálisan ötvözi a blues, a rock, a soul és az r&b elemeit. Ezt remekül példázza, hogy három, teljesen különböző műfajban nyert már Grammy-díjat. Nem csoda tehát, hogy páratlan tehetsége után a legnagyobb sztárok kapkodnak két kézzel. A Guns N’ Roses csapatával indult világkörüli turnéra, amelynek néhány napos szünetében ugrik át Magyarországra, hogy július 12-én a Budapest Park közönségének zenéljen. A meghívott vendég Samantha Fish amerikai énekesnő lesz.

További infók 

Tukker Blast Fest

Július 12. és 13. között a Tukker Blast Fest kétnapos fesztiválján bulizhatunk a Gólyában. A fellépők a világ különböző pontjairól érkeznek: első nap a PLF (US), Bandit (US), Decultivate (CZ) zenél, szerdán pedig az Escuela grind (US), Six-score (AT) és a Mass Reaction.

További infók 

Július 13., szerda

VárKERT mozi – Friss Hús Best of 2022

2022-ben tizedik alkalommal rendezték meg a Friss Hús Budapest Nemzetközi Rövidfilmfesztivált. A Friss Hús elsődleges célja a legújabb magyar és külföldi rövidfilmek bemutatása, valamint egy olyan szakmai fórum felépítése, ahol a visszajelzésre és párbeszédre vágyó alkotók egy nagyobb közönség előtt mutathatják meg filmjeiket. 

VárKERT mozi programjában az idei fesztivál díjnyertes rövidfilmjeit láthatjuk. A vetítés előtt a film egyik alkotójával, a rendezővel, az operatőrrel vagy a főszereplővel beszélgethetünk, aki betekintést enged a film kulisszái mögé, és mesél majd az előkészületről, a forgatásról és a film utóéletéről is.

További infók 

Víz, napfény, nyár – A tengertől a Balatonig

Hogy nyaraltak ők? A Virág Judit Galéria nyári kamaratárlatán magyar festők vízpartokat és napsütötte tájakat ábrázoló műveit láthatjuk. A 19. század realizmusát Bruck Lajos és Deák Ébner Lajos finom naturalista művei képviselik.

magyar modernizmus és a Párizsi iskola művészeitől – Kádár Béla, Kmetty János, Kernstok Károly, Márffy Ödön, Csók István, Vaszary János és Derkovits Gyula – napfényes, a nyár legszebb pillanatait idéző alkotások kaptak helyet.

Megtekinthetjük Patkó Károly, valamint a Gresham-körhöz tartozó Szőnyi István és Egry József festményeit is, akiket szinte egy életen át megihletett a Dunakanyar, Zebegény és a Balaton-felvidék. A kiállításon kortárs alkotók, például Fehér László, Radák Eszter és Bodolóczki Linda legújabb művei is láthatóak.

További infók

Címkék