Június 25-én, szombaton ismét a Múzeumok Éjszakája várja a kiállítások és a tárlatok szerelmeseit. Országszerte 431 intézmény 2500 programmal készül az ország legnagyobb kulturális rendezvényére, amit már 20. alkalommal rendeznek meg. A budapesti kínálatból válogattunk.

LEGO építés a Szépművészetiben!

Az egyik legizgalmasabb, a közönség bevonásával zajló eseményt a Szépművészeti Múzeum és a LEGO® közösen szállítja. Június 25-én délután 2 órától este 10-ig átélhetjük a közös LEGO építés élményét. A délután és az este folyamán öt híres műalkotás (például Bosch) pop-artosított változatát építik majd meg LEGO kockákból, a nyíregyházi tekerd! csoport irányítása mellett. De épül egy saját kép is csupa foszforeszkáló kockából, és arra is lesz lehetőség, hogy örömből, szabadon, vagyis csak úgy építsünk. 

Időkapszula és sörös plakátok

A Ludwig Múzeumban a múzeum új közösségi terében megvalósuló workshopon különleges, játékos növényeket készíthetnek és „ültethetnek” el az érdeklődők. Tóth Krisztina az Időgép című gyűjteményi kiállítás műveihez válogat saját szövegeiből, és lesznek mini tárlatvezetések és illatkalandtúra is, emellett első kézből nyerhetnek bepillantást a látogatók a máskor elzárt területekbe.

A Dreher Sörmúzeum Söripari Emléktára egy teljesen új reklámtörténeti plakátkiállítással várja a látogatókat: a gyűjteményt különlegessé teszi, hogy a nagy része eddig még soha nem volt látható. A tárlat a 19. század végétől egészen a szocialista korszakig ívelve mutatja be a Dreher Sörgyárakhoz, valamint korábbi üzemeihez – Első Magyar Részvény Serfőzde, Haggenmacher, Polgári Serfőzde és Fővárosi Serfőzde – köthető plakátokat.

A szecesszió nem hiányozhat

Jelenleg is zajlik az Iparművészeti Múzeum június 11-én elkezdődött Szecessziós Fesztiválja, melynek utolsó napja pont egybeesik a Múzeumok Éjszakájával. Ezen a napon rendeznek például szitanyomó workshopot a Printában, a Ráth György-villában pedig egy új kiállítás nyílik egy másik villáról, a Piklerről, Egy kis Bécs Budán – Josef Hoffmann alkotása: a Pikler-villa címmel. Akik egyébként a Ráth György-villában vásárolják meg elővételes Múzeumok Éjszakája-jegyüket, részt vehetnek az aznapi exkluzív kiállításmegnyitón. 

Ahol a pénz beszél

Természetesen az idén márciusban a Széll Kálmán téren megnyitott Pénzmúzeum is csatlakozik a Múzeumok Éjszakájához. Az állandó pénztörténeti és pénzügyi kiállítást egy kicsit még jobban felturbózzák a jeles napra, így azt számos tematikus program (például műtárgyvédelmi vagy az aukciók világáról szóló előadások), izgalmas numizmatikai érdekességek, valamint bűvészshow és élő koncertek egészítik majd ki, utóbbiakat a múzeum melletti korzón rendezik. 

Csak csajok

Az Ady Emlékmúzeum több programmal is készül a Múzeumok Éjszakájára, de a legérdekesebbnek a Puder felhőzze, párfőm locsolja című pop-up kiállítás tűnik, ami Csinszka stílusával, toalett-titkaival, valamint Adyval kötött házasságával és közös életükkel foglalkozik. Külön érdekessége a kiállításnak, hogy Csinszka mellett más költő- és írófeleségek – Ady feleségének példaképei és kortársai – is teret kapnak néhány személyes tárgy, ruhadarabok, ékszerek, illatszerek képében: Kaffka Margit, Dénes Zsófia, Török Sophie, Kádár Erzsébet és Szendrey Júlia. 

Reptér sok keréken

Bár a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren található Aeropark Repülőgép Múzeum nem a belvárosban van, viszont annyi érdekességgel készülnek a Múzeumok Éjszakájára, hogy több mint érdemes szombaton kimenni oda és szétnézni. Bekukkanthatunk a történelmi repülőgépek pilótafülkéibe, megtudhatjuk, hogy mi az a „kukacbombázó” helikopter és a „szárnyas autóbusz”, valamint megnézhetjük a reptér oldtimereinek felvonulását, sőt be is ülhetünk a járművekbe. És ez még nem minden. 

Címkék