Tudjuk, hogy nyár közepén leginkább a nyaralás, a vízpartok és a jeges frissítők képe lebeg a szemünk előtt, de egy picit érdemes már most az őszre gondolni – már csak azért is, mert hátha ki tudjuk cselezni a hőérzetünk és pár fokkal hűvösebbnek érezzük a levegőt. De a Magyar Zene Háza őszi programjait is érdemes már most böngészgetni, mert olyan különleges, kísérletező és stílusokat vegyítő koncerteket, Távol-keleti Komolyzenei Fesztivált, Grammy-díjas és Mercury-díjra jelölt dalszerzőt is találunk köztük, amire megéri jegyet váltani. Sőt, októberben nyílik a magyar pop történetét bemutató időszaki kiállítás, amit mi már nagyon várunk!

Persze lehet vitatkozni azon, hogy mi szükség még egy hasonló intézményre, mint a MÜPA vagy egyáltalán, minek épület a Ligetbe, de mi örülünk, hogy a Magyar Zene Háza elkészült, mert funkcióját tekintve nagyon is jó, hogy van. Az állandó kiálltásról – amit szerintünk legalább egyszer mindenkinek látni kell – és a nemrég elkészült Kreatív Hangtérről is lelkesen számoltunk be, úgyhogy egészen izgalomba jöttünk attól a hírtől, hogy októberben egy új, interaktív időszaki tárlat nyílik, ami a magyar könnyűzene történetét járja körül. Egészen pontosan az 1957-től – vagyis az első magyar lemez felvételétől – 1993-ig, az első Sziget Fesztiválig tartó időszakot öleli fel.

Koncertekből sem lesz hiány az őszi szezonban, ami igazi stíluskavalkádnak ígérkezik, úgyhogy mindenki megtalálhatja a számára legizgalmasabb programokat. Mi mindenkit biztatunk, hogy bátran kísérletezzetek és fedezzetek fel új műfajokat és kevésbé ismert dalszerzőket, mert rengeteg különleges irányzattal és stílussal találkozhattok a pop- és a rockzenén túl. Ilyen az októberben fellépő izlandi ADHD zenekar, akik a skandináv jazz, a rock és a posztrock melankolikus egyvelegét játsszák, de a The Bad Plust is érdemes meghallgatni, akik avantgárd jazzbe és klasszikus kortársba ültetik például David Bowie, a Nirvana és a Pixies dalait. 

Akik szeretnek a lassabb tempóra lötyögni, és az amerikai folk rockban találják meg a katarzist, azoknak jó hír, hogy szeptember 10-én a Magyar Zene Házába látogat Mark Kozelek dalszerző Sun Kil Moon projektjével. A műfajok egész tárházát gyúrja össze Becca Stevens, aki már gyerekkora óta turnézik, úgyhogy októberi koncertjén biztosan lesz pop, jazz, funk és indie rock is. Jön Sam Lee is, a Mercury-díjra jelölt dalszerző, aki a Brit-szigetek népdalaiból és a vándorló cigányok dalkincséből merít ihletet saját zenéjéhez, elég izgalmasnak ígérkezik októberi koncertje. És ha már folk, az amerikai bluegrass és progresszív folkszíntér egyik legismertebb alakja, a mandolinon játszó, Grammy-díjas Chris Thile az első magyarországi koncertjét fogja adni októberben, mindenképpen nézzétek meg!

Világzenei fellépőkből sem lesz hiány, mi nagyon várjuk a Fanfare Ciocărlia koncertjét, akik egy – jó értelemben – elég elvetemült  rezes banda, ötvözik a jazz, a pop és a rock elemeit és még tradicionális lakodalmast is játszanak. Szeptemberben az itthon hasonló zenei világot képviselő Fanfare Complexa három tagjával fognak néhány dalban örömzenélni. Egészen más világ Ustad Wasifuddin Dagar zenéje, aki az indiai klasszikus zene legősibb formájában, a meditatív Dhrupad stílusban játszik, októberi koncertje a Szakrális zenei sorozat része.

Az elmúlt pár évben Itthon is hódít a K-pop, úgyhogy a Magyar Zene Háza koncertjei közül sem hiányozhat ez az irány, el is hozzák szeptemberben a LEENALCHI-t, akik tavaly nagyjából minden fontos díjat megnyertek a koreai popzenei díjátadón. Zenéjükben leginkább a dob és az ének – meg a rap – dominál, a pop mellett pedig a 80-as évek new wave-zenéiből is merítenek ihletet.

Ami a magyar zenét illeti, október első hétvégéjén az idén 75 éves Sebő Ferencet köszöntik, aki ebből az alkalomból egy kurátori hétvégét tart a Magyar Zene Házában. Izgalmasnak ígérkezik Herczku Ágnes Emlékül című műsora is, ami a színház és a népzenei koncert között mozog, de Zorán bensőséges hangulatú koncertje is emlékezetes lesz.

A különböző művészeti ágakat is keverni fogja az indiepopos Bermuda zenekar, akik Szerb Antal Utas és holdvilág című regényét dolgozzák fel. A határok átlépése az Esterházy x Esterházy – Harmonia Caelestis nevű esten is érezhető lesz, ahol Esterházy Péter azonos művéből lesznek felolvasások, összekötve a barokk zeneszerző, Esterházy Pál műveivel.

Ősszel is folytatódnak a tematikus események: szeptember 1-jétől négy napra a távol-keleti klasszikus zenéé a terep, neves japán és magyar zenészek adnak közös koncerteket a Távol-keleti Komolyzenei Fesztiválon. A tavasszal indított város sorozat ősszel Veszprémmel folytatódik: Likó Marci és Géczi János zenés irodalmi estje mellett a záró gálakoncerten a Mendelssohn Kamarazenkar és Snétberger Ferenc is játszik.

A koncerteken túl számtalan más program is várja a zeneimádókat a Magyar Zene Házában, folytatódik a Ringató foglalkozás, filmvetítések, közös zenélés és éneklés, a felnőttek számára szabadegyetemi programok is lesznek. 

Címkék

Elérhetőségek

Magyar Zene Háza 1146 Budapest, Olof Palme sétány 3. Facebook-oldal Weboldal