Buda szívének egyik emblematikus épületében, az egykori Budai Polgári Casinóban nyílt meg kilenc hónappal ezelőtt a Márai Sándor Művelődési Ház. Az épület újra régi pompájában ragyog, ugyanis a teljes rekonstrukció során visszaállították az egykor elpusztult sarokkupoláját. A hajdani kaszinó most a Budavári Kulturális Nonprofit Kft. bázisa, amely a művelődési ház mellett öt másik I. kerületi helyszín programkínálatáért is felelős. Májusban igazi kulturális kavalkádra számíthatunk mindegyik helyszínen: koncertek, színházi és táncelőadások, filmklub és remek kortárs kiállítások várnak ránk, a kisebbek pedig a Virág Benedek Ház udvarán mulathatnak majd, az ingyenes gyereknapi programokon.

Kulturális pezsgés az I. kerületben

Ahogy korábbi cikkünkben beszámoltunk róla, történelmi helyszín ad otthont a Márai Sándor Művelődési Háznak, ugyanis az 1893-ban épült Budai Polgári Casino épületébe tette át székhelyét a Budavári Kulturális Nonprofit Kft., mely további öt I. kerületi helyszín programját is adja.

Az egyik ilyen intézmény a Virág Benedek Ház, amely kortárs kultúrcentrumként és kiállítótérként működik, a Döbrentei utca és az Apród utca által határolt műemléki épületegyüttes az egykori tabáni romantikus időket idézi. Egy másik fontos helyszín az Iskola utcában található Jókai Anna Szalon gyönyörű neoreneszánsz épülete, amely berendezésében hűen őrzi az egykori polgári szalonok hangulatát, és a kortárs irodalom vízivárosi centrumaként funkcionál.

A palettát két I. kerületi galéria és egy közösségi klub is színesíti. A Krisztina tértől pár percre található Tér-Kép Galéria mellett a Vár oldalában meghúzódó Várnegyed Galéria is a helyi, budai művészek bázisa, míg az apró, ám nagyon kedves Vízivárosi Klub az I. kerület közösségi tereként funkcionál.

Májusi programkavalkád a MáraiKultban

A MáraiKult eseményein biztos, hogy nem fogunk unatkozni májusban, már 1-jén egy igazi összművészeti programban lehet részünk a művelődési házban: Harcsa Veronika koncertjén egy különleges verslemezt hallhatunk majd élőben, mely Tandori Dezső és Sziveri János műveit dolgozza fel. A Virág Benedek Házban május 1-jén szintén Tandori lesz a középpontban, akinek a lemezhagyatékáról Pándi Balázzsal beszélget Fodor Balázs, utána pedig a lemezekbe is belehallgathatunk.

A zene és a költészet mellett a filmek sem maradhatnak ki a programkínálatból, a Magyar Dokumentumfilmesek Egyesülete a Márai Sándor Művelődési Ház közös filmklubjában minden hónap első keddjén női dokumentumfilm-rendezők egy-egy érzékeny, személyes történetét mutatják be. Május 3-án este 7 órától Kincses Réka Balkán bajnok című, 2006-ban készült filmje lesz látható.

Május 6-tól kezdve három egymást követő péntek este megnyílik a MáraiKult büféje is. Az újonnan alakult Spektákulumi Társaság olyan időszaki büfés rendezvényt kíván létrehozni, amely összeköti a művészetet és a filozófiát. Május 12-én a Jókai Anna Szalonban is izgalmas program vár ránk, itt most az irodalom mellett a családi kapcsolatok lesznek fókuszban, a Családban marad előadás-sorozat vendégei ezúttal Gerlóczy Márton és felesége, Czakó Zsófia lesznek.

Május 19-én a Virág Benedek Házban vár ránk egy különleges előadás: Csontváry Kosztka Tivadar és Weöres Sándor munkáit kelti életre innovatív, bábos-színházi fikciós történetperformance keretében Szorcsik Kriszta színésznő és Kiss Ágnes bábszínész.

Május 20-án és 21-én különleges workshopon vehetünk részt a MáraiKultban: Rozmán Lajos klarinétművész, karmester, a Metrum Ensemble művészeti vezetője és Rákóczy Anna fuvolaművész, az együttes tagja közösségépítő zenei játékra hívják a zenebarátokat. Május 22-én pedig a Metrum Ensemble koncertjét élvezhetjük, ahol Lackfi János szövegei kelnek életre, Galkó Balázs színművész és Gadó Gábor gitárművész vendégelőadása pedig igazán felejthetetlenné teszi majd az estét.

Május 27-én Hajdu Szabolcs darabját láthatjuk a MáraiKult színpadán, a Látókép Ensemble tolmácsolásában. Az Egy százalék indián a nagy sikerű Ernelláék Farkaséknál és a Kálmán-nap című előadások folytatása. A sorozat harmadik darabja újabb továbblépés a jelenkori középosztály aktuális problémáit feldolgozó univerzumban.

Izgalmas kiállításokból sem lesz hiány, a Várnegyed Galériában például kortárs fotók és a Fortepan archívum képei mesélnek majd a Várnegyed történetéről, de a kortárs képzőművészetet is élvezhetjük Martin Henrik festőművész Hieron címre keresztelt kiállításán. A Tér-Kép Galériában Szirtes János Színes fény tárlata vár ránk, a Sugar spice and everything nice című kiállításon pedig kortárs alkotók boncolgatják az absztrakthoz és a neoavantgárdhoz fűződő viszonyukat.

Gyereknap az I. kerületben

Május 21-én ünnepeljük az I. kerület napját, ezért ingyenes előgyereknapi és különleges felnőttnapi mulatság várja a kicsiket és a nagyokat egyaránt a Víziváros Klub előtti téren. Lesz agyagozás, origamiworkshop újrahasznosított papírból, Giling galang-koncert, a felnőttek pedig az Impróka társulat játékos improvizációs foglalkozásán vehetnek részt, majd a Játszóház Projekt játékmesterei rendeznek társas estet.

Május 29-én minden a gyerekekről szól, a Virág Benedek Ház is kinyitja a kertjét, ahol ingyenes gyereknapi programkavalkád vár majd ránk egész nap. Lesz zene, tánc, kézműves-foglalkozások, gyerekkönyvvásár a Móra Kiadó jóvoltából, és persze fagyiból és sütiből sem lesz hiány!

A programok részleteiről és további eseményekről a MáraiKult honlapján tájékozódhattok.

Címkék