Erdem Bala isztambuli török fiatalember még Spanyolországban szeretett bele az egészséges és friss alapanyagokon nyugvó hawaii superfoodba, a poké bowlok nyers halas, változatos világába. A pandémia miatt ugyan kicsit megcsúszott a dolog, de végre megnyitotta belvárosi pokébárját, ahol a tálak mellett izgalmas újdonságokkal is találkozhatunk.

Előbb a nemzetközi, majd a hazai berobbanásakor is siker volt, de azóta, mondhatni, még menőbb lett a hawaii alapokon nyugvó, de jelentős japán hatáson átesett, egészséges superfood, a poké. Erdem Bala pokézójában azonban a fix vagy akár tetszőlegesen összeválogatott tálak mellett előételek, hőkezelt húsos fogások is várnak minket, de itt a legújabb variáns is: a poké burrito!

Mi is az a poké?


Hawaii leghíresebb étele helyi nyelven vágás’-t jelent, eredetileg felkockázott nyers tonhaldarabokat jelölt, amit tengeri sóval, hínárral, algával és egy apróra tört helyi diófélével tálaltak az őslakosok. A 70-es években – némi japán behatással – egy szójaszószt, szezámolajat és valamilyen citrus levét tartalmazó marinádra cserélték a sót, a nyershal-koncepció azonban maradt

Pár éve aztán a superfoodmozgalomnak köszönhetően újra reflektorfénybe került a poké, és a világ összes nagyvárosában elkezdték árulni – ezúttal azonban már bowl formában: zöldségekkel, hüvelyesekkel, rizsfélékkel és magokkal kiegészítve.

A frissítő – és érezhetően energiával feltöltő – tonhaltatár (590 Ft) mellett megkóstoltuk a salmon love névre keresztelt lazac poké bowlt (2890/3590 Ft – kicsi/nagy), utána egy specialitást, a Loco Mocót (4190 Ft), ami kvázi egy marhahúspogácsás szusiburger tükörtojással és fűszerekkel. 

Valamint az általunk eddig még nem kóstolt crispy shrimpy poké burritót (3290 Ft), ami gyakorlatilag olyan, mint egy hatalmas, ízletes szusi, de az a kétkezes, ahol a pálcikának esélye sincs. Egyszerűen imádtuk!

A nemzetközileg is organikusan fejlődő és variálódó pokékultúra – úgy tűnik – lassan a budapesti gasztronómiában is megkerülhetetlen szereplővé válik, ahol ráadásul egyszerre keveredik a hangulatos éttermek közvetlensége és a menő street foodok szabadságigénylő világa a fenntarthatóság eszmeiségével. Remek trend ez a poké, ráadásul nemcsak finom, hanem egészséges is!

Címkék

Elérhetőségek

Pokito Budapest 1051 Budapest, Nádor utca 17. Facebook-oldal