Nagyjaink emlékének és munkásságának ápolása hálás kötelességünk, Budapesten pedig van pár apróbb múzeum, ami pontosan ezt a célt szolgálja. Nemcsak a nagy emberek tevékenységéről mesélnek, hanem arról is, hogy élték hétköznapi életüket, hogyan keltek és feküdtek, és a kettő között mivel töltötték a napjaikat. Írókról, költőkről, tudósokról, vagyis nagy formátumú elődeinkről szóló budapesti múzeumokat gyűjtöttünk össze egy szép nagy, tizenkét tételből álló csokorba.

Ady Emlékmúzeum

Az V. kerületben, a Veres Pálné u. 4–6. alatt található múzeum a költő születésének századik évfordulóján, 1977-ben nyitott meg. Ez volt Ady utolsó lakása, ahol Boncza Bertával lakott együtt 1917 őszétől a haláláig, 1919. január 27-ig. A háromszobás lakást szinte teljes egészében rekonstruálták, és nemcsak Adyék személyes tárgyait, bútorait mutatják be a kiállításon, hanem azt is, hogy milyen volt egy századforduló utáni modern polgári lakás. A hétfőn és kedden zárva tartó múzeum a többi napokon 10 és 17 óra között van nyitva. 

Bartók Emlékház

A II. kerületi Csalán út 29. alatt található Bartók Emlékház – ami Bartók utolsó budapesti lakóhelye volt – több mint egy múzeum, mert nemcsak a zeneszerző, zongoraművész és népzenekutató mester életéről és életművéről mesél, hanem koncerteknek, ismeretterjesztő előadásoknak, filmvetítéseknek és múzeumpedagógiai rendezvényeknek is a helyszíne. A csütörtöktől vasárnapig, 10 és 17 óra között nyitva tartó emlékház előzetes bejelentkezéssel látogatható. 

Csonka János Emlékmúzeum

A múzeum Csonka János gépészmérnök születésének 160. évfordulójára, 2012-ben nyílt meg a XI. kerületi Bartók Béla út 31. alatt. Itt működött annak idején Csonka autószerelő műhelye, majd gépgyára. Nevét elsősorban a porlasztó társfeltalálójaként ismerjük, ám a kiállításon megtudhatjuk azt is, hogy fontos részt vállalt az első közlekedési szabályzat kidolgozásában, az autóvezetői oktatás bevezetésében és a benzinkúthálózat megszervezésében is. Ő tervezte az első magyar gépjárművet 1900-ban, egy motoros levélgyűjtő triciklit a posta számára. Az emlékmúzeum csak egyetlen napon, szombaton tart nyitva (10 és 13 óra között), és a látogatás előzetes bejelentkezéshez kötött. 

Eötvös Lóránd Emlékgyűjtemény

Eötvös Lóránd igazi polihisztor volt: elsősorban fizikus, de mellette foglalkozott oktatással, politikával, és nagy természetjáró, sziklamászó is volt. A „fizika fejedelmének” – Einstein nevezte így a halálakor – életéről és munkásságáról szóló, tekintélyes gyűjtemény évtizedeken át vándorolt ide-oda, több helyszínen is kiállították hosszabb-rövidebb időre, állandó lakóhelyhez, ami a XIV. kerületi Columbus utca 17–23. alatt található, csak 1998-ban jutott. Eötvös személyes hagyatéka, laboratóriumi eszközei és alkotásai mellett a kiállítás mesél a geofizika Eötvös-inga után született kutatóeszközeiről, és a magyar geofizika II. világháború utáni tevékenységét is bemutatja. Az emlékmúzeum, ahova előzetes bejelentkezés szükséges, hétfőn, szerdán és pénteken tart nyitva, 10 és 16 óra között. 

Jókai-kert

Jókai Mór emlékhelye annyiban tér el a többitől, hogy bár találunk itt épületet is, benne múzeummal, de alapvetően egy 3 hektáros kertről van szó, ami természetvédelmi terület, és amit Jókai 1853-ban, 28 évesen vásárolt, az Egy magyar nábob és a Kárpáthy Zoltán című regényeinek honoráriumából. A Svábhegyen, a Költő utca 21. alatti, a megvásárlásakor még jórészt kopár és elhanyagolt földet Jókai a saját kezével formálta élhetővé: szőlőt művelt, fákat ültetett, mintagazdaságot hozott létre. A svábhegyi szüretek a magyar művészeti élet fontos eseményei voltak, melyeken a korabeli szellemi élet minden jelentős alakja részt vett. A kert egész évben és mindennap látogatható, de csak 18 óráig. Hétköznap már reggel 8-kor nyitva van, a hétvégi napokon csak 10 órától. 

József Attila Emlékhely

József Attila születési helye, a IX. kerületi Gát utca 3. alatti egyszintes bérház, ahol a költő mindössze három hónapos koráig élt a családjával, manapság az emlékhelynek ad otthont. Eredetileg 1964-ben nyitott meg a múzeum, amit az évtizedek során többször megújítottak és bővítettek, utoljára 2015-ben. A modern, interaktív állandó kiállítás mellett irodalmi eseményeknek is otthont adó emlékhely hétfő kivételével mindennap nyitva tart, 10 órától 18 óráig, hétvégén pedig 17 óráig. A személyes használati tárgyak – többek között a zsebórája, a cigarettatartója, a pénztárcája és a gyerekkorából a csúzlija is látható itt –, az első kiadások és a saját kezűleg írt versek mellett egy csomó mindent rekonstruáltak a kiállításra, például a lakás eredeti állapotát egy makett mutatja be, de azt a hintalovat is megépítették, amit József Attila saját maga aprított fel tüzelőnek egy különösen hideg télen. 

Kassák Múzeum

A III. kerületi Fő tér 1. szám alatti Kassák Múzeum 1976 novemberében nyitott meg, és a magyar avantgárd kiemelkedő alakjának tárgyi és szellemi hagyatékát hivatott bemutatni. A múzeum emellett kiállításokat rendez, konferenciákat, előadásokat és múzeumpedagógiai programokat szervez, és tudományos kutatásokban is részt vesz. Hétfőn és kedden zárva van, a többi napon 10 és 17 óra között tart nyitva, kivéve a csütörtököt, amikor délben nyit és 19 óráig várja az író, költő, szerkesztő és képzőművész élete és munkássága meg a modernizmus iránt érdeklődőket

Kodály Zoltán Emlékmúzeum és Archívum

Kodály Zoltán a Kodály körönd egyik bérpalotájának földszinti, nagypolgári, négyszobás lakásában élt 1924-től egészen 1967-ben bekövetkezett haláláig. A teret 1971-ben nevezték el róla, a lakását pedig 1990-ben múzeummá alakították át, mindent az eredeti állapotban megtartva. A legizgalmasabb része a lakásmúzeumnak a XIX. századi stílusban berendezett szalon, ahol Kodály a vendégeit és a tanítványait fogadta, illetve a dolgozószobája, ahol megtalálható hatalmas könyvtára, néhány darab a népihangszer-gyűjteményéből, valamint az a hangfelvevő gép is, amivel a vidéket járta, hogy népdalokat gyűjtsön. A múzeum, melynek bejárata az Andrássy út felől van (89–91.), trükkös nyitvatartási renddel bír: vasárnap, hétfőn és kedden zárva tart, szerdán, csütörtökön és pénteken 10-től délig, majd egy kétórás ebédszünetet követően 14 órától 16.30-ig látogatható, szombaton pedig 11-től 14 óráig. A múzeum előzetes bejelentkezéssel látogatható. 

Liszt Ferenc Emlékmúzeum és Kutatóközpont

A Liszt Ferenc személyével, munkásságával és korával foglalkozó emlékmúzeumot a VI. kerületben találjuk, a Vörösmarty utca 35. alatt. Itt volt Liszt utolsó budapesti lakása, a Régi Zeneakadémia épületének első emeletén. A zeneszerző 1881-től 1886-ig lakott a házban. Megnézhetjük Liszt eredeti hangszereit, bútorait, könyv- és kottatárát meg a személyes tárgyait is, de a múzeum számít a magyar Liszt-kutatás központjának is. Külön izgalmas Liszt komponálásra használt íróasztala, amit Bösendorfer zongoragyáros készített számára, és meglepetésként a középső fiók helyén egy kis billentyűs hangszert is elhelyezett benne. Az intézmény a következő időpontokban látogatható: hétfőtől péntekig 10 és 18 óra között, szombaton 9 és 17 óra között, vasárnap pedig zárva tart. 

Molnár-C. Pál Műterem-Múzeum

A Gellért-hegy oldalában, a Ménesi út 65. szám alatt találjuk a különleges látásmóddal bíró magyar festő és grafikus múzeumát, amit a művész leszármazottai üzemeltetnek, és ők is alakították ki 1984-ben a család régi lakásából és Molnár-C. műterméből, ahol 50 éven keresztül, 1931 és 1981 között élt és alkotott. Bár a klasszikus hagyományok nagy tisztelője volt, művészetébe mégis sikeresen építette be a szimbolizmus, a szecesszió, a szürrealizmus és a nagybányai iskola tradícióit is. Az életével és munkásságával foglalkozó múzeum vasárnap, hétfőn, kedden és szerdán zárva tart, a többi napon pedig hasonló nyitvatartással bír, mint a Kodály Múzeum: 10 órakor nyit, 13 órakor bezár, majd 15 órától 18 óráig újra nyitva tart. Ide is előzetes bejelentkezés szükséges. 

Róth Miksa Emlékház és Gyűjtemény

Róth Miksa kiváló és megbecsült iparművész volt, számos budapesti köz- és magánépület díszítésében vett részt, elsősorban üvegfestéssel és mozaikokkal dolgozott. A VII. kerületi Nefelejcs utca 26. szám alatt élt, ebben az ingatlanban alakították ki a vele és művészetével foglalkozó múzeumot. Róth 1910-ben vásárolta az épületet, melynek utca felé néző részében volt a családi otthon, az udvarban pedig a műhelyek. A múzeum hétfőn zárva tart, ám a többi napon nyitva van: kedden és szerdán 10 órától 14-ig, csütörtökön 13-tól 19-ig, pénteken és szombaton 10-től 18-ig, vasárnap pedig 12-től 18 óráig. 

Varga Imre Gyűjtemény

Óbudán, a Laktanya utca 7. alatt 1983-ban nyitott meg a 2019-ben elhunyt világhírű magyar szobrász munkásságát gondozó és bemutató kiállítás. A már életében is rangos díjak sorát elnyerő, világszerte mintegy háromszáz műalkotással jelen lévő művész szobrai tereken, templomokban, múzeumokban és középületekben láthatók. És persze itt is, a gyűjtemény részeként. A hétfőn zárva lévő kiállítóhely a többi napokon 10 és 18 óra között tart nyitva. 

Címkék