Keresés EN
Ez a cikk több mint 1 éve frissült, elképzelhető, hogy a benne szereplő információk elavultak.

Látnivalók és kultúra

Ahol egykor grófok és királyok is megfordultak, hogy lássák a legendás versenylovat – Bejártuk a Kincsem-palotát

Ha összeállítanánk egy sétát a pusztuló budapesti épületekről, az egyik állomás biztos, hogy a Reáltanoda utca 13. szám alatt álló Kincsem-palota lenne. Évek óta néztük már, hogyan mállik az építési háló mögött a vakolat és adja át magát szép lassan a teljes enyészetnek a ház, amiben egykor grófok, bárók, királyok is megfordultak, hogy lássák az ország legendás versenylovát: Kincsemet. Jó hír, hogy a palotát hamarosan felújítják, addig pedig Weiler Péter Kár lett volna disszidálni kiállítását is megnézhetjük a beltérben.

A Reáltanoda utca és környéke mintha gyűjtené az omlásközeli állapotban lévő épületeket, mert egymás közelében van három olyan ház is, amik fénykorukban a város építészetének remekei voltak. Ezek az Unger-ház, az Almásy-palota és a Kincsem-palota, utóbbi kettőt pár hónapja elkezdték felújítani, így amíg a munkálatok tartanak, aranyszínű textillel borították be őket. Ez persze önmagában már nem olyan nagy hír, hiszen februárban tele volt vele a sajtó, viszont az ország leghíresebb lova, Kincsem palotája június 5-ig látogatható, úgyhogy akit vonz az elhagyott épületek romantikája, az ne hagyja ki ezt a lehetőséget. Sőt, a helyszínt még érdekesebbé teszi, hogy itt nyílt meg Weiler Péter Kár lett volna disszidálni című retrospektív kiállítása is.

A neoreneszánsz palotát még 1878-ban építtette Blaskovich Ernő, aki nemcsak Kincsem tulajdonosa volt, de ő alapította az ország első magánménesét is 1863-ban. 

A neoreneszánsz palotát még 1878-ban építtette Blaskovich Ernő, aki nemcsak Kincsem tulajdonosa volt, de ő alapította az ország első magánménesét is 1863-ban. 

A legenda szerint a fényűző palotát a csodakanca díjaiból építtette, ám a tervek már akkor megvoltak, amikor Kincsem még nem nyerte sorra a futamokat, másrészt Blaskovich elég tekintélyes vagyonnal rendelkezett ahhoz, hogy a Palotanegyed közelében építkezzen. A palotát Bukovics Gyula tervezte, aki a Kodály köröndön lévő Hübner-udvart és az Agrárminisztérium épületét is. 

A palotában uralkodók, arisztokraták és gazdag polgárok egyaránt megfordultak, egy legenda szerint még a pápa is ellátogatott ide, csak hogy Kincsemet meglesse márványtetős istállójában. A díszes ajtók, színes üvegablakok és a lépcsőforduló faldíszítései a mai napig megvannak, a selyemtapéta azonban már a múlté, mert annak ellenére, hogy a háborús ostromot is viszonylagos épségben átvészelte a palota, az utána következő elhanyagolást és a filmstábokat már nem. 

Mivel az elmúlt években leginkább filmforgatások és különféle rendezvények helyszíne volt, a falakon és az egykori kandallók helyén ma már díszletmaradványokat találunk, ahogy az istállónál is különféle ajtók és ablakok, tükörmaradványok állnak egymásra dobálva. Ha azonban a legdíszesebb teremből, ami egykor grófok és bárók fogadására alkalmas szalon volt, átsétálunk a titkos tapétaajtón, akkor találunk egy régről itt maradt mementót: az árnyékszéket. 

A palota elhagyott és pusztuló tereiben most egy izgalmas kiállítás nyílt, ami a menni vagy maradni kérdését járja körül, és noha konkrét válaszokat nem ad, mindegyik alkotás gondolkodóba ejt és beindítja a nosztalgiát – még akkor is, ha nem a 80-as, hanem a 90-es években nőttünk fel. Weiler Péter retrospektív kiállítása a művész 30 éves képzőművészeti pályafutásából válogat, és noha nagyon személyes témákkal foglalkozik, mégis mindannyian tudunk kapcsolódni hozzá, mert a Trabant, a Zsiguli, az Aranykéz utcai robbantás, a Pesti Est olvasása vagy a Queen együttes budapesti koncertje mindannyiunknak ismerős. 

A négy teremben berendezett tárlat vegyes technikájú munkákat vonultat fel: látunk olajvászon- és akvarellmunkákat, újraértelmezett közlekedési táblákat, amik a bizonytalanságra reflektálnak, a berlini falat idéző betondarabokat, de plexi- és NFT-alkotásokat is. Weiler Péter Kár lett volna disszidálni kiállítása június 5-ig ingyen látogatható, utána nemcsak a tárlat, de az épület is végleg bezár, és megkezdődik a felújítása.

Cimkék

Hasonló tartalmak

Kultúra

365 Oldtimer Kiállítás

December elsején nyílt meg a különleges járműkiállítás, a 365 Oldtimer. Az egész évben látogatható rendezvény gazdag és változatos gyűjteményt kínál, az autóipar sokszínűségét megvilágítva, és kiemelt figyelmet szán az oktatásra is. A 365 Oldtimer Kiállítás büszkélkedhet három olyan autóval, amelyek közül csak egy-egy létezik a világon. A legkorosabb jármű a gyűjteményben, a Renault Skiff Labourdette Carrose éppen most 110 éves. Megtekinthető a Galambos József alkotta Ford T modell truck (1926) is, amivel régen még jeget árultak Amerikában, és ami idővel az autóipar egyik alapkövévé vált.

Látnivalók és kultúra

Ezek voltak Budapest legnagyobb karácsonyi látványosságai az elmúlt 200 évben

?>

A karácsony az év egyik legkülönlegesebb időszaka, így volt ez már 200 évvel ezelőtt is.

A Mikulás után a Jégkirálynő is Budapestre érkezett

?>

A Cinema Mysticában, Budapest első, digitális művészeti kiállítóhelyén 8 új installációval köszöntött be a tél.

Különleges jelek lepik el karácsonyig Erzsébetvárost, a felét már láthatjátok

?>

Ezek a különös jelek a pesti gettó határát jelzik, amit 1944. december 10-én zártak le. A kis táblácskákat a VII. kerület utcáin fedezhetitek fel.

Neked ajánlott

A